Champagne Pierre Gerbais
Familjen Gerbais har odlat vin i Aube sedan åtta generationer tillbaka. Under 1800-talet såldes det mesta av druvorna till de stora champagnehusen norröver. Efter år av motsättningar inkluderades till slut Aube-området år 1927 officiellt i Champagne-distriktet och flera av odlarna började buteljera sin egen produktion. En av de allra första var Ulysse Gerbais i Celles-sur-Ource. Hans brorson, Pierre, tog över familjens egendom efter att Ulysse överlevt sitt andra världskrig och Pierre kunde snabbt, tack vare sin minutiösa kännedom om byns terroir, utvidga familjens ägor med de allra bästa vinmarkerna. Under ledning av Pierres son, Pascal, blev man på 90-talet först i hela trakten med att certifiera sitt naturligt hållbara vingårdsarbete. Sedan 2010 är det Pascals son, den talangfulle Aurélien Gerbais, som med ödmjukhet och gedigen passion tagit sig an uppgiften att befästa firmans anseende i den absoluta toppen i Champagne.
Terroir
Tack vare sin rika historia äger familjen Gerbais några av de bästa vingårdarna runt byn Celles-sur-Ource, i Champagnes allra sydligaste del. I detta område, som kallas Côte des Bar, gäller helt andra odlingsförhållanden än längre norrut. Côte des Bar är betydligt varmare och man har sällan några problem att uppnå full mognad i druvorna. Istället bjuder den fuktiga omgivningen odlarna på onödig nervositet varje år när vårfrosten hotar med en påhälsning som kan fördärva skörden. Även jordarna skiljer sig från grannarna i norr. I Côte des Bar består de av lera och märgel på en berggrund av kimmeridgien kalksten, exakt samma jordmån som i Chablis och Sancerre. På kullarna runt Celles-sur-Ource dominerar pinot noir, som ofta ger generösa och mjuka viner. På de platser där jordmånen skiftar från rödbrun till ljusare färg odlas bäst chardonnay. Familjen Gerbais är dessutom ägare till fyra hektar av den sällsynta pinot blanc-druvan, som trivs synnerligen väl runt Celles-sur-Ource. Trots att den är tillåten i Champagne existerar knappt pinot blanc, mindre än 100 av de 34 000 planterade hektaren är planterade med druvsorten.
Filosofi
Att odla naturligt och hållbart är helt centralt i Gerbais filosofi sedan tidigt nittiotal. Övertygelsen kom från verkligheten när Auréliens farmor, som spenderat hela sitt liv hårt arbetande i vingårdarna, var nära att mista livet i en svår infektion orsakad av kemiska bekämpningsmedel. Hennes son Pascal uteslöt omedelbart användningen av kemikalier i familjens vingårdar och sedan 1996 följer man strikta riktlinjer för naturligt jordbruk, certifierat av Ampelos, en alternativ organisation med tuffa regler och höga krav på transparens och ärlighet. De gamla vinstockarna spelar också en avgörande roll för kvaliteten hos Gerbais. Många vingårdar är planterade av Pierre för över femtio år sedan och man är stolt ägare till en av Champagnes äldsta vingårdar, med pinot blanc-stockar planterade 1904. Vinmakningen är okonstlad och tätt sammanvävd med det naturliga arbetet i odlingarna. Den komplexitet och ursprungskaraktär vinerna behöver finns redan i druvorna vid skörd. Det handlar helt enkelt om att förvalta dem så de får uttrycka sig till fullo i flaska. I den skinande rena källaren finns därför inga ekfat, istället står tjugo topp-moderna ståltankar prydligt uppradade. Det ger Aurélien möjlighet att skörda och vinifiera var och en av familjens lika många vingårdar separat. I en separat källare finns de solerasystem som infördes 2011, ett slags konstant föryngrat reservvin som efter att man tappat av det vin man behöver för årets produktion fylls på med lika mycket nytt vin från senaste årgången. Aurélien är övertygad om att denna metod framhäver den unika karaktären för respektive vingård. Inget tillsätts eller tas bort innan vinerna buteljeras för kolsyrejäsning under sommaren efter skörd. De färdiga champagnerna degorgeras efter minst 18 månader på jästfällningen och sparas ytterligare sex månader innan de släpps till försäljning.
CAV0204

CAV0204 innehåller 6 flaskor:
![]() |
3 flaskor NV Champagne Pierre Gerbais Grains de Celles Extra-Brut – 395 kr/stMousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 50% pinot noir, 25% chardonnay & 25% pinot blanc från 20 växtlägen runt Celles-sur-Ource. 100% från årgång 2022. Långsamt spontanjäst vid låg temperatur och lagrat 10 månader på ståltank följt av 22 månaders lagring på jästfällningen i flaska. Degorgerad i april 2025. Dosage 2 g/l (Extra-Brut). 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2030. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. |
![]() |
2 flaskor NV Champagne Pierre Gerbais Champ Viole Extra-Brut – 595 kr/stMousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay planterad 1981 och 2000 i den sydsluttande vingården Champ Viole. Cirka 40% årgång 2021, resten från ett separat solerasystem startat 2011. Långsamt spontanjäst vid låg temperatur och lagrat 10 månader på ståltank följt av 33 månaders lagring på jästfällningen i flaska. Degorgerad i april 2025. Dosage 2 gr/l (Extra-Brut). 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2035. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. |
![]() |
1 flaska NV Champagne Pierre Gerbais Les Grandes Côtes Extra-Brut – 615 krMousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% pinot noir från 70-åriga stockar i den nordsluttande vingården Les Grandes Côtes. Cirka 40% årgång 2021, resten från ett separat solerasystem startat 2011. Långsamt spontanjäst vid låg temperatur och lagrat 10 månader på ståltank följt av 33 månaders lagring på jästfällningen i flaska. Degorgerad i april 2025. Dosage 2 gr/l (Extra-Brut). 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2025-2035. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej. |








