CAV0108

1 090 kr

CAV0108 innehåller

2 fl 2018 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté (135 kr/st)
2 fl 2018 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula (155 kr/st)
2 fl 2017 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup (255 kr/st)

Leverans vecka 42-43

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris-le-Vineux där vi hittar familjen Goisot och deras egendom. Familjen Goisot har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder unge Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi samtidigt som egendomens viner fortsätter att dra till sig uppmärksamhet internationellt.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Utöver dessa är det tillåtet att odla druvan aligoté och skriva AOC Bourgogne Aligoté på etiketten. Aligoté var för länge sedan den dominerande druvan för vita viner i Bourgogne men har under det senaste seklet successivt ersatts av chardonnay. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna, skapad så sent som 2003. För AOC Saint-Bris handlar det om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne där detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De flesta sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd.


Filosofi

Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och så fort druvorna transporterats till källaren hjälps åtta personer åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdarnas naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får mogna ostört till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är rena och svala viner med personlighet och fina uttryck från sin terroir.


CAV0108

CAV0108 innehåller tre olika vita viner, från tre olika appellationer gjorda på tre olika druvsorter och med den kalkstensrika jordmånen som gemensam nämnare. Årgång 2018 präglades av mer sol och värme än vanligt, där vinstockarna fick kämpa i torra jordar mot slutet av sommaren. Den regnfattiga sommaren höll sjukdomar och svampangrepp borta och gav druvor som vid skörd uppnått hög mognad med utmärkt koncentration. Bourgogne Aligoté (2 flaskor) och  Saint-Bris Exogyra Virgula (2 flaskor), båda från 2018, är lysande exempel på hur två olika druvsorter, aligoté och sauvignon blanc, ger distinkt olika fruktuttryck i samma terroir, samtidigt som kalkstensmineraliteten är påtagligt likartad. Vinerna är balanserat friska, intensivt fruktiga och synnerliga goda att dricka redan som unga. Chardonnay-vinet i CAV0108 kommer från 2017, en årgång som bedöms som lysande i norra Bourgogne. Relativt odramatiska väderförhållanden med normala sommartemperaturer och tillräckligt med regnskurar gav jämn och fin mognad i vingårdarna. Gueules de Loup (2 flaskor) är namnet på en sydsluttande vingård alldeles norr om byn Saint-Bris. Jordmånen skiljer sig från de övriga och består här av hård, vit kalksten av typen portlandian som helt saknar fossiler. De gamla chardonnaystockarna och läget relativt högt upp på sluttningen ger ett vin med generös frukt och sval mineralitet. Familjen Goisots Aligoté och Saint-Bris är perfekta skaldjursviner i sin uppfriskande och direkta stil medan toppvinet Gueules de Loup är ett fenomenalt matvin. Listan på passande maträtter kan göras lång, smakrika fiskrätter, grytor på ljust kött eller ugnsstekt kyckling med svampstinn gräddsås. Prova även till karaktärsfulla franska kittostar i säsong som Epoisses, Mont d’Or och Langres.


CAV0108 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2018 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté – 135 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Aligoté. 100 % aligoté från gamla stockar, upp till 85 år, i fem vingårdar runt byn Saint-Bris. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten och lera. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank 8 månader. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i maj 2019. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2019-2022. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Öppen och ren doft med päron, vit persika, melon, blommor och våt sten. Smaken är fruktig och intensivt uppfriskande. Päron, gula äpplen, söt vit persika, frisk citrus och rökig mineral. Mycket välbalanserad eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet. Gott på egen hand och perfekt till färska skaldjur med en hemslagen aioli.

2 flaskor 2018 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula – 155 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint-Bris. 100 % sauvignon blanc från upp till 40 år gamla stockar i vingårdarna Cornevin och La Ronce. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med hög koncentration av fossil. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank 8 månader. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i maj 2019. 12,7% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2019-2022. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och mineralpräglad doft med grönt äpple, krusbär, pressad lime, vita blommor och krutrök. Smaken är fruktig och frisk i perfekt balans. Äpple, citrus, krusbär, kalk, pepparmynta och rökig mineral. Frisk och kalkstensmineralisk eftersmak. Ett uppfriskande vin som passar utmärkt till ostron, musslor eller till getosten på ostbrickan.

2 flaskor 2017 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup – 255 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från gamla stockar i vingården Gueules de Loup. Karg jordmån av kritvit portlandian kalksten. Jäst och lagrat 16 månader på ekfat, varav 20% nya och övriga 1-4 år gamla. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i mars 2019. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2019-2027. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: 1 tim.
Komplex och djup doft med mogen stenfrukt, gråpäron, citrus, vita och gula blommor, nyanserade fattoner och finstämd mineral som påminner om flintasten. Smaken är fyllig och välbalanserad. Blommor, persika, grillad citron, lite saffran och rökig sten. Eftersmaken är intensivt fullpackad med uppfriskande kalkstensmineralitet. Ett matvin som bäst serveras i stora vinkupor och passar perfekt till en fisksoppa med saffransaioli.

Mer information

Vikt 10 kg