CAV0074

1 790 kr

CAV0074 innehåller

2 fl NV Champagne Huré Frères Invitation (275 kr/st)
2 fl NV Champagne Huré Frères Rosé Insouciance (285 kr/st)
2 fl 2012 Champagne Huré Frères Blanc de Blancs Inattendue (335 kr/st)

Leverans vecka 36-37

Slutsåld

Följ oss

Champagne Huré Frères

Med utgångspunkt i en halv hektar vingård de ärvt från sina föräldrar grundade bröderna Raoul, Marc och Jean-Marie 1970 champagnefirman Huré Frères. Bröderna uppförde på egen hand byggnader och grävde, till stora delar för hand, lagringskällaren som sträcker sig 12 meter under jord, samtidigt som man successivt utökade vingårdsarealen till 10 hektar. Efter oenologistudier i Dijon och flera års resande med praktik hos vinproducenter världen runt anslöt sig Raouls son François till verksamheten 2003. Fem år senare fick François möjligheten att ta ett större ansvar för firman medan hans yngre bror Pierre studerade till ingenjör i vinodling. 2012 tog François och Pierre tillsammans formellt över familjeegendomen och deras mycket höga kvalitetsambitioner har sedan dess börjat visa resultat. Trots att bröderna endast arbetat ihop några år räknas den nya generationen Champagne Huré Frères redan som ett av framtidens stora namn i Champagne.


Terroir

Familjen Hurés vingårdar är uppdelade på fyra olika platser i champagnedistriktet och det är möjligheten att blanda vinerna från dessa distinkt olika platser som skapar den balans som kännetecknar Huré Frères olika champagner. Runt hemmabyn Ludes på Montagne de Reims består terroiren av leriga kalkstensjordar på nordsluttningar i relativt svalt mikroklimat där de blå druvorna pinot noir och pinot meunier trivs utmärkt. Västerut på Montagne de Reims, i Ville-Dommange, skiftar jordmånen till en berggrund av krita som täcks av ett tunt lager sandiga jordar. Bröderna äger även vingårdar i områdena Vitryat och Vallée de l’Ardre. Vitryat ligger i östra utkanten av Champagne där hård kalksten utgör den karga jordmånen, perfekt terroir för chardonnay. I den svalare och blåsigare Vallée de l’Ardre odlar man pinot noir och pinot meunier i lerhaltig och sandig kalksten som alltid skördas sist, ofta en vecka efter de andra platserna.


Filosofi

Den största förändringen som François och Pierre har infört är att lägga tonvikten på skötseln av marken och vinstockarna. Brödernas olika inriktning har medfört en naturlig uppdelning av sysslorna på egendomen. Pierre har ansvaret för odlingarna medan François sköter vinmakningen och källararbetet. I vingårdarna har ogräsmedel helt uteslutits och man arbetar istället jordarna med plog samtidigt som man successivt låter sig influeras av biodynamiska metoder. Det övergripande målet är att arbeta så naturligt som möjligt inom rimliga gränser. I källaren har François infört en pragmatisk filosofi där syftet är att lyfta fram varje vins fulla potential. Bröderna medger att det är en ständigt pågående process att få grepp om hur respektive vin bäst ska hanteras i källaren. Idag används en kombination av ståltankar, ekfat och stora foudres för mognadslagringen. François har på senare år fattat tycke för 600-liters ekfat, demi-muids, som han tycker syresätter vinerna på ett intressant sätt. En viktig del i Huré-brödernas filosofi är lång lagring sur latte, på jästfällningen i flaska. De djupa, handgrävda källarna håller en konstant temperatur på 10.5 grader året runt vilket ger vinerna en långsam kolsyrejäsning för större komplexitet och den krämiga textur som utmärker Hurés viner. De färdiga champagnerna degorgeras efter minst tre år i flaska, undantaget rosén som får kortare tid på jästfällningen för att bevara fruktigheten. Pierre och François försöker dessutom alltid hålla flaskorna minst sex månader efter degorgering innan de släpps till försäljning för att de ska vara balanserade och redo att dricka direkt.


CAV0074

CAV0074 innehåller tre av bröderna Hurés viner. Startpunkten är den årgångslösa Invitation (2 flaskor). Basen i denna utgåva är vin från mycket fina 2013 som kompletterats med 40% reservvin. Reservvinet kommer från en tank som startats 1995 och som kontinuerligt fylls på med senaste årgången efter att man tappat av det man behöver till årets produktion. Med Invitation vill man skapa ett vin som är inbjudande, uppfriskande och okomplicerat och där druvsammansättningen speglar egendomens druvproportioner i vingårdarna (20% chardonnay/40% pinot noir/40% pinot meunier). Huré Frères roséchampagne heter Insouciance (2 flaskor), även denna utan årgång. Basvin från 2014 i kombination med lite kortare tid på jästfällningen har gett en fruktig, uppfriskande version med mycket fin balans. Toppvinet i CAV0074 är firmans årgångsvin Blanc de Blancs Inattendue 2012 (2 flaskor), en ren chardonnay från två små sydsluttningar i Ludes och Rilly-la-Montagne. Årgång 2012 är utan tvekan en toppårgång i Champagne. François och Pierre beskriver att druvorna var helt perfekt mogna vid skörd och att det var lätt att göra fantastiska viner med årgången. Citrusfrisk, krispig och koncentrerad frukt med krämig textur. Inattendue befinner sig i en ung och fin drickfas nu och har utmärkt potential att lagras ytterligare många år. Stilen på Huré Frères champagner kännetecknas av balans och frisk fruktighet. Invitation serveras bäst som apéritif när man, precis som namnet antyder, har gäster inbjudna på middag. Roséchampagnen Insouciance går att använda på samma sätt som Invitation men den krispiga, ljusröda frukten gör att den också fungerar utmärkt till mat. Prova till snittar med lax eller skagenröra före maten eller varför inte till sushi mitt i veckan. Inattendue med sin skärpa och struktur är som gjord för att matchas med mat. Prova till jordärtskockssoppa toppad med halstrad pilgrimsmussla eller ett bättre skaldjursfat. Huré Frères viner blir alltid bättre av att öppnas i god tid före servering så att de får luft och ska inte serveras för kalla.


CAV0074 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor NV Champagne Huré Frères Invitation – 275 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 20% chardonnay, 40% pinot noir & 40% pinot meunier. 90% jäst och lagrat på ståltank, 10% på stora ekfat. 60% från basåret 2013, 40% reservvin från ett solerasystem startat 1995. Degorgerad i april 2017. Dosage 6 g/l. 12% alkohol. Drick: 2017-2021. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med nyskuret grönt äpple, solmogen citrus, krusbär, äppelpaj och rökig flintasten. Smaken är frisk och smakrik, fullpackad med energi. Gula och gröna äpplen, päron, mogen grapefrukt och krossad sten. Balanserad och finstämd avslutning med uppfriskande kalkstensmineral. Ett utmärkt vin att inleda middagsbjudningen med för att sätta fart på aptiten.

2 flaskor NV Champagne Huré Frères Rosé Insouciance – 285 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 25% chardonnay, 35% pinot noir, 35% pinot meunier & 5% rött vin (pinot noir & pinot meunier). 90% jäst och lagrat på ståltank, 10% på stora ekfat. 70% från basåret 2014, 30% reservvin från solerasystem startat 1995. Degorgerad i april 2017.  Dosage 6 g/l. 12% alkohol. Drick: 2017-2021. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med röda vinbär, smultron, rabarber och rökig mineral. Smaken är frisk och elegant med balanserad syra. Jordgubbar, rabarber, nypressad blodgrape och granatäpple. Lång och elegant eftersmak med röda bär och mineral. En uppfriskande roséchampagne som passar utmärkt till löjromstoast.

2 flaskor 2012 Champagne Huré Frères Blanc de Blancs Inattendue – 335 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay från sydsluttande vingårdarna Les Sentiers (Ludes) och Les Blanches Voies (Rilly-la-Montagne). 50% jäst och lagrat på ståltank, 50% på ekfat. Lagrad 4 år på jästfällningen i flaska. Degorgerad i april 2017. Dosage 4 g/l. 12% alkohol. Drick: 2017-2027. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren, djup och komplex doft med gröna äpplen, grillad citron, vita blommor, nyöppnat ostron och krutrök. Smaken är intensivt frisk med krämig textur. Solmogen citrus, äpple, passionfrukt och kritig mineral. Lång och mycket koncentrerad eftersmak fullmatad med fruktsyror och åtstramande mineralitet. Ett ungt, balanserat vin som matchar eleganta fiskrätter eller skaldjur perfekt.