CAV0002

1 290 kr

Slutsåld

Följ oss

Patrick Piuze

Det lyser en ny stjärna på himlen i Chablis. Patrick Piuze gjorde sin första årgång på den egna firman 2008. Han har tidigare arbetat i regionen hos Olivier Leflaive, Jean-Marie Guffens (Verget) och varit ansvarig vinmakare hos den stora Chablis-producenten JM Brocard. Drömmen att få göra vins de terroirs i mindre skala gjorde till slut att han gick sin egen väg under namnet Patrick Piuze. Hans viner har fått ett sanslöst genomslag i vinvärlden vilket gjort att hela produktionen i stort sett sålt slut innan vinerna ens hunnit buteljeras. Patrick räknas redan till den absoluta toppen av producenter från Chablis och när han får frågan om hur han upplevt de senaste åren svarar han med ett leende: ”Jag är numera försiktig med drömmar om framtiden eftersom mina drömmar verkar gå i uppfyllelse”. Vi tycker det är mycket roligt att Patrick valt att arbeta med Caviste.


Patrick äger inte en vinranka själv utan har kontrakt med odlare i hela byn som ger honom rätten att sköta, plocka och göra vin på frukten från vingårdarna. Han har en otrolig kunskap om exakt var de gamla vinstockarna finns och hur de olika jordmånerna och mikroklimaten i regionen fungerar. Patrick har dessutom skrämmande bra koll på vem som äger de bästa raderna i vingårdarna och är inte rädd för att uppvakta ägaren angående möjligheten att hyra några rader. De blir ofta imponerade över hans kunnande om just deras ägor, vanligen är de ensamma om att känna till dessa detaljer.


Alla druvor handplockas, till och med på Petit Chablis och Chablis-nivå, vilket är mycket ovanligt i regionen idag. I källaren är Patrick och hans partner Sylvie helt själva med arbetet. De vanliga Chablis-vinerna jäser och lagras på ståltank, medan viner på de högre nivåerna, Premier Cru och Grand Cru, lagras på gamla ekfat. De gamla ekfaten används för att ge vinerna en mer avrundad struktur. Patrick är noga med att berätta att han inte gör vinerna, de gör sig själva. Han pressar druvorna och låter musten ligga något dygn i tank, sen förs den över på jästank eller ekfat där den jäser till vin och lagras tills dess Patrick tycker den skall buteljeras.

När Caviste provade 2011 års viner i Piuze källare i början av november såg samtliga ut som lemonad i färgen men varje vin har redan ett helt unikt uttryck i doft och smak. Patrick anser att Chardonnay är den perfekta druvan för att visa de olika uttrycken som terroiren i Chablis ger. Han gör ungefär 17 olika vin varje år, flera av dem i mycket små volymer. Piuze är unik med att på AOC Chablis-nivån buteljera de olika ursprungen separat. Han vill visa att terroiren redan på denna nivå skiljer sig inom distriktet och vinerna är helt enkelt för olika för att blanda och sälja som enkel Chablis. De förlorar sin typicitet och sitt ursprung. När man provar Patricks viner förstår man verkligen hans passion för detta nordfranska vindistrikt. Inom distriktet skiljer sig varenda liten sluttning från den andra vilket på ett fascinerande sätt märks i vinerna. Vinerna från Patrick Piuze är fulla av energi med intensivt rena uttryck av mineral och en underliggande avrundad rikhet i frukten. Strukturen är klassiskt stram och de har en tendens att vara väldigt givande redan som unga.


Vad andra tycker om Patrick Piuze

”Here is a truly thrilling new producer of hand- crafted Chablis, designed to showcase the individuality of different terroirs, …”

Jancis Robinson 2010-10-04


CAV0002 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor 2010 Patrick Piuze Chablis Terroir de Courgis

Torrt vitt vin. AOC Chablis. Från gamla stockar (medelålder 51 år) i den del av Chablis-distriktet som ligger runt byn Courgis. Jäst och lagrat på ståltank under tio månader.
Citrus, vit persika, blommor och lite rökighet på doften. Intensiv smak med fyllig frukt. Söt citron, grönt äpple och mineral. Ett friskt vin som är oemotståndligt att dricka nu i stora klunkar till ostron och skaldjur. Drick 2012-2017. (135kr/st)

2 flaskor 2009 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Vaucoupin

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. Från gamla stockar (medelålder 38 år) i den sydsluttande vingården Vaucoupin sydöst om byn Chablis. Skördat för hand 16, 18 och 21 september. 60 % av vinet har jäst och lagrats i gamla ekfat, 40 % i ståltank under 12 månader.

Blommig doft med gulgröna citrustoner och stenig mineral. Smaken är full av energi med en krämig munkänsla. Perfekt balanserat, intensivt och fokuserat. Ostronskal och grapefrukt i avslutningen som hänger kvar en bra stund. Drick 2012-2017. (225kr/st)

2 flaskor 2009 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Fôrets

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. Från 70-åriga stockar i vingården Les Forêts sydväst om byn Chablis. Skördat för hand 14-15 september. Jäst och lagrat på gamla ekfat under 10 månader.

Doft av citronskal, grönt äpple och en liten kryddighet. Efter en stund kommer mineralen fram med en doft av sval havsbris. Komplex doft. Ren och snyggt fyllig frukt i smaken som har enorm intensitet. Helt perfekt balans. Havsbrisen kommer igen på smaken som leder ut i en eftersmak med otrolig längd. Detta är mycket gott redan och kommer bara bli bättre av att lagras. Drick 2012-2020. (285kr/st)

 

Mer information

Vikt 10 kg