CAV0103

1 390 kr

CAV0103 innehåller

2 fl 2016 Georges Descombes Régnié Vieilles Vignes (225 kr/st)
2 fl 2016 Georges Descombes Brouilly Vieilles Vignes (235 kr/st)
2 fl 2016 Georges Descombes Morgon Vieilles Vignes (235 kr/st)

Leverans vecka 24-25

Slutsåld

Följ oss

Georges Descombes

Alldeles utanför byn Villié-Morgon, mitt i vindistriktet Beaujolais, hittar vi Domaine G. Descombes. I sin ungdom arbetade Georges Descombes vid sin fars sida på familjens egendom samtidigt som han var anställd på en lokal buteljeringsfirma. 1988 fick han chansen att ta över från sin far och styrde direkt vingårdsarbetet i ekologisk riktning samtidigt som ambitionsnivån i vinmakningen skärptes ordentligt. Hans filosofi om tillsatsfria viner har gjort ett stort avtryck i vinvärlden. Idag är Georges Descombes ett mycket respekterat namn och hans viner tillhör det absoluta toppskiktet i Beaujolais.


Terroir

Med sitt läge mellan Bourgogne i norr och Rhônedalen i söder är klimatet i Beaujolais perfekt för regionens stora druva, gamay. Gamay har tack vare naturligt hög fruktsyra och relativt tunt skal förmågan att ge saftiga viner i drickvänlig stil. Jordmånen i Beaujolais är komplex och varierad. Olika former av granit dominerar i de södra delarna runt Brouilly och Régnié medan det i Morgon handlar mer om sandiga lerjordar. Beaujolais som vinregion är geografiskt indelat i tre kvalitetsnivåer; vanlig Beaujolais, något mer seriösa Beaujolais-Villages och högsta möjliga kvalitet i tio prestigefulla Crus du Beaujolais. Dessa tio crus har alla egen appellationsstatus med charmiga namn tagna från närliggande byar som Fleurie, Morgon och Juliénas. Det är i Cru Beaujolais vi hittar de riktigt intressanta vinerna och det är huvudsakligen på denna nivå som Georges Descombes odlar sina druvor.


Filosofi

Inspirationen till sin filosofi fick Georges Descombes i sin ungdom under arbetet med buteljeringen av vin hos många av regionens främsta vinmakare. Han fick där chansen att prova områdets bästa viner och upptäckte att de han gillade mest var de som var gjorda enligt naturliga principer och utan tillsatser. Georges värdesätter sina gamla vinstockar vars produktionsvolym är naturligt lägre men ger de betydligt högre druvkvalitet. Samtliga av Descombes vingårdar är ekologiskt odlade sedan länge och arbetet i källaren präglas av respekt för de druvor vingårdarna producerat. Georges framställer sina viner med lokalt traditionell kolsyrejäsning, macération carbonique. Efter den manuella skörden kyls de hela klasarna ned under natten och flyttas sedan försiktigt till förslutna jäskar. Druvorna i botten mosas av vikten ovanifrån och druvmusten börjar jäsa med hjälp av den naturliga jäst som finns i druvmusten. Trycket från den kolsyra som bildas startar en intern jäsningsprocess inuti de fortfarande intakta druvorna som ger vinerna karaktäristiskt bäriga aromer. Efter några veckor pressas alltihop mycket varsamt och musten får sedan fortsätta sin jäsning i jäskar och ekfat. Georges föredrar lång mognadslagring för sina viner, något som han utmärker sig med i Beaujolais. Kolsyran från jäsningen skyddar vinet under hela lagringen och först vid buteljering används en minimal dos svavel för att försäkra att vinerna klarar transport och lagring i flaska. Descombes filosofi resulterar i rena och seriösa viner med både ungdomlig charm och utmärkt lagringspotential.


CAV0103

Descombes äger vingårdar i fyra av de tio kommuner som får betecknas Cru Beaujolais. De tre bästa av dessa finns representerade i CAV0103, samtliga från årgång 2016 och samtliga betecknas Vieilles Vignes för att markera att druvorna kommer från egendomens äldsta vinstockar. Växtsäsongen 2016 fick en tidig start med varmt väder redan under den tidiga våren. Kylan kom dock tillbaka och i april drabbades man av några frostnätter som gjorde odlarna i området nervösa. I början av juni passerade en hagelstorm som tog en del av den potentiella skörden, framförallt runt Morgon. Resten av sommaren såg stigande temperaturer och i synnerhet september gav strålande väder. Årgången hyllas som en toppårgång i Beaujolais, som gett viner med koncentrerad frukt och anmärkningsvärt bra balans. Synnerligen njutbara direkt samtidigt som de har mycket intressanta egenskaper för lagring. Régnié Vieilles Vignes (2 flaskor) är förtjusande elegant, med skinande intensiv frukt och uppfriskande fruktsyror. Här räcker det att dra korken och ställa fram charkbrickan för spontan vinglädje. Från Beaujolais sydligaste Cru kommer Brouilly Vieilles Vignes (2 flaskor).  Koncentrerad röd frukt med saftiga tanniner och markerad mineralsälta gör detta till ett utmärkt matvin. Morgon Vieilles Vignes (2 flaskor) kommer från sandiga jordar i kommunens västra delar. Det djupaste vinet i trion med seriös struktur som uppmanar till något års tålamod. För den som inte kan vänta så är det någon timme i karaff och en bättre bit kött på grillen som gäller. Sammanfattningsvis tre unika viner, fullpackade med charm och med olika personlighet, men med en och samma tydliga avsändare.


CAV0103 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor 2016 G. Descombes Régnié Vieilles Vignes – 225 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Régnié. 100% gamay från gamla vinstockar från vingårdar runt byn Régnié-Durette. Mineralrik jordmån av sand och rosa granit. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2017. 13,5 % alkohol. Drick: 2019-2024. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.
Djup doft med mosade, varma hallon, saftiga körsbär, örter, nymalen svartpeppar, saltlakrits och krossad sten. Smaken är förtjusande elegant med sammetslen textur. Skogshallon, cassis, lakrits, viol, kött, örter och dammig grusväg. Perfekt balanserad och mycket lång eftersmak med uppfriskande mineralitet. Ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan eller till örtmarinerad kyckling på grillen.

2 flaskor 2016 G. Descombes Brouilly Vieilles Vignes – 235 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Brouilly. 100% gamay från gamla stockar i västra delen av Brouilly. Karga granitjordar med inslag av kalksten. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2017. 13,5 % alkohol. Drick: 2019-2025. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: Nej.
Komplex doft med röda körsbär, skogshallon, viol, färska örter och nykrattad grusväg. Saftig och koncentrerad smak med silkeslen textur. Mörkröda hallon, körsbär, viol, örter, salmiak och mineral. Eftersmaken är lång och intensiv med tydlig mineralsälta. Serveras svalt till grillade hantverkskorvar med fransk potatissallad.

2 flaskor 2016 G. Descombes Morgon Vieilles Vignes – 235 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Morgon. 100% gamay från gamla stockar i två sektorer av Morgon, Corcelette och Charmes. Jordmånen består av ett ytskikt sandig jord ovanpå vittrad skiffer. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2017. 13,5 % alkohol. Drick: 2019-2026. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med vildhallon, mörka körsbär, peppar, örter och mineral. Smaken är koncentrerad och komplex med saftig frukt och strama tanniner. Hallon, körsbär, viol, rå köttbit och stenig mineral. Stram, lakritssalt eftersmak med markerade tanniner. Lufta någon timme och serva till smakrika rätter på fågel eller kött.

Mer information

Vikt 10 kg