CAV0148

1 590 kr

CAV0148 innehåller

2 fl 2020 Arbois Rouge Côtes à Côtes (235 kr/st)
2 fl 2019 Arbois Trousseau Les Corvées (265 kr/st)
2 fl 2019 Arbois Savagnin Terres Bleues (295 kr/st)

Leverans vecka 13-14

Slutsåld

Följ oss

Domaine de la Touraize

Familjen Morin har i åtta generationer odlat vin i Arbois, i norra delen av Jura. Under större delen av 1900-talet var familjen ansluten till det lokala kooperativet i Arbois, där medlemmarnas druvor framställs till vin under kooperativets etikett. Först när André-Jean, senaste generationen Morin, anslöt vid sin fars sida på 80-talet, väcktes tanken om att fullborda vinodlingen med egen, helt självständig vinproduktion – från odling till flaska. Efter många års funderande och med en väl genomarbetad plan, fattade så André-Jean 2009 det stora beslutet att lämna kooperativet för att ge liv åt Domaine de la Touraize. Namnet togs efter en vingård, la Touraize, som varit i familjen Morins ägo sedan 1700-talet och som symbol valdes en ammonit, en vanligt förekommande fossil i Juras vinmarker. 2016 lämnade André-Jeans hustru, Héléana, sitt jobb som sjuksköterska för att ansluta vid André-Jeans sida på heltid. Med till synes outtömlig passion och energi, har paret Morin på bara ett dussin år gjort Domaine de la Touraize till ett namn att räkna med i Jura.


Terroir

Domaine de la Touraize består av 12 hektar vingårdar runt Arbois, som är centralort i vinregionen Jura och en av Frankrikes historiskt viktigaste vinbyar. AOC Arbois var en av endast fem appellationer som inkluderades i den ursprungliga klassificeringen 1936. Jordbruket i Jura präglas av mångfald. Här samsas boskap med spannmålsodlingar, vingårdar och stora arealer orörd skogsmiljö, vilket skapar utmärkta förutsättningar för naturlig balans i det lokala ekosystemet. Klimatet i denna del av östra Frankrike, inte långt från gränsen till Schweiz, är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Jordmånen i området präglas av olika former av märgel med varierande halter kalksten och mängder av förhistoriska fossiler. För de vita vinerna gäller druvsorterna chardonnay och savagnin, medan röda Arbois-viner görs på trousseau, poulsard och pinot noir.


Filosofi

Ett av André-Jeans första beslut var att successivt, i takt med att egendomen kommit på fötter ekonomiskt, certifiera hela odlingen för ekologiskt jordbruk. Under omställningen, som tar flera år, växte även intresset för biodynamiska metoder och det tog inte länge förrän man gick hela vägen till certifiering även där. Skörden sker för hand och efter den korta transporten till källaren vinifieras druvorna från varje vingård separat och endast en liten mängd svavel tillsätts i detta läge. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. André-Jean gillar begagnade stora ekfat, så kallade foudres, och målsättningen är att alla hans ouillé-viner ska ligga på foudres över två vintrar. Den långsamma mognadslagringen gör vinerna stabila, komplexa och gör dem redo för konsumtion när de väl tappas på flaska. Buteljeringen av samtliga viner sker med minsta möjliga tillsats av svavel och, tack vare den långa lagringen, utan filtrering. Resultatet av André-Jeans träffsäkra filosofi är rena, ärliga och mycket välbalanserade viner, fullpackade med ursprungskänsla och personlighet.

 


CAV0148

CAV0148 innehåller tre olika viner från Domaine de la Touraize, med betoning på druvsorterna pinot noir, trousseau och savagnin. Till det första röda vinet, Arbois Rouge Côtes à Côtes (2 flaskor), växer druvsorterna pinot noir och trousseau (50/50), precis som namnet antyder, sida vid sida. Druvorna plockas samtidigt, avstjälkas för hand och får jäsa gemensamt, utan att något tillsätts. Med tidig skörd och lagring i enbart ståltank vill André-Jean framhäva Juras lite lekfullare sida, där läskande, saftig frukt samsas med ursprungets distinkta mineralitet i läckert drickvänlig balans. Från en av Arbois bästa vingårdar kommer nästa röda vin, Arbois Trousseau Les Corvées (2 flaskor). Les Corvées är en relativt brant sydvästsluttning på 350 meters höjd, perfekt för att fånga solens strålar större delen av dagen. Solmogen och livlig frukt och en markerad pepparton gör vinet mångsidigt i matsammanhang. Trousseau ger förtjusande eleganta viner, inte utan likheter med pinot noir, men med en Jura-typisk rusticitet. Från stockar planterade 2005 i en av familjen Morins bästa vingårdar, Sur la Regole, kommer det vita vinet, Arbois Savagnin Terres Bleues (2 flaskor). Här är det gråblå märgel i jorden som skapar ett unikt uttryck. Märgeljordarna runt Arbois är hyllade som världens bästa växtplats för druvsorten savagnin. Mängder av frisk frukt, distinkt kryddighet och djup mineralitet gör vinet enastående komplext. Utmärkande för samtliga viner från Domaine de la Touraize är den tilltalande balansen mellan livlig frukt, friskhet och mineralitet. Lättsamma Côtes à Côtes får gärna stå i kylskåpsdörren en stund innan servering till välvalda charkuterier. Trousseau Les Corvées serveras också svalt men nu till varmrätten på nötkött eller vild fågel. Till den lagrade Comtén ställer vi fram Savagnin Terres Bleues för en medryckande resa till Jura.


CAV0148 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2020 Arbois Rouge Côtes à Côtes – 235 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Arbois. 50% pinot noir och 50% trousseau stockar planterade på 70-talet i vingården Les Corvées, i Arbois norra utkant. Jordmånen består märgel och sönderbruten kalksten. Druvsorterna är gemensamt skördade, avstjälkade och jästa i ståltank följt av 10 månaders lagring i ståltank. Buteljerat i juli 2021. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2025. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.
Ren, öppen doft med röda körsbär, varma hallon, rosblad, örter, läder och asfalt. Smaken är mjukt balanserad med läckert krämig textur. Mogna hallon, körsbär, jordgubbe, blodapelsin och stenig mineralitet. Välbalanserad eftersmak med mjuka tanniner och frisk örtighet. Perfekt att servera svalt till charkbrickan före maten.

2 flaskor 2019 Arbois Trousseau Les Corvées – 265 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Arbois. 100% trousseau från stockar planterade 1974 i vingården Les Corvées, norr om Arbois. Jordmånen består av märgel och sönderbruten kalksten. Avstjälkat för hand och spontanjäst med druvskalen i tank under 3 veckor. 80% lagrat på ett gammalt 3000-liters ekfat (foudre), 20% i ett lerkärl (amfora) om 600 liter i 10 månader. Buteljerat i juli 2020. Ekologiskt certifierat. 13,5% alkohol. Drick: 2022-2025. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.
Nyanserad och finstämd doft med solmogna hallon, mörka körsbär, rosor, lakrits, nymalen svartpeppar, örter och dammig grusväg. Smaken är balanserad med livlig frukt och silkeslen textur. Söta röda bär, lakrits och örter, rosépeppar och jordig mineral. Lång eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet och helt integrerade tanniner. Ett elegant vin som passar bra till hantverkskorvar på grillen med fransk potatissallad och dijonsenap vid sidan.

2 flaskor 2019 Arbois Savagnin Terres Bleues – 295 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Arbois. 100% savagnin från stockar planterade 2005 i vingården Sur la Regole. Jordmånen består av blågrå märgel och lera. Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i 10 år gamla, 600-liters ekfat (demi-muids) i 20 månader. Buteljerat i maj 2021. Ekologiskt certifierat. 14% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2028. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Djup och mycket komplex doft med vita och gula blommor, gula äpplen, gråpäron, mandarin, orientaliska kryddor, mossa och djup ursprungstypisk mineralitet. Smaken är perfekt balanserad med läckert fyllig och krämig textur. Höstäpplen, gråpäron, aprikos, mandarin, kryddor, nötter och blöt sten. Komplex och mineralpräglad, mycket lång eftersmak. Ett mäktigt vin som passar utmärkt till kyckling med svamp i vitvinsbaserad gräddsås eller som sällskap efter middagen till 24 månaders Comté.

 

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 55 × 30 × 9 cm