CAV0019

890 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris-le-Vineux. Här hittar vi familjen Goisot och deras egendom Domaine Goisot. Familjen har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder unge Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi och sett till att vinerna blivit ännu bättre.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Utöver dessa är det tillåtet att odla druvan aligoté och skriva AOC Bourgogne Aligoté på etiketten. Aligoté var för länge sedan den dominerande druvan för vita viner i Bourgogne men har under det senaste seklet successivt ersatts av chardonnay. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna och skapades så sent som 2003. Det handlar om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne som detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De bästa sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd.


Filosofi

Det är uppenbart att Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt användningen av bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och åtta personer hjälps åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdens naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får  mogna utan ingrepp till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är rena och svala viner med personlighet och fina uttryck från sin terroir.


CAV0019

CAV0019 innehåller tre olika vita viner, från tre olika appellationer gjorda på tre olika druvsorter. De tre vinerna delar samma kalkstensrika jordmån och årgången 2011. Växtsäsongen 2011 inleddes med en varm vår och tidig blomning vilket fick Guilhem och Jean-Hugues att räkna med rekordtidig skörd. Första halvan av sommaren var dock sval så något rekord blev det inte när skörden inleddes i månadsskiftet augusti/september. Årgången har gett vinerna lite rikare frukt med avrundade syror. Goisots Bourgogne Aligoté odlas i fem olika vingårdar runt byn Saint-Bris. När många av byns producenter ryckte upp sin aligoté för att istället plantera chardonnay eller körsbärsträd var familjen Goisot envist övertygade om druvans potential. Tack vare det har man idag en stor andel gamla stockar aligoté i vingårdarna, vilket ger ett mineraliskt djup till vinet. Saint-Bris Exogyra Virgula kommer från två nordsluttande vingårdar planterade med sauvignon blanc och en jordmån med mycket urgamla fossila ostronskal (på latin Exogyra virgula). Här finns tack vare jordmånen mycket likheter med vinerna från grannkommunen Chablis. Gondonne är namnet på en 1,2 hektar sydsluttande vingård med chardonnaystockar. Jordmånen liknar den för Exogyra virgula med hög koncentration fossiler i kimmeridgien kalksten. Gondonne levererar alltid egendomens stramaste och mest mineraliska vin, som belönar den som har tålamod att vänta lite med att öppna. Se till att  ha CAV0019 nära till hands när skaldjurssäsongen drar igång och glöm inte att spara ett glas till kantarelltoasten.


Vad andra tycker om Domaine Goisot

”I have said this many times before but it bears repeating: No one but no one delivers more quality for the price than Goisot. The quality is flat out amazing particularly given the modest appellations with which he works. I highly recommend these wines.”

Allen Meadows, Burghound Issue #32


CAV0019 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2011 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté – 115 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Aligoté. 100 % aligoté från gamla stockar, upp till 85 år, i fem olika vingårdar. Jordmånen består av 100 % kimmeridgien kalksten med mestadels syd-sydvästlig exponering. Lagrat på ståltank 10 månader. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerad i augusti 2012. 12,5% alkohol. Drick: 2013-2016. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och mineralisk doft med grönt äpple, päron, citrus och blommor. Smaken är frisk, mineralisk med lite fetma. Päron, citrus, lite kryddor och rökig sten. Bra balans och fin längd som domineras av uppfriskande mineral. Gott på egen hand eller till skaldjur.

2 flaskor 2011 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula – 135 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint-Bris. 100 % sauvignon blanc från upp till 40 år gamla stockar i vingårdarna Cornevin och La Ronce. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med hög koncentration av fossil. 10 månaders lagring på ståltank. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerad i augusti 2012. 12,7% alkohol. Drick: 2013-2017. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och väldigt frisk doft med svarta vinbär, lime, nyskördad mynta och rökig mineral. I munnen är vinet elegant och finstämt med perfekt balans. Citrus, svarta vinbärsblad, örter och mineral. Strama, något avrundade syror och en lång eftersmak av färskpressad lime och uppfriskande kalksten. Ett perfekt skaldjursvin som också passar utmärkt till syrliga getostar.

2 flaskor 2011 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Gondonne – 195 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från gamla stockar (40+ år) i vingården Gondonne med syd-sydostlig exponering. Jordmånen är av typen kimmeridgien med fossila ostronskal. Jäst och lagrat 15 månader på ekfat, varav 20% nya och övriga 1-4 år gamla. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerad i januari 2013. 13% alkohol. Drick: 2014-2020. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: 2 tim.
Komplex, mineralisk och djup doft med stenfrukt, citrus, vita blommor och smörkola. Smaken är avrundad och relativt kraftig. Blommigt, varmfruktigt och mineraliskt på en och samma gång. Komplex eftersmak med tydligt salt mineralitet. Trivs bäst ihop med maträtter på kyckling och svamp eller lax och citron. Passar även bra till smakrika franska ostar.

 

 

Mer information

Vikt 10 kg