CAV0016

890 kr

Slutsåld

Följ oss

Georges Descombes

Alldeles utanför byn Villié-Morgon, mitt i vindistriktet Beaujolais, hittar vi Domaine G. Descombes. I sin ungdom arbetade Georges Descombes vid sin fars sida på familjens egendom samtidigt som han var anställd på en lokal buteljeringsfirma. 1988 fick han chansen att ta över från sin far och styrde direkt vingårdsarbetet i ekologisk riktning samtidigt som ambitionsnivån i vinmakningen skärptes ordentligt. Han var tidigt en av de vinbönder i Beaujolais som genom sin filosofi om tillsatsfria viner gjort stort intryck i vinvärlden. Idag är Georges Descombes ett mycket respekterat namn och hans viner tillhör det absoluta toppskiktet i Beaujolais.


Terroir

Beaujolais är en av Frankrikes mest dynamiska vinregioner. De senaste 30 åren har sett en enorm kvalitetsutveckling där naturliga metoder i vingårdar och källare blivit en ledande filosofi. Med sitt läge mellan Bourgogne i norr och Rhônedalen i söder är klimatet perfekt för regionens stora druva, gamay. Gamay har tack vare naturligt hög fruktsyra och relativt tunt skal förmågan att ge saftiga viner med hög drickbarhet. Jordmånen i Beaujolais är komplex och varierar från rosa granit och vittrad, vulkanisk skiffer till sand och lera. Regionen är geografiskt indelad i tre kvalitetsnivåer; vanlig Beaujolais, lite mer seriösa Beaujolais-Villages och högsta möjliga kvalitet i tio prestigefulla Crus du Beaujolais. Dessa tio crus har alla egen appellationsstatus med charmiga namn tagna från närliggande byar som Fleurie, Morgon och Juliénas. Det är på denna nivå vi hittar de riktigt intressanta vinerna och det är i Cru Beaujolais Georges Descombes har 14 av sina drygt 15 hektar vingårdar.


Filosofi

Inspirationen till sin filosofi fick Georges Descombes i sin ungdom under arbetet med buteljeringen av vin hos många av regionens främsta vinmakare. Han fick här chansen att tidigt prova mycket vin från de främsta odlarna och fann snabbt att de viner han tyckte bäst om var de som var gjorda enligt naturliga principer och utan tillsatser. Georges värdesätter sina gamla vinstockar vars produktion är naturligt lägre men de ger anmärkningsvärd kvalitet och mineralitet till vinerna. Samtliga av Descombes vingårdar är ekologiskt certifierade sedan länge och arbetet i källaren präglas av respekt för de druvor vingårdarna producerat. Georges framställer sina viner med lokalt traditionell kolsyrejäsning, macération carbonique. Efter den manuella skörden kyls de hela klasarna ned under natten och flyttas sedan försiktigt till förslutna jäskar. Druvorna i botten mosas av vikten ovanifrån och druvmusten börjar jäsa med hjälp av den naturliga jäst som finns i druvmusten. Trycket från den kolsyra som bildas startar en intern jäsningsprocess inuti de fortfarande intakta druvorna som ger vinerna karaktäristiskt bäriga aromer. Efter några veckor pressas alltihop mycket varsamt och musten får sedan fortsätta sin jäsning i jäskar och ekfat. Georges föredrar lång mognadslagring för sina viner, något som han utmärker sig med i Beaujolais. Kolsyran från jäsningen skyddar vinet under hela lagringen och först vid buteljering används en minimal dos svavel för att försäkra att vinerna klarar transport och lagring i flaska. Georges Descombes filosofi resulterar i rena och seriösa viner med en fascinerande drickvänlighet redan som unga.


CAV0016

Descombes äger vingårdar i fyra av de tio kommuner som får betecknas Cru Beaujolais. Tre av de fyra kommunerna finns representerade i CAV0016, vart och ett mycket ursprungstypiskt och alla från årgång 2011. 2011 i Beaujolais är en mycket lyckad årgång. Den tidiga och varma våren följdes av en lite svalare växtsäsong som skördades något tidigare normalt. Vinerna har en charmig och omedelbar frukt med stor drickvänlighet utan att tumma på sin ursprungstypiska karaktär.  Med 2011 Morgon, från lite yngre stockar i kommunens västra delar, har Georges fått fram ett elegant och lite busigt, typiskt animaliskt uttryck. Brouilly ligger på högre höjd  i de södra delarna av regionen och ger alltid ett lite lättare vin med silkeslena tanniner och en skinande ren frukt. De gamla stockarna ger vinet en krämig textur. Régnié är den perfekta kombinationen av kraften och strukturen i Morgon och drickbarheten i Brouilly och är det vin som har mest att vinna på att lagras, trots att det är mycket gott redan nu. Régnié kallas för prinsen av Cru Beaujolais, vilket vi tycker beskriver den charmiga och strama stilen perfekt. Vi kommer att börja med ett svalt glas Brouilly i eftermiddagssolen medan grillen tänds och öppnar Morgon eller Régnié samtidigt som vi lägger en fin fågel på grillgallret.


Vad andra tycker om Georges Descombes

”G Descombes Regnie 2011, a serious Beaujolais – I just love this wine. I know that’s not very profound, but it’s utterly delicious. It’s one of the naturally made new wave Beaujolais wines, and it’s just so good.”

Jamie Goode 2013-04-07

”Alla tre har lagringspotential för den som vill lägga undan några stycken i något eller några år. Men risken är att de tar slut innan sommaren är över. En sak är säker – det här är så långt från nidbilden av kommersiell beaujolais som det går att komma!”

Magnus Ericsson för HD.se 2013-05-01


CAV0016 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2011 G. Descombes Morgon – 125 kr/st

Rött vin. AOC Morgon. 100% gamay från vingårdar planterade 1993 i Corcelette-delen av Morgon. Jordmånen består av ett ytskikt sandig jord ovanpå vittrad skiffer. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och lagrat i tank. 12% alkohol. Drick: 2013-2016. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, intensiv doft fylld av vildhallon och jordgubbar, peppar och krossad sten. Körsbär, rosor och lite rökta charkuterier. Smaken är både kraftfull och elegant med mängder av mogna körsbär, hallon, peppar och mineral. Härligt frisk syra och intensiv frukt som ger fin längd med kryddor, viol och stenig mineral. En elegant Morgon som passar bra till charkuterier eller lättare rätter på kyckling.

2 flaskor 2011 G. Descombes Régnié Vieilles Vignes – 155 kr/st

Rött vin. AOC Régnié. 100% från gamla vinstockar från vingårdar runt byn Régnié-Durette. Mineralrik jordmån av sand och rosa granit. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. 12,5% alkohol. Drick: 2013-2021. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Djup doft med mogna körsbär, plommon, svarta vinbär, svartpeppar och krossad granit. Ren och intensiv med rosblad och viol. Smaken är tät, fyllig och intensiv med fin och stram tanninstruktur. Söta körsbär och vildhallon, mineral, kryddor och en röd blommighet. Energifylld och lång, frisk eftersmak med bra grepp i tanninerna. Karaffera gärna och servera till smakrik anka eller vildfågel.

2 flaskor 2011 G. Descombes Brouilly Vieilles Vignes – 165 kr/st

Rött vin. AOC Brouilly. 100% gamay från gamla stockar i vingårdar i Quincié-delen av Brouilly. Karga granitjordar med inslag av kalksten. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla 228-liters ekfat. 12,5% alkohol. Drick: 2013-2018. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Frisk och ren doft med svarta och röda vinbär, vildhallon och krossad, blöt sten. Mynta, peppar och orientaliska kryddor. Smaken har en krämig textur och nästan tuggbara, saftiga tanniner. Vildhallon, blåbär, kryddor, animaliska toner och lite läder. Eftersmaken har gott om uppfriskande kalkstensmineral samt en stram örtighet. Ett väldigt elegant vin som gör sig bäst i stora klunkar i gott sällskap.

 

 

Mer information

Vikt 10 kg