CAV0017

1 690 kr

Slutsåld

Följ oss

Champagne Pehu-Simonet

Pehu-Simonet håller till i Verzenay.

I byn Verzenay i hjärtat av Champagne finns en liten familjeegendom som idag drivs av fjärde generationens vinmakare, David Pehu. När Davids föräldrar, Charly Pehu och Marie-Claire Simonet, gifte sig i början av 70-talet skapade de namnet Champagne Pehu-Simonet. David började arbeta vid sina föräldrars sida redan 1988 och från 1995 har han på egen hand varit ansvarig för vinmakningen. Utan att försaka familjens traditioner har han sedan dess utvecklat arbetet och låtit sig influeras av ekologiska odlingsprinciper, vilket höjt kvaliteten ytterligare. Sedan flera år har Davids framsteg uppmärksammats internationellt och idag är Pehu-Simonet ett toppnamn för Grand Cru Champagne från Verzenay.


Pehu-Simonet håller till i Verzenay.

Terroir

Pehu-Simonet äger 6 hektar vingårdar i Grand Cru-byarna VerzenayVerzy och Sillery. Odlingarna består till 75 procent av pinot noir som bäst tar fram områdets berömda mineralitet och 25 procent chardonnay som ger vinerna sin friskhet och struktur. Området kring Verzenay på Montagne de Reims är unikt i Champagne med sin nordliga sluttning. Detta läge fördröjer druvornas mognad med några dagar och det svalare mikroklimatet gör vinerna från Verzenay påtagligt friska i sin karaktär. Den ljusa kalkstensgrunden ligger endast ett par decimeter under markytan här, vilket bidrar till den distinkta mineralitet vinerna från Verzenay är omtalade för.


Filosofi

Pehu-Simonet ligger i Verzenay.

I Davids filosofi finns tydliga influenser från tiden i vinskolan i Bourgogne, där växtplatsen och växtsäsongen är det viktigaste uttrycket i ett vin. Han värderar sina gamla vinstockar som planterades av hans farfar, Antonin Pehu, för mer än 40 år sedan. Fördelen med gamla stockar är att de ger frukt med betydligt högre koncentration, djup och mineralitet. Ambitionsnivån i källaren hos Pehu-Simonet är mycket hög. För vissa vingårdar och för rödvinet till rosén använder man gamla ekfat, men enbart då frukten är tillräckligt koncentrerad. Den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra undviks kategoriskt enligt gammal familjetradition för ett ge Pehu-Simonets viner dess karaktäristiskt krispiga friskhet och energi. Vinerna buteljeras för traditionell kolsyrejäsning under våren efter skörd och får vila på jästfällningen mellan 20 och 60 månader. Vid degorgeringen tillsätter man koncentrerad druvmust istället för den sockerlösning som används traditionellt i Champagne. David tycker det gör stor skillnad i smaken på hans viner där sötman får en mer naturlig karaktär. Dosagen, mängden tillsatt socker, blir dessutom alltid densamma genom denna metod, druvmusten man använder innehåller nämligen motsvarande exakt 8,44 gram socker per liter.


CAV0017

CAV0017 - Champagne Pehu-SimonetCAV0017 innehåller tre olika Champagner från Pehu-Simonet som alla tre tydligt visar både sitt gemensamma ursprung och Davids skickliga handlag i källaren. Brut Selection är Davids viktigaste cuvée då den representerar egendomens stil och står för närmare 40 procent av produktionen. Denna cuvée är alltid producerad utifrån en basårgång, i detta fall 2010. Basvinet kompletteras med reservvin som lagrats enligt soleraprincip i en stor tank som efter att man tappat av det vin man behöver för årets produktion fylls på med lika mycket från senaste årgången. Denna metod gör att David alltid har ett reservvin med viss mognad som kan balansera det unga och friska basvinet perfekt. Samma princip gäller för Brut Rosé där man blandat med lite rött vin från samma basårgång, 2010. Davids stolthet är hans Blanc de Noirs, en ren pinot noir-champagne som kommer från gamla stockar i två av Verzenays bästa vingårdar. David vill här ge den specifika terroiren i de två vingårdarna ett tydligt uttryck och blandar därför inte med reservvin utan detta vin är alltid från en årgång. David har dock valt att inte deklarera vinet som årgångschampagne, därav beteckningen NV (engelska Non-Vintage för icke deklarerad årgångschampagne). I detta fall har den mogna frukten från 2009 gett vinet en lite fetare karaktär som balanseras perfekt av den friska syran från Davids vinmakning. Vi tycker att Champagne från Pehu-Simonet, med sin krispiga syra och omedelbara drickbarhet, är perfekt till sommaren. Brut Selection är som gjord för aperitif, till Brut Rosé tar vi fram solstolen och lite skagensnittar och Blanc de Noirs öppnar vi till den nyfångade, smörstekta abborren.


Vad andra tycker om Pehu-Simonet

”Pehu-Simonet – A star in Verzenay”

”If you haven’t paid attention to Pehu-Simonet in the past, it is time to wake up and smell the Champagne – you will be glad you did.”

Brad Baker Champagne Warrior Issue #7 2010-07


CAV0017 innehåller 6 flaskor enligt följande:

Pehu-Simonet Champagne Brut Selection Grand Cru

2 flaskor NV Pehu-Simonet Champagne Brut Selection Grand Cru – 245 kr/st

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 70% pinot noir och 30% chardonnay från 35-åriga stockar i Verzenay, Verzy och Sillery. 70% från årgång 2010, 30% reservvin. 22 månaders lagring i flaska på jästfällningen. Degorgerad i januari 2013. Dosage 8,44 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2013-2017. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och fruktig doft med äpple, kvitten, lite rostade nötter och mineral. Ängsblommig med mogen citrus och antydan till tropisk frukt som passionsfrukt och mango. Mycket frisk och intensiv smak med krämig textur. Gröna och röda äpplen, blodapelsin, rabarber, tropisk frukt och hasselnötter. Mycket energifylld eftersmak som domineras av en distinkt mineralitet. Perfekt som aptitretande fördrink en ljummen sommarkväll.

Pehu-Simonet Champagne Brut Rosé Grand Cru

2 flaskor NV Pehu-Simonet Champagne Brut Rosé Grand Cru – 275 kr/st

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 80% pinot noir (varav 10% rött vin) och 20% chardonnay från Verzenay, Verzy, Sillery och Mailly. 75% från årgång 2010, 25% reservvin. 18 månaders lagring i flaska på jästfällningen. Degorgerad i augusti 2012. Dosage 8,44 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2013-2017. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och finstämd doft av smultron, mogen rabarber, rosor och mineral. Lite kryddor, päron och lychee. Elegant och intensivt frisk smak med mogna gula och röda äpplen, blodgrape och mängder av mineral. Stram och uppfriskande eftersmak. En sommarrosé som trivs bra med lättare tilltugg eller vid buffébordet.

Pehu-Simonet Champagne Brut Blanc de Noirs Grand Cru

2 flaskor NV Pehu-Simonet Champagne Brut Blanc de Noirs Grand Cru – 325 kr/st

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru Verzenay. 100% pinot noir från årgång 2009 och gamla stockar i vingårdarna Les Perthois och Les Poules. 60% jäst och lagrat på gamla ekfat med ek från skogen ovanför grannbyn Verzy. 34 månaders lagring i flaska på jästfällningen. Degorgerad i januari 2013. Dosage 8,44 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2013-2020. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup, komplex och helt öppen doft med mogna äpplen, persika, kryddor och mineral. Tropisk frukt och rostade hasselnötter. Smaken är fyllig, smakrik och krämig med perfekt balans från den friska syran. Mogna trädgårdsfrukter och grapefrukt med kryddor och kalkstensmineral. Lång och komplex eftersmak. Ett elegant kraftpaket som passar till de flesta fiskrätter.

 

 

Mer information

Vikt 10 kg