CAV0128

1 590 kr

CAV0128 innehåller

1 fl 2019 Patrick Piuze Petit Chablis (195 kr)
2 fl 2019 Patrick Piuze Chablis Terroir de la Chapelle (235 kr/st)
1 fl 2019 Patrick Piuze Chablis Terroir de Fyé (235 kr)
1 fl 2019 Patrick Piuze Chablis La Grande Vallée (295 kr)
1 fl 2019 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Forêts (395 kr)

Leverans vecka 2-3 2021

Slutsåld

Följ oss

Patrick Piuze

Kanadafödde Patrick Piuze karriär i vinvärlden började på 90-talet med tillfälliga anställningar på vingårdar världen runt. År 2000 fortsatte äventyret i Bourgogne med anställning hos Olivier Leflaive där intresset för att arbeta med chardonnay växte sig starkt. Han visade snabbt vad han var kapabel till och fick redan efter ett år ansvaret för Leflaives produktion i Chablis. Ryktet om Patricks talang spred sig snabbt och ledde till att han 2005 blev erbjuden det prestigefulla jobbet som ansvarig vinmakare hos områdets största producent, J-M Brocard. Redan efter ett par år hos Brocard kände sig Patrick frustrerad över att inte få fullt utrymme att styra framställningen på sitt sätt hos denna kommersiella jätte och började fundera på att gå sin egen väg. 2008 blev drömmen verklighet då han skapade firman Patrick Piuze och lämnade in sin avskedsansökan till Brocard. 2008 blev officiellt första egna årgången för Patrick Piuze och ett år senare såg han till att rekrytera sin före detta vinmakarkollega från Brocard, Sylvie Quittot, som sin högra hand. Vinerna från Patrick Piuze har snabbt fått stor uppmärksamhet med enorm efterfrågan i hela världen.


Terroir

Chablis ligger i den allra nordligaste delen av Bourgogne. Det svala klimatet ger en lång växtsäsong men medför också risk för frost långt in på våren. Jordmånen är det som gör Chablis unikt. Kalkstensjordar av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler ger vinerna den mineralitet som gjort dem berömda. Området är geografiskt indelat i fyra kvalitetsnivåer, Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Denna indelning är baserad på mängden fossiler i jorden och vingårdens läge. Rakt igenom Chablis rinner floden Serein som delar distriktet i en högra och en vänstra del. Generellt så tenderar vinerna från högra sidan att vara mer strukturerade medan vänstra sidan ger viner med mer finess och mineralitet. Piuze kontrollerar totalt 15 hektar vingårdar på närmare 20 olika växtplatser som alla buteljeras separat. Patrick är noga med att vinerna återspeglar en så specifik växtplats som möjligt och han är ensam i Chablis med att, genom sin serie ”Terroir”-viner, visa de olika växtplatsernas unika egenskaper redan på Chablis-nivån.


Filosofi

Patrick Piuze idé är att hyra vingårdar av kvalitetsmedvetna odlare för att skörda och vinifiera under egen etikett. Han jobbar med så mycket gamla vinstockar som möjligt och enbart med odlare som tar hand om sina vingårdar på ett förnuftigt sätt. När det drar ihop sig till skörd är Patrick och Sylvie ute i vingårdarna hela dagarna och smakar på druvorna för att avgöra exakt vilken dag respektive vingård ska plockas. Allt skördas för hand och efter sorteringen pressas druvorna. Man använder uteslutande en traditionell mekanisk press istället för den moderna pneumatiska pressen. Musten jäser utan tillsatt jäst i tankar och på gamla 228-liters ekfat som har använts i upp till åtta år för att inte ge vinerna ekfatsaromer. Sedan ligger vinerna kvar på samma ekfat med jästfällningen på botten utan omrörning, bâtonnage, till dess Patrick och Sylvie tycker det är tid för buteljering, ofta under följande sommar. Denna élevage, med jästfällningen ger vinerna fyllighet och smakrikedom och framhäver vingårdens terroir. Användningen av svavel hos Piuze är absolut minimal då han anser att svavel suger livet ur vinerna och gör dem tråkiga och ointressanta.


CAV0128

CAV0128 bjuder in till en praktfull djupdykning i Chablis terroir med hela fem olika viner från Patrick Piuze årgång 2019. Det handlar om en solig och torr årgång där de individuella växtplatserna haft stor betydelse för rankornas möjlighet att försörja sig med vatten i torkan. I många av de karga jordarna på Premier och Grand Cru nivån kunde man endast skörda runt hälften av normala volymerna medan de mer lerhaltiga jordarna inom AOC Chablis levererat nästan normala volymer med strålande kvalitet. Patricks mästerliga fingertoppskänsla för skördedatum visar sig än en gång haft avgörande betydelse för vinerna. Friska syror och suverän balans, med omisskännlig ursprungstypicitet. Petit Chablis (1 flaska) kommer från ett unikt läge på platån ovanför Grand Cru-sluttningen. Eftersom jordmånen här skiftat till kalksten av Portlandien-typ har platsen fallit utanför ramen för Chablis-klassningen och fått nöja sig med AOC Petit Chablis. Chablis Terroir de la Chapelle (2 flaskor), från 60-åriga stockar på en platå i norra delen av Chablis, bjuder frisk frukt och distinkt kalkstensmineralitet. Från en sval nordsluttning på andra sidan Sereinfloden kommer druvorna till Chablis Terroir de Fyé (1 flaska). Vingården är klassad AOC Chablis men snuddar vid Premier Cru Montée de Tonnerre, ett av områdets bästa Premier Cru-lägen. Det svala mikroklimatet ger långsam mognad och vinerna härifrån blir klart stenigare i stilen med stram struktur. De flesta odlarna i byn är överens om att vingården Les Pargues på vänstra stranden skulle klassats som Premier Cru och anses därför vara bästa läget inom AOC Chablis. Patrick Piuze väljer att kalla sitt vin härifrån för Chablis La Grande Vallée (1 flaska), det lokala smeknamnet på denna prestigefyllda sluttning. Chablis Premier Cru Les Forêts (1 flaska), från ett av vänstra strandens finaste Premier Cru-lägen, är en klassiskt stöpt Chablis, med krämig textur och distinkt mineralitet som påminner om ostronskal. Alla vinerna går utmärkt att njuta av redan nu och skulle vi välja två viner att spara några år så är det Fyé och Les Forêts som ger bäst belöning. För den vetgirige erbjuder CAV0128 möjligheten att samla några vinintresserade vänner för en lärorik studie av nyanserna i Chablis. Varför inte avsluta med ett skaldjursfat på bordet.


CAV0128 innehåller 6 flaskor:

1 flaska 2019 Patrick Piuze Petit Chablis – 195 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Petit Chablis. 100% chardonnay från 30-åriga stockar i vingården La Petite Preuse som ligger alldeles ovanför Grand Cru Les Preuses. Karg jordmån på Portlandien kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank i 10 månader. Buteljerat i juli 2020. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2024. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk doft av vita blommor, citrus, grönt äpple, gul stenfrukt, havsbris och musselskal. Smaken är friskt balanserad med krämig textur. Citron, gul persika, grapefrukt och mineralsälta. Välbalanserad eftersmak med ursprungstypisk mineralsälta. Servera nu och de närmaste åren till fisk och skaldjur.

2 flaskor 2019 Patrick Piuze Chablis Terroir de la Chapelle – 235 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från stockar planterade 1959 i norra delen av Chablis, nära byn La Chapelle-Vaupelteigne på västra stranden. Lerig jordmån på kimmeridgien kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank i 10 månader. Buteljerat i juli 2020. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2025. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och ren doft av grön och gul citrus, nyskuret grönt äpple, vaniljdrömmar och rökig sten. Frisk, krämig och välbalanserad smak. Lime, citronkräm, saftig grapefrukt, nyskuren ananas och salt havsbris. Ursprungstypisk mineralsälta och uppfriskande fruktsyror i eftersmaken. Ett självklart val till ostron men matchar de flesta fisk- och skaldjursrätter utmärkt.

1 flaska 2019 Patrick Piuze Chablis Terroir de Fyé – 235 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från en sval nordsluttande vingård vid Montée de Tonnerre på högra stranden. Jorden har relativt mycket lera på kimmeridgien kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank (50%) och gamla ekfat (50%) i 10 månader. Buteljerat i juli 2020. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2026. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och frisk doft med citrus, honungsmelon, vita blommor, lite kryddor och rökig mineral. Smaken är stram med friska fruktsyror. Blommor, mogen grapefrukt, stenfrukt och rökig sten. Eftersmaken är balanserad med strama syror. Servera till smakrika fiskrätter som piggvar med vitvinssås.

1 flaska 2019 Patrick Piuze Chablis La Grande Vallée – 295 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från stockar planterade 1990 i vingården Les Pargues, på vänstra stranden intill Premier Cru Montmains. Stenig jordmån av kimmeridgien kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i juli 2020. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2026. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och djup doft med solmogen citrus, jasminblom, nätmelon, vit persika och en intensivt stenig mineralitet. Smaken är mjuk och gräddig med perfekt balans. Jasminblommor, citrus, mogen stenfrukt och salt hav. Lång och välbalanserad eftersmak packad med ursprungstypisk mineralitet och friska syror. Perfekt till ungsbakad Skreitorsk med romsås.

1 flaska 2019 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Forêts – 395 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. 100% chardonnay från vingården Les Forêts på vänstra stranden, klassad Chablis Premier Cru. 75-åriga stockar i mycket fossilrik kimmerdigien kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i juli 2020. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2028. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med solmogen citrus, gula och vita blommor, söt vit persika, kryddor och frisk havsbris. Smaken är komplex och koncentrerad med mjukt krämig textur. Nektarin, citronkräm, moget grönt äpple, lite anis och salt mineral. Lång eftersmak fullpackad med uppfriskande kalkstensmineral. Utmärkt till alla former av skaldjur, men kanske framförallt hummer.

Mer information

Vikt 10 kg