CAV0159

1 390 kr

CAV0159 innehåller

2 fl 2020 Saint-Bris Corps de Garde (215 kr/st)
2 fl 2020 Bourgogne Côtes d’Auxerre Corps de Garde (215 kr/st)
2 fl 2020 Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup (265 kr/st)

Leverans vecka 49-50

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris-le-Vineux där vi hittar familjen Goisot och deras egendom. Familjen Goisot har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder unge Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi samtidigt som egendomens viner fortsätter att dra till sig uppmärksamhet internationellt.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna, skapad så sent som 2003. För AOC Saint-Bris handlar det om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne där detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De flesta sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd.


Filosofi

Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och så fort druvorna transporterats till källaren hjälps åtta personer åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdarnas naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får mogna ostört till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är ärliga och välbalanserade viner med distinkt mineralitet.


CAV0159

CAV0159 innehåller tre olika vita viner, gjorda på två olika druvsorter och med den kalkstensrika jordmånen som gemensam nämnare. Årgång 2020 präglades i området av soligt och varmt väder med rekordtidig skörd. Den svåra vårfrosten 2019 gav sannolikt vinstockarna en extra energikick att producera en 2020-skörd med goda volymer av exceptionell kvalitet. Områdets minst kända druvsort kallas lokalt Fié Gris och är en rosaskimrande äldre släkting till den mer kända sauvignon blanc. Fié gris (sauvignon gris) ger betydligt mindre skördar vilket är anledningen till att den knappt existerar längre, men hos familjen Goisot har man valt att behålla den på några ställen på grund av den fantastiska kvaliteten stockarna ger. Vinet man producerar av druvorna heter Saint-Bris Corps de Garde (2 flaskor) och är ett lysande exempel på hur denna bortglömda druvsort kan fascinera. Namnet Corps de Garde kommer från det gamla vakttorn i Saint-Bris-le-Vineux som familjen Goisot äger och som på medeltiden fungerade som inkörsport till byn. Med samma tilläggsnamn men på gjort på den betydligt mer bekanta druvsorten chardonnay kommer Bourgogne Côtes d’Auxerre Corps de Garde (2 flaskor). Druvorna hämtas från sex olika växtplatser med upp till 40 år gamla vinstockar. Här lyckas Guilhem balansera seriös vit Bourgogne med en avslappnad drickglädje. Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup (2 flaskor) är namnet på en sydsluttande vingård alldeles norr om byn Saint-Bris. Jordmånen skiljer sig från de övriga och består här av hård, vit kalksten av typen portlandien som helt saknar fossiler. De gamla chardonnaystockarna och läget relativt högt upp på sluttningen ger ett vin med generös frukt och sval mineralitet. Varför inte samla några vänner runt bordet för att prova de båda Corps de Garde-vinerna till nyfiskade skaldjur, ett gott surdegsbröd och aioli. Svårt att inte förtrollas av hur två viner på olika druvsorter kan vara så påtagligt besläktade – förklaringen får anses bevisa att terroir har betydelse. Toppvinet Gueules de Loup är ett fenomenalt matvin. Listan på passande maträtter kan göras lång, smakrika fiskrätter, grytor på ljust kött eller ugnsstekt kyckling. Prova efter maten till karaktärsfulla franska kittostar i säsong som Epoisses, Mont d’Or och Langres.


CAV0159 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2020 Saint-Bris Corps de Garde – 215 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Saint-Bris. 100 % fié gris (sauvignon gris) från 30-åriga stockar i vingårdarna Côte de la Canne, Cornevin & Moury. Jordmånen består av kimmeridgien & portlandien kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på gamla stora ekfat (500 liter) i 16 månader. Buteljerat i juni 2022. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. 14% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2027. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och mineralpräglad doft med vit persika, krusbär, grapefrukt, pepparmynta, nyskuren kiwi och rökig flintasten. Smaken är perfekt balanserad med silkeslen textur. Vit persika, grön citrus, nässlor, mandel, ingefära, rabarber och mineralsälta. Lång eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet. Gott på egen hand och perfekt till färska skaldjur med en hemslagen aioli.

2 flaskor 2020 Bourgogne Côtes d’Auxerre Corps de Garde – 215 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100 % chardonnay från 40-åriga stockar på sex olika platser. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med hög koncentration av fossil. Jäst och lagrat med jästfällningen på gamla stora ekfat (500 liter) 16 månader. Buteljerat i juni 2022. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2027. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med citrus, jasminblom, kvittenfrukt, persika, citrongräs och sval havsbris. Smaken är intensiv med krämig textur. Solmogen citrus, grönt äpple, gult plommon, kryddor och mineralsälta. Eftersmaken är lång och elegant med frisk grapefrukt. Ett mycket välbalanserat vitt vin som passar till lika bra till moules marinières som till franska ostar, till exempel Mont d’Or, Langres och Epoisses.

2 flaskor 2020 Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup – 265 kr/st

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från gamla stockar i vingården Gueules de Loup. Karg jordmån av kritvit portlandien kalksten. Jäst och lagrat 16 månader på ekfat, varav 20% nya och övriga 1-4 år gamla. Buteljerat i juni 2022. Ekologiskt och biodynamiskt certifierat. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2029. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: 1 tim.
Komplex och djupt mineralisk doft med mogen gul stenfrukt, gult äpple, citrus, gula blommor, nyanserade fattoner och finstämd mineral som påminner om flintasten. Smaken är balanserat frisk med len och krämig textur. Blommor, gult äpple, persika, grillad citron, salvia och rökig sten. Eftersmaken är mycket lång med uppfriskande, salt kalkstensmineralitet. Ett suveränt matvin som bäst serveras i stora vinkupor och passar perfekt till en fiskgryta med saffransaioli.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 23 × 18 cm