CAV0023

1 080 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Pierre Usseglio

Francis Usseglio invandrade till Châteauneuf-du-Pape från Italien i sviterna av den stora depressionen 1931. Efter att under femton år ha arbetat på vingårdar i området fick han efter andra världskriget chansen att starta sin egen produktion. Hans son Pierre gjorde sin första skörd ihop med sin far 1949 och tog så småningom över egendomen som fått namnet Domaine Pierre Usseglio. Pierre gjorde sin sista skörd 1999 innan han pensionerade sig och lämnade över kontrollen till sina två söner, Thierry och Jean-Pierre. Bröderna har sedan dess moderniserat egendomen som nu räknas till de bästa producenterna i Châteauneuf-du-Pape.


Terroir

Domaine Pierre Usseglio består idag av 21 hektar vingårdar på femton olika platser runt byn Châteauneuf-du-Pape. Terroiren kan indelas i fyra olika områden. Den kalkrika och lite svalare, nordvästra delen ger viner med friskhet och elegans. I de sandiga jordarna i den torrare sektorn nordost om byn får grenachedruvan tunnare skal och mer saftighet. Alldeles öster om byn hittar vi leriga jordar med inslag av stora stenar som ger viner med lite mer kraft och friskhet och som ofta skördas sist. I den södra delen av appellationen hittar vi de berömda runda stenarna, galets roulés, som samlar på sig värme under de heta sommardagarna och håller jorden och vinstockarnas rötter varma under nätterna. Alldeles utanför appellationens gräns äger familjen Usseglio 2,5 hektar välbelägna vingårdar klassificerat som Côtes du Rhône.


Filosofi

Av egendomens totalt 21 hektar i Châteauneuf-du-Pape är fyra femtedelar odlade med grenache, 15 procent med syrah och resten mourvèdre och cinsault. Jean-Pierre och Thierry är mycket stolta över sina gamla vinstockar som på många platser är mellan 65 och 100 år gamla. De gamla stockarnas rötter har genom åren letat sig långt ner i jorden och ger naturligt små skördar med koncentrerad frukt och mycket mineralitet. Bröderna har delat upp sysslorna så att Jean-Pierre har ansvar för arbetet i vingården medan Thierry är maître de chai, ansvarig i källaren. Filosofin är i grunden traditionell med fullständig avstjälkning av klasarna, långa jästider i cementtankar och lång mognadslagring i huvudsak på 50 hektoliter stora ekliggare (foudres) och cementtankar. Thierry och Jean-Pierre vill skapa viner som gör att man vill dricka upp hela flaskan när man väl öppnar den.


CAV0023

CAV0023 innehåller två av bröderna Usseglios röda viner från årgång 2011. Årgången såg länge ut att gå till historien som tidigt skördad men under den senare delen av sommaren saktade mognaden in och till slut skördade man vid ungefär normal tidpunkt i september. En fin blomning och perfekta förhållanden vid skörd gav en relativt stor skörd med jämn kvalitet. Vinerna från 2011 i södra Rhône är generösa, fruktiga och drickvänliga unga. 2011 Côtes du Rhône (3 flaskor) levererar väldigt mycket vin för pengarna. Vinet kommer från vingårdar precis utanför södra och östra appellationsgränsen till Châteauneuf-du-Pape. Ett kraftfullt vin i i en lite rustik stil. Egendomens viktigaste vin är deras Châteauneuf-du-Pape (3 flaskor). Vinet är alltid en blandning av de fyra olika terroirerna i appellationen. Årgång 2011 är intensivt fruktig, balanserat frisk och har en häpnadsväckande finess. Den lite kraftigare Côtes du Rhône dricker vi till viltgrytan i år och de närmaste åren. Châteauneuf-du-Pape öppnar vi en stund i förväg och är tack vare sin silkeslena textur väldigt gott på egen hand. Serverar vi mat till så väljer vi en delikat kötträtt, varför inte perfekt grillade lammracks eller en fin rådjurssadel.


Vad andra tycker om Domaine Pierre Usseglio

”This estate has always made good wines, but with the ascendancy of brothers Jean-Pierre and Thierry Usseglio it has become one of Châteauneuf-du-Pape’s superstars.”

Robert M. Parker, Parker’s Wine Buyer’s Guide, 7th Edition


CAV0023 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2011 Côtes du Rhône – 115 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Côtes du Rhône. 70% grenache, 20% mourvèdre och 10% cinsault från vingårdar alldeles utanför appellationsgränsen till Châteauneuf-du-Pape. Jäst och lagrat på cementtank i 16 månader. Buteljerat i februari 2013. Skördeuttag 30 hl/ha. 13,5% alkohol. Drick 2013-2016. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: Nej.
Tät och helt öppen doft med söta hallon, lakrits, kryddor och järnig mineral. Körsbär, plommon, peppar och sydfranska örter. Tät smak med gott om kraft och fyllighet. Balanserad friskhet och bra längd med varma stenar och örter. Som gjort för en mustig höstgryta.

3 flaskor 2011 Châteauneuf-du-Pape – 245 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Châteauneuf-du-Pape. 80% grenache, 10% syrah, 5% mourvèdre och 5% cinsault. Jäst i cementtank och lagrat på cementtank, stora foudres och ekfat i 12 månader, därefter ytterligare 10 månader på cementtank. Buteljerat i oktober 2013. Skördeuttag 27 hl/ha. 14,5% alkohol. Drick 2013-2021. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med skogshallon, mängder av blommiga örter, kryddor och varm grusväg. Animalisk med järnig mineralitet. Elegant smak med kraft och finess i perfekt balans. Silkeslen textur och lång eftersmak med kryddor och örter. Servera till perfekt grillat, örtkryddat lamm.

Mer information

Vikt 10 kg