CAV0043

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Vindemio

I Ventoux, i Rhônedalens sydöstra hörn och alldeles på gränsen till Provence, har Jean Marot tillsammans med sin son Guillaume skapat Domaine Vindemio. Egendomen startades 2006 efter att Marots tidigare egendom splittrats när Jean och hans dåvarande partner gått skilda vägar. Jean tog med sig hälften av vingårdarna och lade grunden till Domaine Vindemio som sedan långsamt växt till att idag bestå av 19 hektar ekologiskt brukade vingårdar. Det stora genombrottet kom 2009 när världens mest inflytelserika vinkritiker, Robert Parker, hyllade Vindemio i tidskriften The Wine Advocate.


Terroir

Appellationen heter sedan 2008 Ventoux (tidigare Côtes de Ventoux) och består av 6000 hektar vingårdar nedanför det mäktiga Mont Ventoux. Berget har stort inflytande både på klimat och jordmån i vingårdarna. Över den 1912 meter höga toppen smiter varje natt en sval bris som följer sluttningen ner till vingårdarna, som ligger på en platå på cirka 300 meters höjd. Brisen, tillsammans med den ständigt närvarande mistralvinden, gör att druvorna mognar betydligt senare i Ventoux än på andra platser i södra Rhônedalen. Skörden kan här börja upp till en månad senare än i Châteauneuf-du-Pape som ligger bara tre mil rakt västerut. Erosion från Mont Ventoux har skapat ett lapptäcke av olika jordmåner och kullar i Ventoux. Domaine Vindemios vingårdar finns i kommunerna Villes-sur-Auzon och Mormoiron i hjärtat av appellationen där den järnrika jordmånen huvudsakligen består av grus, lera och kalksten men på några platser hittar man även en unik, röd ockrasand.


Filosofi

Jean Marot har odlat vin i Ventoux sedan 1995 och har från början varit övertygad om att kemikalier måste uteslutas från vingårdarna. Jorden plogas och eventuellt ogräs rycks upp för hand medan lokala örter tillåts växa fritt i vingården för att bidra till balansen och rikedomen i jorden. Insektsmedel är uteslutet eftersom de små krypen är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jean älskar grenache-druvan för dess förmåga att visa terroiren den växer i men druvan är mycket känslig och måste skördas vid exakt rätt tidpunkt. Som komplement odlar man också syrah som ger vinerna finess och elegans. Vinmakningen är okomplicerad och bygger helt och hållet på det hårda arbete man lägger ner i vingårdarna under växtsäsongen. Efter skörd transporteras druvorna snabbt till källaren där en noggrann sortering följs av jäsning utan tillsatt jäst. I källaren finns inte ett enda ekfat utan man använder enbart tankar för jäsning och lagring av vinerna. Det är viktigt för Jean att terroiren får uttrymme att uttrycka sig utan att maskeras av ekfatsaromer. Beroende på årgången väljer Jean att buteljera vinerna någon gång under året efter skörd. Jean strävar efter att skapa viner som berättar om sin terroir och som är goda att dricka unga och inte måste lagras flera år.


CAV0043

Jean gjorde två viner i årgång 2013, båda finns med i CAV0043. Årgången får beskrivas som sval med en mindre skörd än normalt. Framförallt grenache-druvans produktion var betydligt lägre än vad man är van vid. De små skördevolymerna till trots är Jean mycket nöjd med sina viner från 2013. Den långa växtsäsongen med skörd i början av oktober gjorde att man kunde plocka perfekt mogna, koncentrerade druvor av strålande kvalitet. Vinerna från 2013 i Ventoux uttrycker sitt ursprung på ett förträffligt sätt och är svala i stilen, med påtaglig elegans. Till 2013 Sonate (3 flaskor) har Jean använt egendomens yngre stockar, 30-årig grenache och 15-årig syrah. Grenache dominerar blandningen och ger vinet en rund fruktkärna av vilda hallon med lakrits och lite peppar. 2013 Funambule (3 flaskor) är en 80/20-blandning på syrah och grenache från vingårdar med i genomsnitt 45 år gamla stockar. De gamla stockarna ger vinet djup och mineralitet samtidigt som den högre andelen syrah märks i vinets köttiga aromer och friska smak. Båda vinerna i CAV0043 kommer passa helt perfekt till sommarens grillkvällar. Till Sonate räcker det att slänga hamburgare eller en fin karrébit på gallret och servera med en hemmagjord potatissallad. Funambule förtjänar att serveras till sommarens fina middagar, gärna till perfekt grillad T-benstek med smakrika tillbehör. Sista flaskan kommer passa perfekt till höstens mustiga grytor. Båda vinerna mår bra av luftning så minst en timme i karaff rekommenderas.


Vad andra tycker om Domaine Vindemio

”Vindemio – A Rising Star In Ventoux”

Niklas Jörgensen, Wine Virtousity 2012-04-05


CAV0043 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2013 Domaine Vindemio Ventoux Sonate – 135 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 80% grenache och 20% syrah från yngre stockar. Jordmånen består av grus och lera. Jäst och lagrat på tank i 11 månader. Buteljerat i september 2014. Skördeuttag 20 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certififierat. 13,5% alkohol. Drick 2015-2018. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och öppen doft med söta hallon, körsbär, plommon, nymalen svartpeppar och dammig grusväg. Smaken är elegant och intensiv. Plommon, körsbär, saltlakrits och peppar. Uppfriskande eftersmak med perfekt drickvänlig balans och mjuka tanniner. Utmärkt till sommarens ljumna grillkvällar.

3 flaskor 2013 Domaine Vindemio Ventoux Funambule – 195 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 80% syrah och 20% grenache från järnrik jordmån med inslag av röd ockrasand. Jäst och lagrat på tank i 11 månader. Buteljerat i september 2014. Skördeuttag 20 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certififierat. 13,5% alkohol. Drick 2015-2020. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Djup, komplex doft med körsbär, hallon, rosor, peppar, havsbris och blöt sten. Smaken är kraftfull och sammetslen. Mogna röda körsbär, vildhallon, salmiak, sydfranska örter, kött och krossad sten. Lång, komplex och elegant eftersmak med matvänliga tanniner. Servera till entrecôte på grillen eller spara till höstens mustiga grytor.

Mer information

Vikt 10 kg