CAV0071

1 790 kr

Slutsåld

Följ oss

Champagne Pehu Simonet

I byn Verzenay i hjärtat av Champagne finns en liten familjeegendom som idag drivs av fjärde generationens vinmakare, David Pehu. När Davids föräldrar, Charly Pehu och Marie-Claire Simonet, gifte sig i början av 70-talet skapade de namnet Champagne Pehu Simonet. David började arbeta vid sina föräldrars sida redan 1988 och från 1995 har han på egen hand varit ansvarig för vinmakningen. Utan att försaka familjens traditioner har han sedan dess utvecklat arbetet och låtit sig influeras av ekologiska odlingsprinciper, vilket höjt kvaliteten ytterligare. Sedan flera år tillbaka har Davids framsteg uppmärksammats internationellt och idag är Pehu Simonet erkänd för sin Grand Cru Champagne.


Terroir

Pehu Simonets vingårdar är belägna i de fem Grand Cru-byarna VerzenayVerzySilleryMailly och Le Mesnil sur Oger. Odlingarna består till 75 procent av druvan pinot noir och resterande 25% av chardonnay. Pinot noir tar fram områdets berömda mineralitet och chardonnaydruvorna ger vinerna sin friskhet och struktur. Området kring Verzenay på Montagne de Reims är unikt i Champagne med sin nordliga sluttning. Läget fördröjer druvornas mognad med några dagar och det svalare mikroklimatet gör vinerna från Verzenay påtagligt friska i sin karaktär. Den ljusa kalkstensgrunden ligger endast ett par decimeter under markytan här, vilket bidrar till den distinkta mineralitet vinerna från Verzenay är omtalade för.


Filosofi

I Davids filosofi finns tydliga influenser från tiden i vinskolan i Bourgogne, där växtplatsen och växtsäsongen är det viktigaste uttrycket i ett vin. Han värderar sina gamla vinstockar som planterades av hans farfar, Antonin Pehu, för mer än 40 år sedan. Fördelen med gamla stockar är att de ger frukt med betydligt högre koncentration, djup och mineralitet. Ambitionsnivån i källaren hos Pehu Simonet är mycket hög. För vissa vingårdar och för det röda vinet till rosén använder man gamla ekfat, men enbart då vinerna har tillräcklig koncentration. Den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra undviks kategoriskt enligt gammal familjetradition för ett ge Pehu Simonets viner dess karaktäristiskt krispiga friskhet och energi. Vinerna buteljeras för kolsyrejäsning enligt méthode classique under sommaren efter skörd och får vila på jästfällningen i minst två år, ofta betydligt längre. Vid degorgeringen tillsätter man koncentrerad druvmust istället för den sockerlösning som används traditionellt i Champagne. David tycker det gör stor skillnad i smaken på hans viner där den subtila sötman får en mer naturlig karaktär.


CAV0071

CAV0071 innehåller fyra olika champagner från Pehu Simonet där alla fyra tydligt visar både sitt ursprung och Davids skickliga handlag i källaren. Två av dem är egendomens årgångslösa champagner som går under samlingsnamnet Face Nord för att betona den unika nordliga sluttningen i Verzenay. Davids mål med dessa är att skapa charmiga, fruktiga champagner som ska vara goda att dricka redan när de lämnar hans källare. I Face Nord Brut Grand Cru (3 flaskor) är basårgången 2013, en fin årgång i champagne med skinande ren och fyllig frukt. Basvinet kompletteras med reservvin som lagrats enligt soleraprincip i en stor tank som efter att man tappat av det vin man behöver för årets produktion fylls på med lika mycket nytt vin från senaste årgången. Metoden gör att David alltid har ett reservvin med viss mognad som kan balansera det unga och friska basvinet. Samma princip gäller för Pehu Simonets roséchampagne Face Nord Rosé Grand Cru (1 flaska), där basvinet blandas med en liten del ekfatslagrat rött vin. Basårgången i denna är fantastiska 2012. CAV0071 innehåller även två mycket sällsynta årgångschampagner från Pehu Simonet. Först en unik chans att prova hur Pehu Simonet smakar när det når mognad. 2006 Millésimé Grand Cru (1 flaska) är Pehu Simonets tolkning av årgång 2006, en fin och balanserad årgång som nu har kommit in i en läckert mogen fas. Vinet har legat hela 8 år på jästfällningen och ytterligare nästan två år i Davids källare sedan degorgering. Endast 3 gram dosage balanserar de söta mognadstonerna perfekt. Som pricken över i:et har David exklusivt gett oss möjligheten att erbjuda Blanc de Noirs 2011 Fins Lieux No3 Mailly Millésimé Grand Cru (1 flaska). Vinet görs i mycket liten upplaga från en halv hektar gamla stockar pinot noir i vingårdar runt Grand Cru-byn Mailly, grannby till Verzenay i väster. Mailly är en sval växtplats med leriga kalkstensjordar som ger krispiga viner med koncentrerad smak. Detta är Davids första ekologiskt certifierade Champagne. Champagnerna från Pehu Simonet, med sin fruktdrivna stil och krispiga syra, är som gjorda för sommaren. Båda de årgångslösa Face Nord-vinerna passar perfekt till apéritif på ljumna sommarkvällar. Servera inte för kallt och välj gärna tilltugg som snittar på skagenröra eller lax. Av de två årgångsvinerna är 2006 Millésimé helt redo att njutas. Moget och friskt med en läcker honungston. Prova till mat med lite rostade eller brynta smaker, som en knaprig råraka med löjrom och klassiska tillbehör. Fins Lieux No3 från Mailly är ett fantastiskt vin som redan nu kan njutas i fulla drag. Öppna flaskan en stund innan och servera inte för kallt.


CAV0071 innehåller 6 flaskor enligt följande:

3 flaskor NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Brut Grand Cru – 265 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 70% pinot noir och 30% chardonnay från Verzenay, Verzy och Sillery. 70% basår 2013, 30% reservvin. 33 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i april 2017. Dosage 6 g/l (Brut). 12,5% alkohol. Drick: 2017-2021. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och fruktig doft med grönt äpple, mogen citrus, sommarblommor, rostade hasselnötter och jordig mineral. Frisk och fyllig smak med drickvänlig balans. Grönt och rött äpple, apelsin, passionsfrukt och en liten nötighet. Elegant, balanserad eftersmak med uppfriskande mineralitet. Perfekt som aptitretande fördrink under sommarmånaderna.

1 flaska NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Brut Rosé Grand Cru – 285 kr [.pdf]

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 80% pinot noir (varav 6% rött vin) och 20% chardonnay från Verzenay, Verzy, Sillery och Mailly. 75% från årgång 2012, 25% reservvin. 41 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i december 2016. Dosage 7 g/l (Brut). 12,5% alkohol. Drick: 2017-2020. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Frisk och blommig doft med vilda hallon, mogna röda körsbär, smultron, rabarber och krossad sten. Elegant och intensiv smak i perfekt balans. Syrliga körsbär, mogna röda äpplen, blodapelsin och kalkstensmineral. Stram och uppfriskande eftersmak med utmärkt längd. Servera till snittar på lax, skagenröra eller prova till sushi.

1 flaska 2006 Champagne Pehu Simonet Face Nord Millésimé Grand Cru – 345 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 50% pinot noir från Verzenay jäst och lagrat i ekfat. 25 % chardonnay från Verzenay & 25 % chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger jäst och lagrat i ståltank. Årgång 2006. Lagrat 8 år i flaska på jästfällningen. Degorgerad i juni 2015. Dosage 3 g/l (Extra Brut). 12,5% alkohol. Drick: 2017-2020. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup och komplex doft med mogna gula och röda äpplen, grillad citron, smör, svampskog, nötter och fuktig sten. Smaken är mogen och generös med perfekt balanserad syra. Saftiga, gula äpplen, rostade nötter, och skaldjursbuljong. Lång, komplex eftersmak med uppfriskande mineralitet. En mogen årgångschampagne i utmärkt drickfas. Utmärkt till löjrom på smörstekt brödskiva eller knaprig råraka.

1 flaska 2011 Champagne Pehu Simonet Fins Lieux No3 Mailly Champagne Millésimé Grand Cru – 365 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru Mailly Champagne. 100% pinot noir jäst och lagrat på ekfat. Årgång 2011. Lagrad 5 år i flaska på jästfällningen. Degorgerad i april 2017. Dosage 4 g/l (Extra Brut). 12,5% alkohol. Drick: 2017-2024. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup och nyanserad doft med krispiga äpplen, gula blommor, kvittenfrukt, mogen mango, gula plommon, kryddor och mängder av jordig mineral. Smaken är intensiv och krispig. Mogen stenfrukt, gula äpplen, rostade nötter, kryddor och kalkstensmineral. Lång, komplex och harmonisk eftersmak. Ett ung champagne som redan är fantastiskt god. Varför inte prova till en lyxig hummersallad.

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “CAV0071”