CAV0031

890 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris le Vineux. Här hittar vi familjen Goisot och deras egendom Domaine Goisot. Familjen har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder unge Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi samtidigt som egendomens viner fortsätter att röna uppmärksamhet internationellt.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Utöver dessa är det tillåtet att odla druvan aligoté och skriva AOC Bourgogne Aligoté på etiketten. Aligoté var för länge sedan den dominerande druvan för vita viner i Bourgogne men har under det senaste seklet successivt ersatts av chardonnay. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna, skapad så sent som 2003. För AOC Saint-Bris handlar det om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne där detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De flesta sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd, men i området finns även utmärkt terroir på en kritvit kalksten av typen portlandian.


Filosofi

Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt användningen av bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och så fort druvorna transporterats till källaren hjälps åtta personer åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdarnas naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får  mogna ostört till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är rena och svala viner med personlighet och fina uttryck från sin terroir.


CAV0031

CAV0031 innehåller tre olika vita viner, från tre olika appellationer gjorda på tre olika druvsorter men med den kalkstensrika jordmånen som gemensam nämnare. Två av vinerna kommer från årgång 2012, en liten men strålande skörd i norra Bourgogne. Det såg länge ut som att skörden skulle kunna ske i början av september men i augusti blev det så varmt att vinrankornas fotosyntes blockerades under ett par veckor. Detta fördröjde mognaden i druvorna och man kunde till slut skörda i andra halvan av september,  relativt sent för Saint-Bris. I kontrast till 2012 var växtsäsongen 2011 varm redan från början vilket framkallade tidig blomning och man förstod direkt att skörden skulle ske tidigare än normalt, redan i månadsskiftet augusti/september. Vinerna från 2011 är generösa och fruktiga med avrundade syror. Druvorna till 2012 Bourgogne Aligoté (2 flaskor) odlas i fem olika vingårdar runt byn Saint-Bris. När många av byns producenter ryckte upp sin aligoté för att istället plantera chardonnay eller körsbärsträd var familjen Goisot envist övertygade om druvans potential. Tack vare det har man idag en stor andel gamla stockar aligoté i vingårdarna, vilket ger ett mineraliskt djup till vinet. 2012 Saint-Bris Exogyra Virgula (2 flaskor) kommer från två nordsluttande vingårdar planterade med sauvignon blanc och en jordmån med urgamla fossila ostronskal (på latin Exogyra virgula). Här finns tack vare jordmånen mycket likheter med vinerna från grannkommunen Chablis. Gueules de Loup (2 flaskor) är namnet på en sydsluttande vingård alldeles norr om byn Saint-Bris. Jordmånen skiljer sig från de övriga och består här av hård, vit kalksten av typen portlandian som helt saknar fossiler. De gamla chardonnaystockarna och läget relativt högt upp på sluttningen ger ett vin med generös frukt och sval mineralitet. Domaine Goisots Aligoté och Saint-Bris är perfekta sommarviner i sin uppfriskande och svala stil medan Gueules de Loup är ett utpräglat matvin som passar utmärkt till smakrika fiskrätter eller varför inte gräddstuvade sommarkantareller.


Vad andra tycker om Domaine Goisot

”I have said this many times before but it bears repeating: No one but no one delivers more quality for the price than Goisot. The quality is flat out amazing particularly given the modest appellations with which he works. I highly recommend these wines.”

Allen Meadows, Burghound Issue #32


CAV0031 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2012 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté – 115 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Aligoté. 100 % aligoté från gamla stockar, upp till 85 år, i fem olika vingårdar. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten. Lagrat på ståltank 9 månader. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i juni 2013. 12,5% alkohol. Drick: 2014-2017. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och mineralisk doft med grönt äpple, kvitten, stjärnanis, blommor och sval havsbris. Smaken är fruktig och elegant med balanserad friskhet. Päron, kvitten, vit persika och rökig sten. Välbalanserad och mineralisk eftersmak. Ett utmärkt sommarvin som är gott på egen hand eller till en näve räkor.

2 flaskor 2012 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula – 135 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint-Bris. 100 % sauvignon blanc från upp till 40 år gamla stockar i vingårdarna Cornevin och La Ronce. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med hög koncentration av fossil. 11 månaders lagring på ståltank. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i september 2013. 12,7% alkohol. Drick: 2014-2017. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med gul stenfrukt, litchi, lime, lite mynta och massor av rökig mineral. Smaken balanserar mogen, rik frukt med finstämd friskhet. Mogen gul persika, exotisk frukt, citrus, örter och stram mineral. Eftersmaken är uppfriskande och har fenomenal längd. En perfekt apéritif som också passar utmärkt till syrliga getostar.

2 flaskor 2011 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Gueules de Loup – 195 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från gamla stockar i vingården Gueules de Loup. Karg jordmån som består av portlandian kalksten. Jäst och lagrat 15 månader på ekfat, varav 20% nya och övriga 1-4 år gamla. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i januari 2013. 13% alkohol. Drick: 2014-2020. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: 1 tim.
Komplex och djup doft med mogen stenfrukt, citrus, vita och gula blommor, asiatiska kryddor och finstämd mineral. Smaken är fyllig och välbalanserad. Blommor, persika, grillad citron, lite saffran och mineral. Eftersmaken är packad med uppfriskande kalkstensmineralitet. Ett matvin som ska serveras i stora vinkupor och passar perfekt till en fisksoppa med saffransaioli.

 

 

Mer information

Vikt 10 kg