CAV0110

2 190 kr

CAV0110 innehåller

3 fl NV Champagne Pierre Gerbais Grains de Celles Extra-Brut (295 kr/st)
2 fl 2015 Champagne Pierre Gerbais l’Audace Brut Nature (395 kr/st)
1 fl 2015 Champagne Pierre Gerbais l’Originale Extra-Brut (515 kr)

Leverans vecka 48-49

Slutsåld

Följ oss

Champagne Pierre Gerbais

Familjen Gerbais har odlat vin i Aube sedan åtta generationer tillbaka. Under 1800-talet såldes det mesta av druvorna till de stora champagnehusen norröver. Efter år av motsättningar inkluderades till slut Aube-området år 1927 officiellt i Champagne-distriktet och flera av odlarna började buteljera sin egen produktion. En av de allra första var Ulysse Gerbais i Celles-sur-Ource. Hans brorson, Pierre, tog över familjens egendom efter att Ulysse överlevt sitt andra världskrig och Pierre kunde snabbt, tack vare sin minutiösa kännedom om byns terroir, utvidga familjens ägor med de allra bästa vinmarkerna. Under ledning av Pierres son, Pascal, blev man på 90-talet först i hela trakten med att certifiera sitt vingårdsarbete ekologiskt. Sedan 2010 är det Pascals son, den talangfulle Aurélien Gerbais, som med ödmjukhet och gedigen passion tagit sig an uppgiften att befästa firmans anseende i den absoluta toppen i Champagne.


Terroir

Tack vare sin rika historia äger familjen Gerbais några av de bästa vingårdarna runt byn Celles-sur-Ource, i Champagnes allra sydligaste del. I detta område, som kallas Côte des Bar, gäller helt andra odlingsförhållanden än längre norrut. Côte des Bar är betydligt varmare och man har sällan några problem att uppnå full mognad i druvorna. Istället bjuder den fuktiga omgivningen odlarna på onödig nervositet varje år när vårfrosten hotar med en påhälsning som kan fördärva skörden. Även jordarna skiljer sig från grannarna i norr. I Côte des Bar består de av lera och märgel på en berggrund av kimmeridgien kalksten, exakt samma jordmån som i Chablis och Sancerre. På kullarna runt Celles-sur-Ource dominerar pinot noir, som ofta ger generösa och mjuka viner. På de platser där jordmånen skiftar från rödbrun till ljusare färg odlas bäst chardonnay. Familjen Gerbais är dessutom ägare till fyra hektar av den sällsynta pinot blanc-druvan, som trivs synnerligen väl runt Celles-sur-Ource. Trots att den är tillåten i Champagne existerar knappt pinot blanc, mindre än 100 av de 34000 planterade hektaren är planterade med druvsorten.


Filosofi

Att odla naturligt hållbart är helt centralt i Gerbais filosofi sedan tidigt nittiotal. Övertygelsen kom från verkligheten när Auréliens farmor, som spenderat hela sitt liv hårt arbetande i vingårdarna, höll på att gå hädan i en svår infektion orsakad av kemiska bekämpningsmedel. Hennes son Pascal uteslöt omedelbart användningen av kemikalier i familjens vingårdar och sedan 1996 följer man strikta riktlinjer för ekologiskt jordbruk, certifierat av Ampelos, en alternativ eko-organisation med stränga regler och höga krav på ärlighet. De gamla vinstockarna spelar också en avgörande roll för kvaliteten hos Gerbais. Många vingårdar är planterade av Pierre för över femtio år sedan och man är stolt ägare till en av Champagnes äldsta vingårdar, Les Proies, med pinot blanc-stockar planterade 1904. Vinmakningen är okonstlad och tätt sammanvävd med det naturliga arbetet i odlingarna. Den komplexitet och ursprungskaraktär vinerna behöver finns redan i druvorna vid skörd. Det handlar helt enkelt om att förvalta dem så de får uttrycka sig till fullo i flaska. I den skinande rena källaren finns därför inga ekfat, istället står tjugo topp-moderna ståltankar prydligt uppradade. Det ger Aurélien möjlighet att skörda och vinifiera var och en av familjens lika många vingårdar separat. Plats för reservvin är inte nödvändigt, de gamla stockarnas naturligt låga skördeuttag ger knappt vin så det räcker till årets produktion. Inget tillsätts eller tas bort innan vinerna buteljeras för kolsyrejäsning under sommaren efter skörd. De färdiga champagnerna degorgeras efter minst 18 månader på jästfällningen och sparas ytterligare sex månader innan de släpps till försäljning.


CAV0110

CAV0110 innehåller tre olika av Gerbais viner. Grains de Celles (3 flaskor) kommer från 15 olika växtlägen runt byn Celles-sur-Ource och är gjort på tre olika druvsorter. Pinot noir för fyllighet och smakrikedom, chardonnay för friskheten och pinot blanc för den unika, kryddiga karaktären. Vinet kommer alltid från ett år utan reservvin, de gamla stockarnas naturligt låga avkastning ger knappt vin så det räcker till årets produktion. Med Grains de Celles vill Aurélien göra ett vin som är troget sitt ursprung och som är gott att dricka ungt. l’Audace (2 flaskor) är Gerbais rena pinot noir-vin som Aurélien själv introducerade när han tog över egendomen 2010. Druvorna kommer från vingården Sainte-Marie där stockarna hunnit bli närmare 60 år gamla. För att framhäva den subtila elegansen i pinor noir-druvan har Aurélien redan från början valt att vinifiera l’Audace utan tillsatts av svavel, och att degorgera flaskorna utan tillsatt dosage (Brut Nature). Toppvinet i CAV0110 är den mycket sällsynta l’Originale (1 flaska). När Pascal Gerbais introducerade vinet inför millenieskiftet blev man först i hela Champagne med ett vin gjort på 100% pinot blanc. Druvorna kommer från en av Champagnes äldsta planteringar, 110-åriga stockar i vingården Les Proies. De gamla stockarna ger mycket liten skörd av exceptionell kvalitet. Smakmässigt bjuder CAV0110 på en uppsättning champagner fullpackade med personlighet och karaktär, och med mjukt krämig balans som röd tråd. Grains de Celles hittar hem i nästan alla sammanhang. Utmärkt som apéritif och kanske allra bäst med olika typer av snittar, men klarar även att hålla lättare skaldjursrätter sällskap genom en hel måltid. l’Audace är vackert gyllengul och rikare i smaken. Suveränt före middagen till fet spansk skinka från grisar med svarta fötter. Den unika l’Originale bjuder med sin fascinerande karaktär på en mängd möjligheter på tallriken. Låt rika smaker leka fritt, allt från anklever, fet fisk till fågel och kalv. Gerbais generösa champagner smakar allra bäst upphällda i lite större kupor någon halvtimme efter att de öppnats.


CAV0110 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor NV Champagne Pierre Gerbais Grains de Celles Extra-Brut – 295 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 50% pinot noir, 25% chardonnay & 25% pinot blanc från 15 olika växtlägen runt Celles-sur-Ource. 100% från årgång 2016. Jäst och lagrat på ståltank. Lagrat 22 månader på jästfällningen i flaska. Degorgerad i april 2019. Dosage 6 g/l (Extra-Brut). Ekologiskt certifierat (Ampelos). 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2019-2023. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med vilda blommor, solmogen citrus, krispigt grönt äpple, nybakat bröd och en markerad mineralsälta. Smaken är frisk och balanserat fyllig med mjukt krämig textur. Gula och gröna äpplen, päron, mogen grapefrukt och krossad sten. Balanserad och finstämd avslutning med uppfriskande kalkstensmineral. Ett utmärkt alternativ att inleda middagsbjudningen med för att sätta fart på aptiten.

2 flaskor 2015 Champagne Pierre Gerbais l’Audace Brut Nature – 395 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% pinot noir planterad år 1960 i vingården Sainte-Marie. 100% årgång 2015. Jäst utan tillsatt svavel och lagrat på ståltank. Lagrat 34 månader på jästfällningen i flaska. Degorgerad utan tillsatt dosage (Brut Nature) i april 2019. Ekologiskt certifierat (Ampelos). 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2019-2024. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren och komplex doft med varm äppelkaka, kastanjehonung, gula blommor, kryddor och våta stenar. Smaken bjuder på ett läckert samspel mellan generös och krispig frukt med läcker krämighet. Fallna höstäpplen, mogen mandarin, torkade örter och salt havsbris. Lång och mycket komplex eftersmak med finstämda honungstoner och salt mineralitet. Suveränt före maten till pata negra eller till varmrätten med lax i krämig sås.

1 flaska 2015 Champagne Pierre Gerbais l’Originale Extra-Brut – 515 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% pinot blanc planterad år 1904 i vingården Les Proies. 100% årgång 2015. 100% jäst och lagrat på ståltank. Lagrad 34 månader på jästfällningen i flaska. Degorgerad i april 2019. Dosage 3 g/l (Extra-Brut). Ekologiskt certifierat (Ampelos). 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2030. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup och mycket komplex doft med, vit persika, kvitten, grönt äpple, gula plommon, varm fruktkaka, orientaliska kryddor och en djup stenig mineralitet. Smaken är stor, generös med fascinerande balans. Frisk citrus, krispigt äpple, persika, konditori och salt hav. Lång och mycket koncentrerad eftersmak fullmatad stram kalkstensmineralitet. Ett unikt uttryck som läckert samspelar med smakrika fisk- och fågelrätter med krämiga tillbehör eller mogna lokala ostar som Langres och Chaource.

Mer information

Vikt 10 kg