CAV0104

1 190 kr

CAV0104 innehåller

1 fl 2017 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Petillant Originel Les Pions (195 kr)
3 fl 2017 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Les Cabotines (195 kr/st)
2 fl 2017 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec tendre Les Pêchers (205 kr/st)

Leverans vecka 26-27

Slutsåld

Följ oss

Ludovic Chanson

Född och uppvuxen i Loiredalen har Ludovic Chanson alltid burit på drömmen att bli vinbonde. Men det var först långt senare, i samband med att han 2005 blev av med sitt jobb i läkemedelsindustrin, som han bestämde sig för att göra verklighet av drömmen. Efter två år i vinskola och gedigen praktik hos skickliga vinbönder i området fick han chansen att förvärva en nedgången egendom med sex hektar vingårdar i Montlouis-sur-Loire. Första egna årgången blev 2009 och sedan dess har ryktet om Chansons talang och hårda arbete spridit sig i vinvärlden, som nu efterfrågar mycket mer vin än vad Ludovic kan producera.


Terroir

Montlouis-sur-Loire ligger på Loireflodens södra sida strax öster om Tours. Klimatet här ger svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. I Montlouis dominerar druvsorten chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets kalkstensrika jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen i Montlouis-sur-Loire handlar om lera och sand, med inslag av flinta. Den höga andelen sand ger vingårdarna god dränering, och viner som ofta visar en lite mjukare sida.


Filosofi

Ludovic är övertygad om att vinet görs i vingården. Först och främst gäller det att vingårdarna odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Ludovic bestämmer skördedatum genom att smaka på druvorna och väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Ofta innebär det att skörden sker i två eller tre omgångar, för att endast plocka de fullmogna klasarna och ge övriga druvor chansen att hänga kvar någon vecka för att mogna. Vinifieringen genomförs utan att man tillsätter jäst eller svavel. Jäsningen sker i ekfat av varierande storlek och ålder och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. Normalt sett buteljerar Ludovic sina viner strax innan nästa skörd startar, den exakta tidpunkten beror på hur vinerna smakar.


CAV0104

CAV0104 innehåller tre olika viner från Ludovic Chanson i årgång 2017, en synnerligen fin årgång för Ludovic. Efter frostkatastrofen året innan var det med lättnad Chanson i maj 2017 kunde konstatera att man detta år undkommit med endast begränsade förluster när vårfrosten passerat. Resten av växtsäsongen bjöd på i stort sett perfekta väderförhållanden och man såg fram emot nästintill normala skördevolymer. Skörden inleddes tidigare än vanligt, i början av september, och eftersom vädret fortsatt var strålande kunde man ta god tid på sig att plocka druvorna vid optimal mognad. Chansons viner från 2017 har fantastisk balans, med sin karaktäristiskt mjuka textur och utpräglade elegans. Les Pions (1 flaska) är Ludovics Petillant Naturel, ett mousserande vin som görs på helt naturlig väg. Kortfattat kan man beskriva det som att man stoppar alkoholjäsningen med en liten mängd socker kvar i vinet och tappar på flaska med kapsyl. När sedan jäsningen fortsätter i flaska blir vinet helt torrt och kolsyra bildas i vinet. När Ludovic bedömer att vinet är färdigt, normalt cirka 12 månader efter skörd degorgeras vinet och förseglas med naturkork och grimma. Det torra vinet Les Cabotines (3 flaskor) är ren och Montlouis-mjuk med omedelbar charm. Balansen är perfekt för njutning på egen hand, före eller efter maten, eller till enklare sommarmiddagar på terrassen. Till Les Pêchers (2 flaskor) har Ludovic valt ut druvorna från den senare delen av skörden som buteljerats med en liten mängd socker kvar. Ett harmoniskt och balanserat vin där den delikata sötman gärna får skapa ett lekfullt samspel med smakrik asiatisk mat, gärna med lite hetta. Sammanfattningsvis tre förträffliga sommarviner, fullpackade med drickglädje och personlighet.


CAV0104 innehåller 6 flaskor:

 

1 flaska 2017 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Petillant Naturel Les Pions – 195 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Montlouis-sur-Loire Pétillant Originel. 100% chenin blanc från vingårdarna La Taille Douzillers och Les Pions. Årgång 2017. Jäst och lagrat på ekfat och tank i fem månader före buteljering i mars 2018 med 13 gram restsocker som fått jäsa ut i flaska. Degorgerat i mars 2019. Ekologiskt certifierad (AB). 13% alkohol. Drick 2019-2021. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft av gråpäron, höstäpplen, melon, sommarblommor och rökig mineral. Smaken är frisk med mjuk mousse och fin balans. Röda äpplen, kvitten, anis och grapefrukt samsas med kalkstensmineral. Harmonisk eftersmak med bra längd och en liten angenäm grapebeska. Ett utmärkt, sprudlande sommarbubbel som kan serveras med eller utan tilltugg. Prova till lättsaltade potatischips med skagenröra.

3 flaskor 2017 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Les Cabotines – 195 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin, Sec. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från Husseau-delen av Montlouis-sur-Loire. Jordmånen består av lera, flinta och sand. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters gamla ekfat i 11 månader. Buteljerat i september 2018. Ekologiskt certifierad (AB). 13% alkohol. Drick 2019-2023. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk doft av solmoget gråpäron, kvitten, gula äpplen, stjärnanis, vita blommor och saltstänkt sten. Smaken är relativt fyllig, med mjukt, gräddig textur. Röda äpplen, päron, kvittenfrukt, citrus och krossad sten. Eftersmaken är frisk med suverän balans. Ett mycket drickvänligt vin som passar till enklare sommarmat, som en välgjord caesarsallad toppad med kyckling eller halloumi från grillen.

2 flaskor 2017 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec tendre Les Pêchers – 205 kr/st [.pdf]

Halvorrt vitt vin, Sec tendre. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från vingårdarna Les Batisses och Les Pêchers. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters gamla ekfat i 9 månader. Buteljerat i juli 2018. Restsötma 13 g/l. Ekologiskt certifierad (AB). 13% alkohol. Drick 2019-2021. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk doft av söta gula päron, honung, kvittenmarmelad, stjärnanis och mineralsälta. Smaken är mjuk och fyllig, med lekfull balans mellan syra och sötma. Röda höstäpplen, moget gult päron, grillad citron, honung och krossad sten. Eftersmaken är intensiv med suverän balans. Bara att sätta flaskan i ishinken och luta sig tillbaka i solstolen eller prova till vietnamesiskt med lite hetta.

Mer information

Vikt 10 kg