CAV0006

1 690 kr

Slutsåld

Följ oss

Champagne Moncuit

1889 grundade Pierre Moncuit ihop med sin fru Odile Delos familjeföretaget som än idag bär hans namn, Champagne Pierre Moncuit. Firman är baserad i den lilla byn Le Mesnil-sur-Oger som ligger i hjärtat av Côte des Blancs, Champagnes mest berömda område för odling av chardonnay. Byn är ansedd som en av de absolut finaste Grand Cru-byarna i hela Champagne. Sedan 1977 sköter perfektionisten Nicole Moncuit odlingarna och vinmakningen medan brodern Yves sköter affärerna. Nicoles dotter Valerie är också engagerad vid sin mors sida. Moncuits viner håller extremt hög kvalitet och är perfekta uttryck av Le Mesnils terroir.


Familjen Moncuit äger 15 hektar vingårdar runt byn Le Mesnil-sur-Oger. Egendomens vingårdar utmärker sig med en relativt hög andel gamla stockar, vilket alltid ger Moncuits viner ett mineraliskt djup. Hela produktionen utom Brut Rosé är Blanc des Blancs gjorda på chardonnay. Till Brut Rosé har Moncuit bytt till sig lite rött vin från Grand Cru-byn Ambonnay som sedan utgör 20% av den färdiga Rosé-champagnen. Le Mesnil-sur-Oger är känd för sin jordmån som präglas av fossilrik krita. Jordmånens unika egenskaper låter vinstockarnas rötter söka sig djupt ner i jorden så att de kan behålla fukt men samtidigt ger god dränering vid överflöd. Vinerna från Le Mesnil-sur-Oger kännetecknas av stor koncentration som ihop med distinkt mineralitet och hög syra ger mycket god lagringspotential.


Nicole är en blyg dam med stor passion för sin terroir. Hon är övertygad om att den bästa champagnen berättar om sitt ursprung. Därför vinifierar hon alla sina vingårdar separat och blandar aldrig årgångar. Hon tycker att det suddar ut det unika uttrycket som Le Mesnil ger vinerna. Moncuit använder aldrig ekfat till sina viner utan allt vinifieras i ståltankar. Nicole anser att vinerna från Le Mesnil har så mycket naturligt komplexa aromer och vill inte att de ska få den tyngd som ekfatslagring ger. Buteljering sker i april året efter skörd vartefter vinerna genomgår sin andra jäsning på flaska och vilar på jästen i de gamla källarna. Årgångsvinet görs från de bästa vingårdarna och endast de år då kvaliteten så tillåter och ligger alltid minst fem år på jästfällningen. Champagnerna som saknar årgångsbeteckning (betecknas NV för Non-Vintage, men som ändå alltid är från endast ett år hos Moncuit) lagras alltid minst tre år på flaska, alltså mer än dubbelt så länge som de 15 månader som reglerna kräver för denna typ av Champagne. Resultatet av Le Mesnils unika terroir och Nicoles talangfulla vinmakning är rena, krispiga viner med massor av mineralitet och personlig karaktär.


CAV0006 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor NV Champagne Pierre Moncuit Brut Grand Cru Pierre Moncuit-Delos

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Chardonnay från årgång 2008. 100% Grand Cru från Le Mesnil-sur-Oger. Jäst på ståltank därefter 3 år på jästfällning i flaska. Degorgerad i maj 2012. Dosage 8g/l. 12% alkohol.
Djup doft med torkad frukt, mineral, lite vanilj och nougat med viss brödighet. Smaken är ren med citrus, äpplen och massor av kalkstensmineral. Fin syra, utmärkt balans och lång eftersmak med lite päron och frisk mineral. Drick på egen hand eller till lättare tilltugg. Drick 2012-2020. (245 kr/st)

2 flaskor NV Champagne Pierre Moncuit Brut Grand Cru Rosé

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 80% Chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger, 20% Pinot Noir från Ambonnay. 100% Grand Cru från årgång 2008. Jäst på ståltank därefter 3 år på jästfällning i flaska. Degorgerad i maj 2012. Dosage 8g/l. 12% alkohol.
Laxrosa skimrande färg. Inbjudande doft med söta hallon, torkad frukt, citrus och mineral. Smaken är ren och stram med sötsyrliga hallon och vinbär, frisk syra och bra längd. En roséchampagne som fullständigt skriker efter en ljummen sommarkväll i trädgården eller på balkongen. Drick 2012-2018. (265 kr/st)

2 flaskor 2004 Champagne Moncuit Brut Grand Cru Millésime

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Chardonnay från årgång 2004. 100% Grand Cru från gamla stockar i Le Mesnil-sur-Oger. Jäst på ståltank därefter 7 år på jästfällning i flaska. Degorgerad i mars 2012. Dosage 7g/l. 12% alkohol.
Mycket komplex doft med torkad frukt, mogen mango, karamell och mineral. Lite mognadstoner med honung, höstlöv och antydan till tryffel. Både kraft och finess i den intensiva smaken. Vanilj, karamell och rostad mandel. I eftermaken hänger uppfriskande kalkstensmineral kvar länge. En riktigt seriös årgångschampagne som passar utmärkt i matsammanhang, till fiskrätter eller anklevertoast. Drick 2012-2024. (335 kr/st)

 

Ytterligare information

Vikt 10 kg