CAV0111

1 490 kr

CAV0111 innehåller

2 fl 2018 Domaine de Marcoux Vin de France Raisin de Loup (125 kr/st)
2 fl 2018 Domaine de Marcoux Côtes du Rhône (195 kr/st)
2 fl 2017 Domaine de Marcoux Châteauneuf du Pape (425 kr/st)

Leverans vecka 51/2019-2/2020

Slutsåld

Följ oss

Domaine de Marcoux

Familjen Armenier kan spåra sitt ursprung i Châteauneuf-du-Pape mer än 700 år tillbaka i tiden men det var först när Philippe Armenier tog över familjens vinodlingar i början av 1980-talet som man började buteljera vin under egen etikett. Namnet Domaine de Marcoux tog man från kvarteret i hembyn där familjens källare låg. Philippe var influerad av Rudolf Steiners biodynamiska filosofi och ställde skyndsamt om odlingen till ekologisk, med certifieringen klar så tidigt som 1991. Philippes båda systrar anslöt till egendomen i mitten av 90-talet men inte långt därefter lämnade Philippe Frankrike för nya utmaningar i Kalifornien, där han idag är ett respekterat namn som konsult för vinproducenter. Kvar på Domaine de Marcoux blev systrarna Catherine och Sophie Armenier och sedan dess har även Sophies son Vincent anslutit till arbetet på egendomen på heltid. Familjen har, med sin glödande passion, gjort att vinerna från Domaine de Marcoux tillhör några av de mest eftersökta från Châteauneuf-du-Pape.


Terroir

Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen är en av Frankrikes mest berömda vinbyar. Klimatet i denna soliga del av landet är torrt och hett. Den friska mistralvinden hjälper till att balansera de höga sommartemperaturerna och håller fukt och sjukdomar borta i vingårdarna. Inom appellationen Châteauneuf-du-Pape samsas flera distinkt olika jordmåner om utrymmet, från karga och kalkstensrika jordar, via sand och grus till vingårdar helt täckta av de berömda runda stenarna, les galets. Grenachedruvan dominerar odlingarna men både syrah och mourvèdre spelar viktiga roller för att skapa balans i vinerna. Utöver sina vingårdar inom Châteauneuf-du-Pape äger familjen Armenier gamla vinstockar i två vingårdar alldeles utanför norra appellationsgränsen där man gör Côtes du Rhône. I sandig jord på Rhôneflodens bädd har Domaine de Marcoux en hektar mark planterad med grenache, syrah och den lokala druvsorten caladoc. Eftersom detta är vinmark utan egen klassificering så måste vinet kallas Vin de France, trots att det härifrån endast är några hundra meter till Châteauneuf-du-Pape.


Filosofi

Philippe Armenier var pionjär för ekologisk och biodynamisk odling i Châteauneuf-du-Pape när han tog över Domaine de Marcoux. Hans biodynamiska övertygelse smittade snabbt av sig på Catherine och Sophie som har drivit egendomen vidare i samma anda. Catherine har hela tiden varit ansvarig för arbetet i vingårdarna, där fokus ligger på respekt för naturen. Bekämpningsmedel och ogräsmedel är strikt uteslutet och alla druvor skördas för hand. De gamla vinstockarna, vars rötter har sökt sig långt ner i jorden, ger naturligt låg avkastning och koncentrerade druvor. Sedan några år tillbaka har Catherine trappat ner på arbetet och lämnat plats åt Sophies son Vincent, som tagit över sin mosters ansvarsområden. Sophie leder arbetet i källaren där det handlar om att ingripa så lite som möjligt när druvorna ska bli till vin. Klasarna avstjälkas och musten får långsamt jäsa till vin på egen hand, helt utan tillsatt jäst eller enzym, för att återge terroirens naturliga uttryck. Mognadslagringen sker på traditionellt vis, i stora cementtankar och tronconiques (stora ektankar med konisk form), till dess vinerna bedöms redo för buteljering. Renhet, balans och elegans är nyckelord i familjen Armeniers vinfilosofi.


CAV0111

CAV0111 består av tre olika röda viner från Domaine de Marcoux. Familjens enklaste vin heter Raisin de Loup (2 flaskor). Här är filosofin att skapa ett friskt och lekfullt vin som ska vara gott att dricka under okomplicerade former. Druvorna kommer från ekologiska odlingar i sandig jord på svala platser nära Rhônefloden. Från vingårdar ett stenkast utanför AOC Châteauneuf-du-Pape kommer Côtes du Rhône (2 flaskor). Grenache, syrah och en skvätt mourvèdre från gamla stockar i lerhaltiga jordar ger en sval och elegant tolkning av Côtes du Rhône. Huvudrollen i CAV0111 innehas av den mäktiga Châteauneuf du Pape (2 flaskor). Druvorna kommer från hela 13 olika växtlägen i appellationen, med tydligt olika jordmån. Det gör Domaine de Marcouxs Châteauneuf du Pape till ett av det berömda områdets mest komplexa viner, med storslagen smakintensitet, rejäl underliggande kraft och praktfull struktur. De sällsynta vinerna från Domaine de Marcoux karaktäriseras av elegans och finess. Det enkla bordsvinet Raisin de Loup passar utmärkt som socialt smörjmedel före maten, gärna med lite charkuterier. Låt flaskan stå i kylskåpsdörren 45 minuter innan den ställs fram på bordet där gästerna får förse sig själva. Varför inte prova till skinkan på årets julbord. Domaine de Marcouxs Côtes du Rhône karafferas medan grytan står och puttrar på spisen. Krydda gärna maten med sydfranska örter och servera vinet i stora kupor. Toppvinet Châteauneuf du Pape är en mäktig skapelse, packad med kraft och finkorniga tanniner. Räkna med att några års lagring lockar fram mer komplexitet, en finstämd kryddighet och eleganta tanniner. Plocka fram till ett speciellt tillfälle, lufta några timmar i karaff och servera till lenaste lammkött tillagat med sydfransk inspiration.


CAV0111 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2018 Domaine de Marcoux Vin de France Raisin de Loup – 125 kr/st [.pdf]

Rött vin. Vin de France. 54% syrah, 26% grenache & 20% caladoc från två vingårdar nära Rhônefloden, grand Rhône och petit Rhône. Jäst och lagrat på cementtank i 6 månader. Buteljerat utan filtrering i mars 2019. Ekologiskt certifierat. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2019-2021. Serveringstemp: 14-15°C. Karafferas: Nej.
Uppfriskande doft med hallon, svarta vinbär, jordgubbar, rosor, nymalen svartpeppar, gröna stjälkar och grusväg. Smaken är slank och saftig med friska syror. Hallon, svarta vinbär, lite lakrits och peppar. Frisk, välbalanserad eftersmak med en liten dos uppstramande tanniner. Ett lekfullt, vin som passar utmärkt till charkbrickan redan nu eller till sommarbuffén nästa sommar.

2 flaskor 2018 Domaine de Marcoux Côtes du Rhône – 195 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Côtes du Rhône. 60% grenache, 30% syrah & 10% mourvèdre från 40- och 70-åriga stockar i områdena Maucoil och Bois Lauzon. Jäst och lagrat på cementtank i 10 månader. Buteljerat i juni 2019. Ekologiskt certifierat. 14,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2019-2024. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och djup doft med söta jordgubbar, skogshallon, svarta vinbär, lakrits, svartpeppar, rått kött, timjan och krossad sten. Smaken är saftig och elegant med sammetslen textur. Hallon, körsbär, sötlakrits och stenig mineralitet. Saftig, välbalanserad eftersmak med matvänliga tanniner. Ett utmärkt matvin som fungerar perfekt till vinterns mustiga kött- och viltgrytor.

2 flaskor 2017 Domaine de Marcoux Châteauneuf du Pape – 425 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Châteauneuf-du-Pape. 80% grenache, 10% mourvèdre, 7% syrah & 3% cinsault från 13 olika vingårdar. Jäst i cementtank och lagrat på cementtank, tronconique och 350-liters ekfat i 18 månader. Buteljerat i april 2019. Ekologiskt certifierat. 15% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2019-2029. Serveringstemp: 16-18°C. Karafferas: 2 tim.
Djup och komplex, mycket nyanserad doft med vildhallon, söta körsbär, röda rosor, exotiska kryddor, kött och en mineralitet som påminner om varm asfalt. Smaken är mycket koncentrerad och kraftfull med silkeslen textur. Hallon, körsbär, sydfranska örter, peppar och mörk, stenig mineral. Lång, kraftfull eftersmak med utmärkt längd och uppfriskande mineralitet. Ett supervin med svindlande lagringspotential som förtjänar att sparas till speciella tillfällen. Bästa kompis med rosastekt, finstämt örtkryddat lamm.

Mer information

Vikt 10 kg