CAV0045

2 190 kr

Slutsåld

Följ oss

Le Grappin

Beaunes bästa vingård heter Les Grèves och ligger mitt på sluttningen utanför byn.

Året var 2006, när australiensaren Andrew Nielsen en morgon lämnade in sin avskedsansökan på jobbet i reklambranschen för att sätta av på sitt livs äventyr. Efter några års oenologistudier och praktik hos hantverksmässiga vinodlare i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland landade Andrew 2009 i Bourgogne, som anställd hos Domaine Simon Bize i Savigny-les-Beaune. Här fick han chansen att lära sig om den lokala terroiren och fann att många underskattade vingårdsplättar har enorm potential. Efter två år hos Bize lyckades Andrew övertyga en av byns odlare att sälja druvorna från några av sina vingårdar till honom för att för första gången göra sitt eget vin. Andrew döpte firman till Le Grappin och med endast tre årgångar buteljerade har vinerna redan dragit till sig stor uppmärksamhet. Andrew Nielsen, som i trakten går under smeknamnet Obelix, har tack vare sin hängivelse även vunnit de lokala odlarnas respekt.


Från högt belägna vingårdar ovanför Savigny-les-Beaune gör Andrew Nielsen sitt vita vin med samma namn.

Terroir

I La Côte d’Or, den gyllene sluttningen i  hjärtat av Bourgogne, finner vi några av världens mest berömda vinodlingar. Ingen annanstans kan druvorna pinot noir och chardonnay ta sig de förfinade uttryck som de gör i denna terroir. Vingårdarna upptar sluttningar och dalgångar väster om floden Saône på väg upp mot centralmassivets norra utkant. Totalt sträcker sig vinodlingarna ungefär 40 kilometer från norr till söder där Beaune fungerar som huvudort, både geografiskt och historiskt. Côte d’Or ligger på gränsen mellan tempererat och kontinentalt klimat men den komplexa terroiren, med många små dalgångar och geologiska fickor längs sluttningen, gör att mikroklimaten skiljer sig mycket från by till by. Med Le Grappin har Andrew fokuserat på att hitta små glömda vingårdslägen i den södra halvan av Côte d’Or, huvudsakligen runt byarna Beaune, Savigny-les-Beaune och Santenay. I Beaune och Savigny-les-Beaune består jordmånen av brunröd kalkstensgrund med varierande inslag av lera och märgel medan det längre söderut, i kommunen Santenay, handlar om karga kalkstensjordar.


Filosofi

Andrew Nielsen, mannen bakom firman Le Grappin.

Andrew Nielsen tillhör den kategori vinproducenter som benämns mikro-negociant, där vinmakaren själv inte äger odlingarna utan istället köper druvor från utvalda odlare, ofta på mycket liten skala. Grunden i Andrews filosofi är hans övertygelse att unika vingårdar producerar unika viner. Visionen med Le Grappin är att hitta dessa förbisedda, underskattade vingårdar längs Côte d’Or och ge vinerna chansen att uppnå sin sanna potential. En förutsättning är att odlaren av vingården jobbar utan kemikalier och är villig att anpassa vingårdsarbetet efter Andrews direktiv. Obelix tar själv över i vingårdarna några veckor före skörd och för att säkerställa att druvorna plockas vid optimal mognad gäller det att smaka på dem varje dag. Andrews fokus på detaljer fortsätter i källaren som han hyr i den gamla ringmuren i Beaune. Den långsamma jäsningen sker utan tillsatt jäst och med så lite mänskligt ingrepp som möjligt. Mognadslagringen sker i ekfat en trappa ner, där källaren är som svalast. Andrew lämnar ingenting åt slumpen och allt arbete sker för hand, till och med buteljering och etikettering.


CAV0045

CAV0045 - Le GrappinCAV0045 innehåller samtliga fem viner som Andrew producerat i årgång 2013 och ger en komplett bild av vad Andrew har lyckats åstadkomma med denna fantastiska årgång. Andrew själv hyllar årgången som sin bästa hittills, trots att volymerna blev minimala på grund av ödeläggande hagelskurar under växtsäsongen. Vinerna går i sval stil, med stor smakkoncentration som gemensam nämnare.  2013 Savigny-les-Beaune Blanc (1 flaska) kommer från vingårdar på hög höjd i kommunens västra delar där kall luft strömmar ner i dalen från väster. Vinet är fruktigt i stilen med hög, inbäddad syra. 2013 Savigny-les-Beaune Rouge (1 flaska) kommer från vingården Aux Fournaux, Andrews favoritvingård och den vingård som får symbolisera hela hans vision med Le Grappin. Det utmärkta läget, långt ner på sluttningen där lera blandats med kalksten, ger ett lättfotat och stramt vin med stenig mineralitet. 2013 Santenay Premier Cru Les Gravières (1 flaska) kommer från chardonnaydruvor odlade i karg och stenig jordmån i södra änden av Côte d’Or. 2013 är första årgången Andrew gör detta vin som har utpräglad mineralitet med strama, precisa syror. Från Beaunes bästa vingård kommer det mycket sällsynta vita vinet 2013 Beaune Premier Cru Les Grèves (1 flaska). En stor och mäktig fruktkropp balanseras av perfekt mogna syror och uppfriskande mineral. Ett komplett vin. Sist men inte minst, 2013 Beaune Premier Cru Boucherottes (2 flaskor). I Boucherottes får pinot noir-druvan ett komplext och solmoget uttryck med saftig frukt och helt mogna tanniner. Andrews vita och röda bourgogneviner passar perfekt till många av höstens råvaror, som vilt och svamp. Av de vita är Santenay-vinet det som helst ska sparas, åtminstone något år. Samma gäller för den röda Savigny-les-Beaune som är i stramaste laget idag. För samtliga av dessa exklusiva viner gäller en stunds luftning i karaff och, för bästa upplevelse, lite vällagad mat på tallriken. Prova de vita med allt från smakrika fiskrätter till kyckling och svamp. Till röd bourgogne passar självklart en Boeuf Bourguignon perfekt men prova även elegant tillagat vild fågel eller anka, gärna med örter eller svamp.


Vad andra tycker om Le Grappin

”An Aussie seduced by France, he gave up the world of advertising to make Burgundy. He seems constantly in motion, but his wines offer clarity, incision and contemplation – just lovely.”

Bill Nanson, The 10 Best Unsung Burgundy Producers, Wine-Searcher.com 2014-01-07


CAV0045 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2013 Le Grappin Savigny-les-Beaune Blanc

1 flaska 2013 Le Grappin Savigny-les-Beaune Blanc – 295 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% chardonnay från högt belägna vingårdar i kommunens västligaste delar. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat i 9 månader följt av tre månader i tank. Buteljerat i oktober 2014. 12,5% alkohol. Drick: 2015-2020. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Frisk och ren doft med mogen citrus, nyskuren ananas, vita blommor, orientaliska kryddor och nyskjuten knallpulverpistol. Smaken är rik och mycket koncentrerad med hög syra. Mogen gul stenfrukt, päron, grapefrukt, anis, och en liten smörighet. Eftersmaken är lång och packad med mogen grapefrukt och kalkstensmineral. Ett friskt och smakrikt vitt vin som trivs bäst ihop med smakrika rätter på kalvkött eller kyckling gärna med svamp som tillbehör.

2013 Le Grappin Savigny-les-Beaune Rouge

1 flaska 2013 Le Grappin Savigny-les-Beaune Rouge – 295 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% pinot noir från 60-åriga stockar i vingården Aux Fournaux. 90% avstjälkat, resten hela klasar. Jäsning i öppet träkar under 15 dagar. Därefter 12 månaders lagring i gamla ekfat. Buteljerat i oktober 2014. 12,5% alkohol. Drick: 2016-2023. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 2+ tim.
Frisk och komplex doft med röda bär som vinbär, tranbär och granatäpple, peppar, örter, varm tjära och stenig mineral. Smaken är smakrik och elegant med friska, helt mogna fruktsyror. Mogna röda vinbär, körsbär, nyskördade örter och rökig mineral. Lång, stram eftersmak med perfekt mogna tanniner och uppfriskande mineralitet. En komplex och elegant Bourgogne som serveras svalt till vild fågel eller saftiga kycklingrätter med svampstinn sås.

2013 Le Grappin Santenay Premier Cru Les Gravières

1 flaska 2013 Le Grappin Santenay Premier Cru Les Gravières – 355 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Santenay 1er Cru. 100% chardonnay från 40-åriga stockar i vingården Les Gravières med jordmån rik på kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat i 10 månader följt av två månader i tank. Buteljerat i oktober 2014. 13% alkohol. Drick: 2016-2020. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 2 tim.
Ren och komplex doft med mogen gul stenfrukt, grillad citron och mörk rökig mineralitet som påminner om nyvässad blyertspenna. Smaken är intensiv och kraftfull med krämig textur. Gul persika, mango, grillad citron och våt sten. Eftersmaken är lång och smakrik med stram kalkstensmineralitet. Karaffera en timme och prova till smakrika fiskrätter eller en pasta carbonara.

2013 Le Grappin Beaune Premier Cru Les Grèves

1 flaska 2013 Le Grappin Beaune Premier Cru Les Grèves – 415 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Beaune 1er Cru. 100% chardonnay från Beaunes berömda vingård Les Grèves. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat i 10 månader följt av två månader i tank. Buteljerat i oktober 2014. 13% alkohol. Drick: 2015-2020. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och mycket komplex doft med gul persika, honungsmelon, mogen lime, vita blommor och rökig flintasten. Smaken är mycket koncentrerad med höga syror inbäddade i den feta, krämiga fruktkroppen. Citron och lime, vit persika, gult äpple, grapefrukt och intensiv mineralitet. Eftersmaken är fet och rik med blommighet och rökig mineralitet. Ett vin att spara något år eller karaffera och servera till höstens hummersoppa.

2013 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes

2 flaskor 2013 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes – 415 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Beaune 1er Cru. 100% pinot noir från gamla stockar i vingården Boucherottes. Till 75% avstjälkad frukt jäst i öppet träkar under 16 dagar. Därefter 12 månaders lagring i ekfat, varav 14% nya. Buteljerat i oktober 2014. 13% alkohol. Drick: 2015-2023. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med solmogna, mörka körsbär, mosade jordgubbar, vilda hallon, orientaliska kryddor och krossade, mörka stenar. Smaken är packad med saftig frukt och friska syror inbäddad i krämig textur. Saftiga körsbär, skogshallon, jordgubbe, en liten örtighet och rökig mineral. Eftersmaken är lång och saftig med mogna, markerade tanniner. Perfekt balanserat och oemståndligt redan nu men garanterat ännu bättre om något eller några år. Prova till rosastekt anka med apelsinsås eller till kökets bästa Boeuf Bourguignon.

 

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “CAV0045”