CAV0022

780 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Vindemio

I Ventoux, i Rhônedalens sydöstra hörn och alldeles på gränsen till Provence, har Jean Marot tillsammans med sin son Guillaume skapat Domaine Vindemio. Egendomen startades 2006 efter att Marots tidigare egendom splittrats när Jean och hans dåvarande partner gått skilda vägar. Jean tog med sig hälften av vingårdarna och lade grunden till Domaine Vindemio som sedan långsamt växt till att idag bestå av 19 hektar ekologiskt brukade vingårdar. Det stora genombrottet kom 2009 när världens mest inflytelserika vinkritiker, Robert Parker, hyllade Vindemio i tidskriften The Wine Advocate.


Terroir

Appellationen heter sedan 2008 Ventoux (tidigare Côtes de Ventoux) och består av 6000 hektar vingårdar nedanför det mäktiga Mont Ventoux. Berget har stort inflytande både på klimat och jordmån i vingårdarna. Över den 1912 meter höga toppen smiter varje natt en sval bris som följer sluttningen ner till vingårdarna, som ligger på en platå på cirka 300 meters höjd. Brisen, tillsammans med den ständigt närvarande mistralvinden, gör att druvorna mognar betydligt senare i Ventoux än på andra platser i södra Rhônedalen. Skörden kan här börja upp till en månad senare än i Châteauneuf-du-Pape som ligger bara tre mil rakt västerut. Erosion från Mont Ventoux har skapat ett lapptäcke av olika jordmåner och kullar i Ventoux. Domaine Vindemios vingårdar finns i kommunerna Villes-sur-Auzon och Mormoiron i hjärtat av appellationen där den järnrika jordmånen huvudsakligen består av grus, lera och kalksten men på några platser hittar man även en unik, röd ockrasand.


Filosofi

Jean Marot har odlat vin i Ventoux sedan 1995 och har från början varit övertygad om att kemikalier måste uteslutas från vingårdarna. Jorden plogas manuellt och eventuellt ogräs rycks upp för hand medan lokala örter tillåts växa fritt i vingården för att bidra till balansen och rikedomen i jorden. Insektsmedel är uteslutet eftersom de små krypen är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jean älskar grenache-druvan för dess förmåga att visa terroiren den växer i men druvan är mycket känslig och måste skördas vid exakt rätt tidpunkt. Som komplement odlar man också syrah som ger vinerna finess och elegans. Vinmakningen är okomplicerad och bygger helt och hållet på det hårda arbete man lägger ner i vingårdarna under växtsäsongen. Efter skörd transporteras druvorna snabbt till källaren där en noggrann sortering följs av jäsning utan tillsatt jäst. I källaren finns inte ett enda ekfat utan man använder enbart tankar för jäsning och lagring av vinerna. Det är viktigt för Jean att terroiren får uttrymme att uttrycka sig utan att maskeras av ekfatsaromer. Beroende på årgången väljer Jean att buteljera vinerna någon gång under året efter skörd. Jean strävar efter att skapa viner som berättar om sin terroir och som är goda att dricka unga och inte måste lagras flera år.


CAV0022

Jean blandar grenache och syrah i sina viner eftersom han tycker att grenache ger vinerna dess karaktär medan syrah bidrar med friskhet och struktur. I CAV0022 finns två av Domaine Vindemios röda viner, båda från årgång 2011. Året inleddes med en mycket varm vår vilket påskyndade blomningen och aktiviteten i vingårdarna. Efter att juni och juli var svala återvände värmen i augusti. Tack vare den svala terroiren i Ventoux kunde Jean vänta med skörden som inleddes 1 oktober och pågick i en vecka. 2011 hos Domaine Vindemio har gett perfekt balanserade viner med tät, koncentrerad frukt och mjuka, sammetslika tanniner. Till 2011 Regain rouge (3 flaskor) har Jean använt egendomens yngre stockar, 30-årig grenache och 15-årig syrah. Grenache dominerar blandningen och ger vinet en rund fruktkärna av söta hallon med lakrits och lite peppar. 2011 Imagine (3 flaskor) är en 50/50-blandning på syrah och grenache från vingårdar med i genomsnitt 45 år gamla stockar. De gamla stockarna ger vinet djup och mineralitet samtidigt som den högre andelen syrah märks i vinets köttiga aromer och friska smak. Vinerna går utmärkt att dricka på egen hand framför brasan och blir ännu godare med mat på bordet. Till viltgrytan i höst föreslår vi Regain medan Imagine med fördel serveras till finaste entrecôten med örtig rödvinssås.


Vad andra tycker om Domaine Vindemio

”Vindemio – A Rising Star In Ventoux”

Niklas Jörgensen, Wine Virtousity 2012-04-05


CAV0022 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2011 Domaine Vindemio Ventoux Regain rouge – 105 kr/st [pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 70% grenache och 30% syrah från yngre stockar. Jordmånen består av grus och lera. Jäst och lagrat på tank i 11 månader. Buteljerat i september 2012. Skördeuttag 30 hl/ha. Ekologisk certifiering pågår (Ecocert). 14,5% alkohol. Drick 2013-2016. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Ren, blommig doft med söta hallon, körsbär, krossad sten, kryddor och vilda örter. Kraftig och fruktig smak med vildhallon, björnbär och lakrits. Tät eftersmak med bra längd, sandiga tanniner och fin mineralitet. Passar utmärkt till en mustig viltgryta redan i höst.

3 flaskor 2011 Domaine Vindemio Ventoux Imagine – 155 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 50% syrah och 50% grenache från järnrik jordmån med inslag av röd ockrasand. Jäst och lagrat på tank i 11 månader. Buteljerat i september 2012. Skördeuttag 18 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certififierat. 14,5% alkohol. Drick 2013-2019. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och komplex doft med mörka körsbär, svartpeppar, lite rått kött och mineral. Frisk och energifylld smak med körsbärsfrukt, krossad sten och örter. Sammetslen eftersmak med finkorniga, matvänliga tanniner. Servera till en bit bästa möjliga entrecôte med potatisgratäng och rödvinssky.

Mer information

Vikt 10 kg