CAV0149

2 390 kr

CAV0149 innehåller

3 fl NV Champagne JM Sélèque Solessence Extra-Brut (365 kr/st)
1 fl NV Champagne JM Sélèque Solessence Rosé Extra-Brut (395 kr)
1 fl NV Champagne JM Sélèque Solessence Nature (435 kr)
1 fl NV Champagne JM Sélèque Quintette Extra-Brut (465 kr)

Leverans vecka 16-17

Slutsåld

Följ oss

Champagne JM Sélèque

Året var 1925 när familjen Sélèque invandrade till Frankrike från Polen och slog sig ner i området runt Épernay i Champagne. Sonen i familjen, Henri, startade så småningom tillsammans med sin fru Françoise, en lantgård med fokus på kor och smörproduktion som sysselsättning. Parets son Richard, uppvuxen i en tid där Champagne började bli både populärt och lönsamt, intresserade sig tidigt för vinodling, och började på 60-talet plantera vinstockar i några av familjens marker. Intresset utvecklades snabbt till en passion och det dröjde inte länge innan familjen Sélèque hade ett relativt avancerat vineri installerat på gården. Richards målsättning att själv hantera hela produktionen, från odling till flaska, blev verklighet när de första Sélèque-flaskorna såg dagens ljus i mitten av 70-talet. Passionen för kvalitetschampagne spred sig till nästa generation och 2008 var det dags för Richards enda son, Jean-Marc Sélèque, att ta över egendomen. Assisterad av sin far, fick Jean-Marc fria händer att skifta fokus mot hållbart jordbruk, och med övertygelsen att varje jordplätt ger ett säreget uttryck, har Jean-Marc lyft kvaliteten ytterligare och gett namnet JM Sélèque stjärnstatus i Champagne.


Terroir

Richard Sélèque planterade sina första vingårdar i byarna Pierry och Moussy och sedan dess har familjen successivt utökat vinodlingarna till dagens totalt 45 olika små växtlägen i ytterligare fem av de omgivande byarna, de flesta klassade Premier Cru. Kullarna alldeles söder om huvudorten Épernay, kallas Coteaux sud d’Épernay medan byarna Dizy, Mardeuil och Boursault tillhör Vallée de la Marne. Jordarna varierar både i djup och sammansättning men delar på samtliga platser den karaktäristiska grunden av krita som gemensam nämnare. På vissa ställen består ytskiktet av någon meter djup kalkhaltig lera med inslag av flinta och skiffer, medan det på andra platser handlar om endast ett par decimeter karg, stenig jord innan man stöter på grunden av porös krita. Bara i lilla Pierry finns hela sju distinkt olika jordmåner. På sluttningarna öster om Épernay och i Vertus trivs chardonnay-druvan synnerligen bra i karga jordar på hård kritgrund. I Vallée de la Marne hittar man mer av pinot meunier och på vissa utvalda platser i området passar mikro-klimatet allra bäst för pinot noir.


Filosofi

Efter praktisk erfarenhet hos stora producenter av mousserande vin i Nordamerika och Australien hade Jean-Marc tidigt en uppfattning om vad han ville och inte ville implementera när han återvände till familjens egendom 2008. Den viktigaste förändringen var att sätta fokus på skötseln av marken och vinstockarna för att i senare delar av framställningen kunna undvika olika typer av onödiga korrigeringar och tillsatser i vinerna. I praktiken handlar det om en ekologisk inriktning, med tydliga biodynamiska influenser, men någon certifiering har aldrig varit aktuellt. Jean-Marc vill att kvaliteten ska tala för sig själv. Ogräsmedel är uteslutet, istället arbetar man jordarna med plog kopplad till traktor eller i de fall terrängen tillåter, häst. På vinterhalvåret släpper man ut granngårdens får i vinmarkerna för att hjälpa till att hålla gräs och örter på en lagom nivå. Ett viktigt moment i Jean-Marcs envisa strävan efter bästa möjliga vin är den hårda beskärning av vinstockarna som tillämpas. Det ger färre druvor, och således mindre vin, men resultatet är av betydligt högre kvalitet. För att fullfölja sin vision att hela produktionen ska hålla högsta nivå har Sélèque nyligen färdigställt en helt ny källare i utkanten av Pierry. Här samsas en modern, mycket effektiv druvpress med skinande rena ståltankar för jäsning och ekfat av olika storlek och fabrikat. Vinet får jäsa, utan tillsatt jäst, i den kallaste delen av källaren för en långsam och harmonisk jäsningsprocess. Hela anläggningen är noggrant planerad och utformad för att Jean-Marc med hjälp av gravitation ska kunna flytta vinet på ett så varsamt sätt som möjligt när det jäst färdigt och är redo för buteljering, under juli månad sommaren efter skörd. Flaskorna fylls utan klarning eller filtrering och får sedan genomgå sin kolsyrejäsning och vila på jästfällningen i lugn och ro i en separat del av källaren innan de degorgeras och görs redo att lämna Pierry två till fem år senare. Jean-Marcs hårda arbete i odlingarna gör att vinerna endast behöver låg dosage, 0-3 gram per liter (Extra-Brut), för att hitta den perfekta balansen.


CAV0149

CAV0149 innehåller fyra olika av Jean-Marc Sélèques senast släppta viner. Tre av vinerna bär samlingsnamnet Solessence, essensen av jorden, för att betona växtplatsens inflytande på innehållet. Introduktionen till Jean-Marcs viner får Solessence Extra-Brut (3 flaskor) stå för. Den stora andelen reservvin (50%) gör att vinet håller mycket jämn och hög nivå från år till år. Med Solessence Extra-Brut vill Jean-Marc skapa ett vin som är uppfriskande och välbalanserat med svåremotståndlig drickvänlighet. På samma tema men rosa till färgen kommer Solessence Rosé Extra-Brut (1 flaska). Jean-Marc är mycket seriös med sin roséchampagne, en stil han själv tycker är svår att bemästra och därför gillar utmaningen. För att hitta den rätta balansen använder han, förutom det vita basvinet, både skalmacererad pinot meunier och stilla rött vin på pinot noir som lagrats minst 24 månader i ekfat. Solessence Nature (1 flaska) är från början ett mycket lyckat experiment som nu gjorts permanent hos Sélèque. En liten del av produktionen Solessence sätts åt sidan varje år för ytterligare tre års lagring på jästfällningen. Det extra djupet, i kombination med fylligheten som vinet utvecklar under den förlängda lagringen gör att balansen blir perfekt utan att dosage (Brut Nature) tillsätts vid degorgering. Från fem av sina bästa vingårdar hämtar Jean-Marc druvorna till Quintette Extra-Brut (1 flaska) en blanc de blancs, gjord på endast chardonnay-druvor. Här får stram och kritig chardonnay från Épernay och Vertus skapa fängslande harmoni ihop med mjukare och fylligare vin från tre sluttningar i Coteaux sud d’Épernay och Dizy. Jäsning och lagring helt och hållet på ekfat och med reservvin som lagras som solera på ett 2000-liter stort ekfat ger Quintette svårslagen komplexitet. Stilen på JM Sélèques champagner kännetecknas av balans, energi och läskande mineralitet. Solessence Extra-Brut passar perfekt som välkomstskål en ljummen försommarkväll, gärna till en bricka med skagensnittar. Solessence Rosé fungerar i liknande sammanhang men även till förrätten på smörstekt råraka med löjrom och klassiska tillbehör. Med Solessence Nature får vi ett koncentrerat, stramt vin med kraft nog att hantera hela skaldjursfatet galant. Till Quintette serveras ugnsbakad hel piggvar med favorittillbehör. JM Sélèques viner blir alltid bättre av att öppnas i god tid före servering så att de får luft och ska inte serveras för kalla. Blir någon vetgirig vid bordet så är det bara att vända på flaskan och läsa på baksideetiketten för en exemplarisk djupdykning i detaljerna bakom vinet i glaset.


CAV0149 innehåller 6 flaskor:

 

3 flaskor NV Champagne JM Sélèque Solessence Extra-Brut – 365 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 50% chardonnay, 40% pinot meunier & 10% pinot noir. 60% jäst och lagrat på ståltank, 40% på stora ekfat. 50% från basåret 2019, 50% reservvin. Degorgerad i november 2021. Dosage 2 g/l (Extra-Brut). 12.5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2027. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med nyskuret grönt äpple, solmogen citrus, krispig rabarber, plommonpaj, kryddor och rökig flintasten. Smaken är intensiv och uppfriskande stram. Gröna och gula äpplen, gråpäron, mogen röd grapefrukt och salt sten. Lång, frisk och nyanserad eftersmak med läskande kalkstensmineralitet. En utmärkt Champagne att inleda middagsbjudningen med för att sätta fart på aptiten.

1 flaska NV Champagne JM Sélèque Solessence Rosé Extra-Brut – 395 kr [.pdf]

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 45% chardonnay, 40% pinot meunier (inkl 10% skalmacererad), 15% pinot noir (inkl 5% rött vin). 60% jäst och lagrat på ståltank, 40% på stora ekfat. 50% från basåret 2019, 50% reservvin. Degorgerad i november 2021. Dosage 2 g/l (Extra-Brut). 12.5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2027. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och nyanserad doft med rött och gult äpple, röda vinbär, nyskuren rabarber, smultron och rökig mineral. Smaken är frisk och stram med läcker balans. Jordgubbar och smultron, rabarber, röda äpplen, nypressad blodgrape och granatäpple. Lång och stram eftersmak med uppfriskande mineralitet. En vacker roséchampagne som passar utmärkt till smörstekt råraka med löjrom, rödlök och smetana.

1 flaska NV Champagne JM Sélèque Solessence Nature – 435 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 50% chardonnay, 40% pinot meunier & 10% pinot noir. 70% jäst och lagrat på ståltank, 30% på stora ekfat. 50% från basåret 2016, 50% reservvin. Degorgerad i november 2021. Dosage 0 g/l (Brut Nature). 12.5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2029. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup och nyanserad doft med krispigt rött äpple, grillad citron, passionsfrukt, varm vaniljsås, gula blommor, kryddor och krutrök. Smaken är intensiv och komplex med krämig textur. Solmogen citrus, syrlig passionsfrukt, gula och röda äpplen, röda krusbär, brioche och stenig mineralsälta. Lång och intensivt uppfriskande eftersmak med stram kalkstensmineralitet. Ett uppfriskande, mycket välbalanserat vin som matchar eleganta fiskrätter eller skaldjur perfekt.

1 flaska NV Champagne JM Sélèque Quintette Extra-Brut – 465 kr [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% chardonnay från fem olika vingårdar. 100% jäst och lagrat på stora ekfat. 80% från basåret 2018, 20% reservvin från ett solerasystem i foudre startat 2012. Degorgerad i november 2021. Dosage 2 g/l (Extra-Brut). 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2027. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup och komplex doft med gröna och gula äpplen, solmogen citron, nyanserade ekfatstoner, vita blommor, nyöppnat ostron och krutrök. Smaken är koncentrerad och fyllig. Solmogen citrus, äpple, ananas, kryddor och kritig mineral. Lång och smakrik avslutning med friska fruktsyror och åtstramande mineralitet. En relativt kraftig Champagne som passar utmärkt till piggvar med kokt potatis, skirat smör och pepparrot.

Mer information

Vikt 10 kg
Dimensioner 33 × 21 × 18 cm