CAV0055

1 790 kr

Slutsåld

Följ oss

Champagne Pehu Simonet

I byn Verzenay i hjärtat av Champagne finns en liten familjeegendom som idag drivs av fjärde generationens vinmakare, David Pehu. När Davids föräldrar, Charly Pehu och Marie-Claire Simonet, gifte sig i början av 70-talet skapade de namnet Champagne Pehu Simonet. David började arbeta vid sina föräldrars sida redan 1988 och från 1995 har han på egen hand varit ansvarig för vinmakningen. Utan att försaka familjens traditioner har han sedan dess utvecklat arbetet och låtit sig influeras av ekologiska odlingsprinciper, vilket höjt kvaliteten ytterligare. Sedan flera år tillbaka har Davids framsteg uppmärksammats internationellt och idag är Pehu Simonet erkänd för sin Grand Cru Champagne.


Terroir

Pehu Simonets vingårdar är belägna i de fem Grand Cru-byarna VerzenayVerzySilleryMailly och Le Mesnil sur Oger. Odlingarna består till 75 procent av druvan pinot noir och resterande 25% av chardonnay. Pinot noir tar fram områdets berömda mineralitet och chardonnaydruvorna ger vinerna sin friskhet och struktur. Området kring Verzenay på Montagne de Reims är unikt i Champagne med sin nordliga sluttning. Läget fördröjer druvornas mognad med några dagar och det svalare mikroklimatet gör vinerna från Verzenay påtagligt friska i sin karaktär. Den ljusa kalkstensgrunden ligger endast ett par decimeter under markytan här, vilket bidrar till den distinkta mineralitet vinerna från Verzenay är omtalade för.


Filosofi

I Davids filosofi finns tydliga influenser från tiden i vinskolan i Bourgogne, där växtplatsen och växtsäsongen är det viktigaste uttrycket i ett vin. Han värderar sina gamla vinstockar som planterades av hans farfar, Antonin Pehu, för mer än 40 år sedan. Fördelen med gamla stockar är att de ger frukt med betydligt högre koncentration, djup och mineralitet. Ambitionsnivån i källaren hos Pehu Simonet är mycket hög. För vissa vingårdar och för det röda vinet till rosén använder man gamla ekfat, men enbart då vinerna har tillräcklig koncentration. Den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra undviks kategoriskt enligt gammal familjetradition för ett ge Pehu Simonets viner dess karaktäristiskt krispiga friskhet och energi. Vinerna buteljeras för kolsyrejäsning enligt méthode classique under sommaren efter skörd och får vila på jästfällningen i minst två år. Vid degorgeringen tillsätter man koncentrerad druvmust istället för den sockerlösning som används traditionellt i Champagne. David tycker det gör stor skillnad i smaken på hans viner där sötman får en mer naturlig karaktär.


CAV0055

CAV0055 innehåller fyra olika champagner från Pehu Simonet där alla fyra tydligt visar både sitt ursprung och Davids skickliga handlag i källaren. Två av dem är egendomens årgångslösa champagner som går under samlingsnamnet Face Nord för att betona den unika nordliga sluttningen i Verzenay. Davids mål med dessa är att skapa charmiga, fruktiga champagner som ska vara goda att dricka redan när de lämnar hans källare. I Face Nord Extra Brut Grand Cru (2 flaskor) är basårgången 2012, en enastående årgång i champagne med gnistrande ren och koncentrerad frukt. Basvinet kompletteras med reservvin som lagrats enligt soleraprincip i en stor tank som efter att man tappat av det vin man behöver för årets produktion fylls på med lika mycket nytt vin från senaste årgången. Metoden gör att David alltid har ett reservvin med viss mognad som kan balansera det unga och friska basvinet perfekt. Samma princip gäller för Pehu Simonets roséchampagne Face Nord Rosé Grand Cru (2 flaskor), där basvinet blandas med en liten del, ekfatslagrat  rött vin från samma basårgång, 2012. CAV0055 innehåller även Pehu Simonets två sällsynta årgångschampagner från två distinkt olika terroir. Blanc de Blancs 2011 Fins Lieux No5 Mesnil sur Oger Millésimé Grand Cru (1 flaska) görs i mycket liten upplaga från en halv hektar vingårdar i Grand Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger som kommer från Davids frus sida av familjen. Här består jordmånen av krita och man odlar uteslutande chardonnay som ger friska, strama viner med utspräglat kritig mineralitet. Blanc de Noirs 2011 Fins Lieux No1 Verzenay Millésimé Grand Cru (1 flaska) kommer från 60-åriga stockar pinot noir i en av Verzenays bästa vingårdar, Les Perthois. Vingårdens perfekta läge, mitt på nordsluttningen nedanför den berömda fyren i Verzenay, ger vinet kraft, finess och stor komplexitet. Champagnerna från Pehu Simonet, med sin fruktdrivna stil och krispiga syra, är som gjorda för sommaren. Båda de årgångslösa Face Nord-vinerna passar perfekt till apéritif på ljumna sommarkvällar. Servera inte för kallt och välj gärna tilltugg som snittar på skagenröra eller lax. Av de två årgångsvinerna är No5 från Mesnil sur Oger god att dricka på egen hand i sin lättare och elegantare stil medan den kraftfulla No1 från Verzenay passar utmärkt i matsammanhang. Varför inte ta en unikt tillfälle i akt och prova dem sida vid sida för en intressant och lärorik jämförelse mellan två av Champagnes stora Grand Cru-byar, chardonnay från Mesnil sur Oger mot pinot noir från Verzenay.


CAV0055 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Extra Brut Grand Cru – 255 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 70% pinot noir och 30% chardonnay från Verzenay, Verzy och Sillery. 80% basår 2012, 20% reservvin. 33 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i april 2016. Dosage 3 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2016-2020. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och fruktig doft med grönt äpple, mogen citrus, sommarblommor, rostade hasselnötter och jordig mineral. Frisk och slank smak med drickvänlig balans. Grönt och rött äpple, apelsin, passionsfrukt och en liten nötighet. Elegant, balanserad eftersmak med uppfriskande mineralitet. Perfekt som aptitretande fördrink under sommarmånaderna.

2 flaskor NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Rosé Grand Cru – 285 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 80% pinot noir (varav 6% rött vin) och 20% chardonnay från Verzenay, Verzy, Sillery och Mailly. 75% från årgång 2012, 25% reservvin. 33 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i april 2016. Dosage 8 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2016-2020. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Frisk och blommig doft med vilda hallon, mogna röda körsbär, smultron, rabarber och krossad sten. Elegant och intensiv smak i perfekt balans. Syrliga körsbär, mogna röda äpplen, blodapelsin och kalkstensmineral. Stram och uppfriskande eftersmak med utmärkt längd. Servera till snittar på lax, skagenröra eller prova till sushi.

1 flaska 2011 Champagne Pehu Simonet Fins Lieux No5 Mesnil sur Oger Millésimé Grand Cru – 345 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru Mesnil sur Oger. 100% chardonnay, jäst och lagrat på ståltank. Årgång 2011. 44 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i mars 2016. Dosage 8 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2016-2022. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup och komplex doft med mogna gula och röda äpplen, grillad citron, fuktiga höstlöv, vaniljdrömmar och kritig mineral. Smaken är fruktig och generös med perfekt balanserad syra. Saftig citrus, gula äpplen och mjölkchoklad. Lång, komplex eftersmak med uppfriskande, kritig mineralitet. En elegant årgångschampagne som redan har utmärkt drickbalans men som kan sparas. Servera till ostron eller skaldjur vid ett speciellt tillfälle.

1 flaska 2011 Champagne Pehu Simonet Fins Lieux No1 Verzenay Millésimé Grand Cru – 365 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru Verzenay. 100% pinot noir. 60% jäst och lagrat på ekfat, 40% på ståltank. Årgång 2011. 44 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i mars 2016. Dosage 8 g/l. 12,5% alkohol. Drick: 2017-2024. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup och tät doft med mogna gula äpplen, kvittenfrukt, mango, färska örter, kryddor och mängder av jordig mineral. Smaken är intensivt kraftfull och något oförlöst. Mogna trädgårdsfrukter och grapefrukt med rostade hasselnötter, kryddor och kalkstensmineral. Lång, komplex och stram eftersmak. Ett ungt kraftpaket som helst sparas ett eller två år och serveras till grillad fisk eller en värmande fisksoppa.