CAV0053

1 290 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Labet

Familjen Labet har odlat vin runt byn Rotalier i södra Jura i fyra generationer. Från början som en del av blandjordbruk med grödor och boskap men på 1970-talet bestämde sig Alain och Josie Labet för att fokusera på vinodlingarna. I slutet av 90-talet anslöt sonen Julien till arbetet vid sidan av sina föräldrar. Alain och Josie gick i pension 2012 och lämnade formellt över Domaine Labet till nästa generation. Under ledning av Julien, som nu fått förstärkning från sina två syskon Charline och Romain, har Domaine Labet etablerat sig som ett toppnamn i Jura.


Terroir

Domaine Labet består av 13 hektar vingårdar runt byn Rotalier, i en sektor av Jura som kallas Sud Revermont. Appellationen är Côtes du Jura och jordmånen i området präglas av blå märgel med varierande halter av kalksten. På de platser som har hög andel lera i jorden får vinerna mer kraft och fyllighet medan viner från de kalkstensrika vingårdarna utmärker sig med friskhet och mineralitet. Chardonnay trivs synnerligen bra i Sud Revermont, där den får sällskap av Juras unika druvsort savagnin och en liten andel röda druvsorter. Klimatet i denna del av östra Frankrike är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Det innebär normalt att man skördar chardonnay i Sud Revermont sju till tio dagar före Bourgogne.


Filosofi

Alain Labet var, redan på 70-talet, en av de första i Jura att börja odla sina vingårdar ekologiskt. Han drog dock snabbt slutsatsen att de ekonomiska riskerna var alldeles för stora och valde en mellanväg där inga bekämpningsmedel användes men man utnyttjade herbicider mot ogräs. När Julien anslöt till egendomen började man återigen att arbeta efter ekologisk filosofi och sedan 2013 har man inlett arbetet med att certifiera hela egendomen för ekologiskt jordbruk. Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. Alain Labet var pionjär i Jura för ouillé-viner i början på 90-talet och idag är de flesta av Domaine Labets vita viner gjorda i denna stil. Manuell skörd och jäsning i gamla ekfat utan tillsatt jäst följs av lång mognadslagring i den svala källaren där fatens nivå toppas upp varje vecka. Buteljeringen sker först när Julien, Charline och Romain är överens om att vinet är redo att tappas på flaska.


CAV0053

CAV0053 innehåller tre olika chardonnay-viner från Domaine Labet, alla tre gjorda i ouillé-stil, från tre olika årgångar med distinkt olika karaktär. Från egendomens yngre stockar, i sex olika vingårdar runt byn Rotalier, kommer 2014 Fleur (2 flaskor). Årgång 2014 är en stor framgång för vinbönderna i södra Jura. Tidig blomning följdes av en torr och varm sommar med lagom regnmängder. Vinerna från 2014 visar upp krispig, frisk frukt med generös mognad och suverän koncentration. Årgången före, 2013, bjöd på stora vädervariationer där skörden blev betydligt mindre än vanligt och inträffade senare än på mycket länge, först i början av oktober kunde man plocka druvorna. Den svala växtsäsongen har gett vinet 2013 Les Champs Rouges (2 flaskor) sin friska, mineraldrivna karaktär. 2012 Les Varrons (2 flaskor) kommer från vingården Les Varrons planterad med chardonnay på 1940-talet. Vingården ligger bara ett stenkast från Les Champs Rouges men kalkstenen här har skiftat till ljusare, gul färg som täcks av en halvmeter tjockt lager blå märgel. 2012 var en nyckfull årgång med mycket regn och stormar men där en rekordvarm värmebölja i augusti bidrog till goda förutsättningar för en fin skörd i slutet av september. Vinerna från 2012 går i en balanserad, elegant och mineralisk stil. Domaine Labets friska och relativt fylliga chardonnay-viner mår bra av att karafferas och är som gjorda för att ackompanjera måltider. Den unga och krispiga 2014 Fleur dricker vi de närmaste tre somrarna till smakrika fiskrätter. Både 2013 Les Champs Rouges och 2012 Les Varrons passar utmärkt att servera till vårkycklingen, där vi inte snålar med grädde i såsen. Men frågan är om inte alla tre viner gör sig bäst i goda vänners lag, med en rejäl bit av Juras legendariska ost Comté på bordet.


CAV0053 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2014 Domaine Labet Côtes du Jura Fleur – 165 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från 30-40 åriga stockar i sex olika vingårdar runt byn Rotalier. Jäst och lagrat med jästfällningen på 4-10 år gamla ekfat i 17 månader. Skördeuttag 26 hl/ha. Buteljerat i februari 2016. 12,8% alkohol. Drick: 2016-2020. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, frisk och blommig doft med gröna och gula äpplen, vit persika, anis och rökig mineral. Smaken är frisk och energifylld. Mogna granny smith-äpplen, nypressad citron, gul persika, grapefrukt och jordig mineral. Frisk eftersmak med bra längd. Perfekt till grillad fisk med citron eller som aptitretande sällskapsdryck.

2 flaskor 2013 Domaine Labet Côtes du Jura Les Champs Rouges – 225 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1967 i vingården Les Champs Rouges. Jäst och lagrat med jästfällningen på 3-10 år gamla ekfat i 14 månader. Skördeuttag 24 hl/ha. Buteljerat i januari 2015. 12,9% alkohol. Drick: 2016-2021. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 timme.
Komplex doft med kanderad citron, honung, gula äpplen, mandarin, smält smör, knallpulver och jordig mineral. Smaken är relativt fyllig med krämig textur. Gula äpplen, mogen nektarin, vita blommor och krossad sten. Energifylld, elegant och mineralstinn eftersmak med utmärkt längd. Ett komplext och smakrikt vin som passar bra till kycklingrätter eller till comtéosten efter maten.

2 flaskor 2012 Domaine Labet Côtes du Jura Les Varrons – 255 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Côtes du Jura. 100% chardonnay från stockar planterade 1940 i vingården Les Varrons. Jäst och lagrat med jästfällningen på 3-10 år gamla ekfat i 22 månader. Skördeuttag 29 hl/ha. Buteljerat i juli 2014. 12,6% alkohol. Drick: 2016-2022. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Djup och mycket komplex doft med gula äpplen, päron, orientaliska kryddor, vita sommarblommor och rökig flintasten. Mycket elegant smak med utmärkt balans. Höstäpplen, torkad exotisk frukt, kryddor och blöt sten. Komplex och mineralisk eftersmak. Avvakta gärna något år och servera till kyckling i gräddsås eller smakrika fiskrätter.