CAV0137

2 790 kr

CAV0137 innehåller

1 fl 2019 Le Grappin Savigny-lès-Beaune Blanc (395 kr)
1 fl 2019 Le Grappin Monthelie Les Toisières (435 kr)
1 fl 2019 Le Grappin Beaune Premier Cru Les Grèves Blanc (535 kr)
1 fl 2019 Le Grappin Savigny-lès-Beaune Rouge (395 kr)
1 fl 2019 Le Grappin Santenay Premier Cru Les Gravières (495 kr)
1 fl 2019 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes (535 kr)

Leverans vecka 33-34

Slutsåld

Följ oss

Le Grappin

Året var 2006, när australiensaren Andrew Nielsen en morgon lämnade in sin avskedsansökan på jobbet i reklambranschen för att sätta av på sitt livs äventyr. Efter några års oenologistudier och praktik hos hantverksmässiga vinodlare i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland landade Andrew 2009 i Bourgogne, som anställd hos Domaine Simon Bize i Savigny-les-Beaune. Här fick han chansen att lära sig om den lokala terroiren och fann att många underskattade vingårdslägen har enorm potential. Efter två år hos Bize lyckades Andrew övertyga en av byns odlare att sälja druvorna från några av sina vingårdar till honom för att för första gången göra sitt eget vin. Andrew döpte firman till Le Grappin och med snart ett tiotal årgångar buteljerade har vinerna dragit till sig stor uppmärksamhet. Andrew Nielsen, som i trakten går under smeknamnet Obelix, har tack vare sin hängivelse även vunnit de lokala odlarnas respekt.


Terroir

I La Côte d’Or, den gyllene sluttningen i  hjärtat av Bourgogne, finner vi några av världens mest berömda vinodlingar. Ingen annanstans kan druvorna pinot noir och chardonnay ta sig de förfinade uttryck som de gör i denna terroir. Vingårdarna upptar sluttningar och dalgångar väster om floden Saône på väg upp mot centralmassivets norra utkant. Totalt sträcker sig vinodlingarna ungefär 40 kilometer från norr till söder där Beaune fungerar som huvudort, både geografiskt och historiskt. Côte d’Or ligger på gränsen mellan tempererat och kontinentalt klimat men den komplexa terroiren, med många små dalgångar och geologiska fickor längs sluttningen, gör att mikroklimaten skiljer sig mycket från by till by. Med Le Grappin har Andrew fokuserat på att hitta små bortglömda vingårdslägen i den södra halvan av Côte d’Or, huvudsakligen runt byarna Beaune, Savigny-les-Beaune, Saint Aubin, Monthelie och Santenay. I Beaune och Savigny-les-Beaune består jordmånen av brunröd kalkstensgrund med varierande inslag av lera och märgel. Längre söderut, i kommunerna Saint Aubin, Monthelie och Santenay, handlar det om kargare kalkstensjordar.


Filosofi

Andrew Nielsen tillhör den kategori vinproducenter som benämns mikro-negociant, där vinmakaren själv inte äger odlingarna utan istället köper druvor från utvalda odlare, ofta på mycket liten skala. Grunden i Andrews filosofi är hans övertygelse att unika vingårdar producerar unika viner. Visionen med Le Grappin är att hitta dessa förbisedda, underskattade vingårdar längs Côte d’Or och ge vinerna chansen att uppnå sin sanna potential. En förutsättning är att odlaren av vingården jobbar utan kemikalier och är villig att anpassa vingårdsarbetet efter Andrews direktiv. Obelix tar själv över i vingårdarna några veckor före skörd och för att säkerställa att druvorna plockas vid optimal mognad gäller det att smaka på dem varje dag. Andrews fokus på detaljer fortsätter i källaren som han hyr i den gamla ringmuren i Beaune. Den långsamma jäsningen sker utan tillsatt jäst och med så lite ingrepp som möjligt. För de röda vinerna gillar Andrew när druvorna är så mogna att de inte behöver avstjälkas före jäsning, utan kan jäsa som hela klasar. Mognadslagringen sker i ekfat en trappa ner, där källaren är som svalast. Andrew föredrar att se sig själv som vägledare istället för vinmakare under hela vinframställningen, ju mindre han behöver ingripa desto bättre för vinerna.


CAV0137

CAV0137 innehåller sex olika viner, tre vita och tre röda, som Le Grappin producerat i årgång 2019. Året gav en mindre skörd än vanligt. En köldknäpp i slutet av april orsakade en del frostskador och någon månad senare var det regnigt och kallt väder som hindrade druvorna från att blomma optimalt. Resten av sommaren var solig med mindre nederbörd än normalt. Sista veckorna före skörd gav i stort sett optimalt väder, med mycket sol och svala nätter, en kombination som hjälper druvornas friskhet och syrabalans samtidigt som den sista, viktiga mognaden sker. Andrew har i vanlig ordning lyckats fenomenalt bra med sina skördedatum, något som märks direkt på den lysande balansen i vinerna. De vita vinerna från 2019 är energifyllda och friska med markerad mineralitet. fruktiga och generösa med harmoniska fruktsyror. De röda vinerna bjuder på intensiv, krispig röd frukt och upplyftande friskhet. Savigny-les-Beaune Blanc (1 flaska) kommer från vingårdar på hög höjd i kommunens västra delar där kall luft strömmar ner i dalen från väster. Vinet är rikt, fruktigt och kryddigt i stilen med balanserade fruktsyror. Monthelie Les Toisières (1 flaska) är Le Grappins senaste tillskott till portföljen och kommer från kalkrika jordar på en västsluttning alldeles utanför kommungränsen till Meursault. Resultatet är ett karaktärsfullt, smörigt och friskt vin med läckert nötiga toner. Från Beaunes bästa vingård kommer det mycket sällsynta vita vinet Beaune Premier Cru Les Grèves (1 flaska). En stor och mäktig fruktkropp balanseras av perfekt mogna syror och uppfriskande mineral. Av de tre röda vinerna kommer Savigny-les-Beaune Rouge (1 flaska) från vingården Aux Fournaux, Andrews favoritvingård och den vingård som får symbolisera hela hans vision med Le Grappin. Det utmärkta läget, långt ner på sluttningen där lera blandats med kalksten, ger ett stramt vin med stenig mineralitet. Santenay Premier Cru Les Gravières (1 flaska), kommer från gamla stockar i en premier cru-klassad vingård i kommunen Santenay i södra änden av Côte d’Or. Här ger de mycket karga jordarna, kalkstensgrunden ligger endast ett par decimeter under ytan, en elegant och nyanserad upplevelse. Tyvärr markerar 2019 sista årgången som Le Grappin producerar detta vin då ägaren har sålt marken och den nya ägaren beslutat behålla druvorna själv från 2020. Sist men inte minst, Beaune Premier Cru Boucherottes (1 flaska). I Boucherottes får pinot noir-druvan ett komplext och solmoget uttryck med saftig frukt och helt mogna tanniner. Andrews vita och röda bourgogneviner är njutbara redan som unga och har fin lagringspotential. Av de vita är det Beaune-vinet som gärna får sparas, åtminstone något år. Samma gäller för det röda vinet från Beaune som är i yngsta laget idag. För samtliga av dessa sällsynta viner gäller en stunds luftning i karaff och, för bästa upplevelse, lite vällagad mat på tallriken. Prova de vita med allt från smakrika fiskrätter till kyckling och svamp. Till röd bourgogne passar självklart en Boeuf Bourguignon perfekt men prova även elegant tillagad vildfågel eller anka, gärna med örter eller svamp.


CAV0137 innehåller:

1 flaska 2019 Le Grappin Savigny-les-Beaune Blanc – 395 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% chardonnay från två högt belägna vingårdar (Dessus Les Vermots & Les Gollardes) i kommunens västligaste delar. Jäst och lagrat med jästfällningen på begagnade ekfat (300 & 400 liter) i 14 månader följt av en månad i tank. Buteljerat i mars 2021. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2026. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Frisk och nyanserad doft med solmogen citrus, nyskuren ananas, vita blommor, orientaliska kryddor och rökig flintasten. Smaken är mjukt fyllig och koncentrerad med saftiga fruktsyror. Mogen gul stenfrukt, gråpäron, mandarin och grapefrukt, anis, och lite smör. Eftersmaken är lång och frisk med mogen röd grapefrukt och kalkstensmineral. En smakrik, mycket välbalanserad vit Bourgogne som trivs synnerligen bra ihop med en mustig fiskgryta.

1 flaska 2019 Le Grappin Monthelie Les Toisières – 435 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Monthelie. 100% chardonnay från 20-åriga stockar i den västsluttande vingården Les Toisières i utkanten av byn Meursault. Jäst och lagrat med jästfällningen på begagnade ekfat (300 liter) i 14 månader följt av tre månader i tank. Buteljerat i mars 2021. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2027. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Frisk och komplex doft med mogen gul stenfrukt, citrus, stekt äpple, popcorn, sommarblommor, smält smör och krutrökig stenighet. Smaken är intensiv med krämig textur och friska fruktsyror. Vit persika, grön och gul citrus, moget gult äpple, smör och våt sten. Eftersmaken är lång och frisk med stram kalkstensmineralitet. Karaffera en timme och prova till grillade skaldjur eller fransk ostbricka med en fin baguette.

1 flaska 2019 Le Grappin Beaune Premier Cru Les Grèves Blanc – 535 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Beaune Premier Cru. 100% chardonnay från 50-åriga stockar i Beaunes berömda vingård Les Grèves. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat (300 liter) i 14 månader följt av tre månader i tank. Buteljerat i mars 2021. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2030. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 2 tim.
Djup och mycket komplex doft med gul persika, honungsmelon, stekt gult äpple, mogen lime, doftschersmin och rökig flintasten. Smaken är fantastiskt koncentrerad med perfekt balanserade syror inbäddade i en fyllig, krämig fruktkropp. Citron och lime, vit persika, gult äpple, grapefrukt och intensiv kalkstensmineralitet. Eftersmaken är lång och fyllig med blommighet och rökig mineralitet. Karaffera ett par timmar och servera till marulk med smakrika tillbehör och en god sås.

1 flaska 2019 Le Grappin Savigny-les-Beaune Rouge – 395 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% pinot noir från 60-åriga stockar i vingården Aux Fournaux. 10% avstjälkat, resten hela klasar uppepå för jäsning i öppet träkar under 13 dagar. Därefter 12 månaders lagring i begagnade ekfat. Buteljerat i november 2020. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2021-2027. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Frisk och finstämd doft med solmogna skogshallon, röda körsbär, granatäpple, svartpeppar, torkade örter, varm tjära och stenig mineral. Smaken är intensiv med mogna tanniner och silkeslen textur. Mogna röda vinbär, mosade jordgubbar, körsbär, saltlakrits, nyskördade örter och rökig mineral. Lång, stram eftersmak med tanniner som uppskattar men inte kräver mat. En komplex och elegant röd Bourgogne som serveras svalt till vild fågel eller saftiga kycklingrätter med svamp.

1 flaska 2019 Le Grappin Santenay Premier Cru Les Gravières Rouge – 495 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Santenay Premier Cru. 100% pinot noir från upp till 75-åriga stockar i vingården Les Gravières. Ljus jordmån med ett tunt lager lera på kalksten. 95% hela klasar som jäst i öppet träkar under 14 dagar. Därefter 12 månaders lagring i ekfat, 1-4 år gamla. Buteljerat i november 2020. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2028. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 1 tim.
Djup, komplex och  nyanserad doft med ljusröda körsbär, jordgubbssylt, örter, kryddor och stenig mineral. Smaken är intensiv och elegant med friska fruktsyror. Ljusröda söta körsbär, mogna skogshallon, örter, lite lakritssälta och kalkstensmineral. Eftersmaken är finstämd och frisk med nätta tanniner. En läckert elegant Bourgogne som är mycket god redan nu och garanterat ännu bättre om något eller några år. Servera till ugnsrostad kyckling med svampsås.

1 flaska 2019 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes – 535 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Beaune Premier Cru. 100% pinot noir från gamla stockar i vingården Boucherottes. 95% hela klasar som jäst i öppet träkar under 13 dagar. Därefter 12 månaders lagring i ekfat, 1-4 år gamla. Buteljerat i november 2020. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2030. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 2 tim.
Djup och komplex doft med solmogna bigarråer, mosade jordgubbar, rosor och viol, orientaliska kryddor och krossad, mörk stenar. Smaken är fullmatad med saftig frukt och friska syror inbäddade i läckert krämig textur. Saftiga körsbär, hallon, viol, örter och rökig mineral. Eftersmaken är lång och saftig med mogna, markerade tanniner. Perfekt balanserat och oemotståndligt gott. Prova till rosastekt anka med apelsinsås eller till kökets bästa Boeuf Bourguignon.

 

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 50 × 30 × 10 cm