CAV0003

950 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Binet-Jacquet

1999 gav sig Pierre Jacquet tillsammans med Olivier Binet ut på sitt livs äventyr. De köpte övergiven mark i appellationen Faugères i hjärtat av Languedoc, med det långsiktiga målet att producera regionens bästa vin. 13 år senare är det omöjligt att inte bli imponerad när vi smakar på resultatet av deras hårda arbete.

Languedoc har en rik historia med vinodling som sträcker sig tillbaks till romarrikets tid då de första vinrankorna planterades. Klimatet i Faugères ger perfekta förutsättningar för produktion av stora viner. Det intensiva solskenet ger perfekt mogna druvor samtidigt som de svala sommarnätterna koncentrerar aromerna och ger vinerna finess. Svala vindar som blåser från Cevennerna i norr ger vingårdarna en naturlig ventilation som håller sjukdomar och parasiter borta.


Jordmånen i Faugères är unik med sitt torra och steniga skiffer, en av de äldsta jordarna i Europa. Liknande jordmån återfinns bland annat i Côte Rôtie, Priorat och tyska Moseldalen. Pierre berättar att skiffret ger vinstockarnas rötter möjlighet att söka sig djupt ner i marken så att de alltid kan hitta fuktighet under de torra sommarmånaderna, en avgörande detalj för vinets kvalitet. Jordarna är dessutom väldigt rika på mineraler vilket bidrar till komplexitet och mineralitet i vinerna.

Pierre Jacquets övertygelse att jordarna måste brukas enligt naturliga metoder fick honom att redan från första spadtaget arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer. Pierre är noga med att biodynamiska principer måste handla om en äkta och djup förståelse för balansen i jordarna och plantorna, aldrig om ett sätt att marknadsföra vinerna. När vi kör genom appellationen stannar han bilen vid flera tillfällen, tittar på en vingård och utbrister uppgivet ”Det där är död jord!”. Kemikalier och tunga maskiner leder till livlös, kompakt jord, sjuka vinstockar och erosion i vingårdarna. Just vad gäller erosionen gör vi en synnerligen intressant iakttagelse. På flera platser ser vi vingårdar, bara några meter från Binet-Jacquets rankor och med i övrigt exakt samma förutsättningar, som lider av kraftig erosion, ett problem som Pierre aldrig haft i sina vingårdar.


Totalt består egendomen av nio hektar vingårdar som ligger på sluttningar med högsta möjliga kvalitetspotential på cirka 350 meters höjd över havet. Stockarna är tätt planterade (6000 per hektar) med de traditionella sydfranska druvsorterna Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan och Cinsault. Sticklingarna har man hämtat av grannen Didier Barral samt hos topp-producenterna i Priorat i norra Spanien och hos Jean-Louis Chave i Rhônedalen. Jordmånen och klimatet i kombination med ekologiska metoder och biodynamiska principer ger naturligt låga skördeuttag på mellan 20 och 30 hektoliter vin per hektar. Domaine Binet-Jacquet producerar tre olika viner. En Faugères som man ibland kallar Tradition, en Faugères Réserve och de bästa åren även en Faugères Grande Réserve. Faugères Tradition lagras alltid enbart på tank under ett år. Från början användes gamla ekfat för både Réserve och Grande Réserve men 2009 köpte Pierre två nya ekfat för lagringen av 2009 Grande Réserve utan Oliviers vetskap. När Olivier långt senare fick se fakturan sa han upprört ”Är du galen, vi har inte råd med detta!”. Som svar räckte Pierre fram ett glas med fatprov från ett av de nya faten. Efter att ha provat hade Olivier inga fler invändningar och Pierre kunde lugnt beställa två nya ekfat till 2010 års vin.

När Caviste provar vinerna ihop med Pierre Jacquet står det direkt klart att hans övertygelse gett resultat. Samtliga viner har en otrolig renhet med kristallklara aromer och frisk intensitet i smaken. Finess och elegans är ledorden och de olika vinerna har massor av personlighet. Vi rekommenderar att vinerna ges en stund i karaff och serveras vid 16-18 graders temperatur för att ge en perfekt upplevelse.


Vad andra tycker om Domaine Binet-Jacquet

”Har du inte redan tidigare provat viner från Languedoc så är detta en riktigt bra låda att börja med. Alla tre vinerna är riktigt bra och de kan sägas vara goda representanter för det nya Languedoc, det som de senaste åren börjat leverera riktigt bra och intressanta viner.”

Magnus Reuterdahl för BKWine Magazine 2102-02-24


CAV0003 innehåller 6 flaskor enligt följande:

3 flaskor 2010 Domaine Binet-Jacquet Faugères

Rött vin. AOC Faugères. 40% Syrah, 30% Carignan, 20% Grenache och 10% Cinsault. 13.5% alkohol. 12 månaders lagring på tank. Buteljerad utan filtrering  i augusti 2011. Skördeuttag 25-30 hl/ha.

Ren, väldigt fräsch och blommig doft med körsbär, svarta och röda vinbär och mängder av mineraler. Smaken är fyllig, intensiv med ett elegant uttryck av röd frukt, mineral och örter. Fina tanniner och härlig syra ger ett friskt vin som passar perfekt till charkuterier eller tapas.
Drick 2012-2015. (115kr/st)

2 flaskor 2009 Domaine Binet-Jacquet Faugères Réserve

Rött vin. AOC Faugères. 50% Grenache, 20% Syrah, 20% Carignan och 10% Mourvèdre. 14% alkohol. 24 månaders lagring i gamla franska ekfat. Buteljerad utan filtrering i augusti 2011. Skördeuttag 25-30 hl/ha.

Djup doft med solmogna mörkröda bär, kryddor, lakrits, örter och mineral. Smaken är ren, intensiv och något pepprig med blodapelsin, mörk frukt och mineral. Smakrikt, relativt fylligt vin med både kraft och finess. Mjuka tanniner och hög syra i fin balans. Bra längd med lakrits, franska örter och mineral. Mycket gott till rosastekt ankbröst. Drick 2012-2019. (165kr/st)

1 flaska 2009 Domaine Binet-Jacquet Faugères Grande Réserve

Rött vin. AOC Faugères. 40% Mourvèdre, 40% Grenache, 10% Syrah och 10% Carignan från egendomens bästa vingårdar. 24 månaders lagring i franska ekfat, varav 25 % nya. Buteljerad utan filtrering i augusti 2011. Skördeuttag 20 hl/ha.

Otroligt komplex doft med stort djup. Snyggt fatad med mörka körsbär, svarta vinbär, kryddor och mineral. Massor med energi i smaken som har hög intensitet, komplexitet och perfekt balans. Den komplexa smaken leder ut i en rökigt mineralisk eftersmak som varar mycket, mycket länge. Ett stort vin som verkligen förtjänar några års lagring eller några timmar på karaff. Passar utmärkt till örtstekta lammkotletter. Drick 2012-2019. (275 kr)

 

Mer information

Vikt 10 kg