CAV0093

1 090 kr

CAV0093 innehåller

2 fl 2017 Ferdinando Principiano Dolcetto d’Alba Sant’ Anna (115 kr/st)
2 fl 2016 Ferdinando Principiano Barbera d’Alba Laura (145 kr/st)
2 fl 2014 Ferdinando Principiano Barolo del Comune di Serralunga d’Alba (285 kr/st)

Leverans vecka 45-46

Slutsåld

Följ oss

Ferdinando Principiano

När Ferdinando Principiano tog över familjens vinodlingar efter sin far i början av 90-talet var han starkt influerad av den moderna vinmakningsfilosofi som nyligen hade gjort sitt intåg i Piemonte. Syftet var att producera Baroloviner som tilltalade en bredare publik. Med hjälp av modern teknisk utrustning och nya franska ekfat i källaren skulle nebbiolodruvan tämjas att leverera tät och saftig frukt med kraftiga men mjuka tanniner. Ferdinando blev snabbt en framstående ambassadör för det nya Barolo men efter ett tiotal år började han, trots att hans viner blivit en kommersiell succé världen över, tvivla på att han valt rätt väg. Han upplevde att samtidigt som vinerna vunnit i omedelbar publikvänlighet hade de förlorat kontakten med sitt ursprung och sina traditioner. Ferdinando började därför långsamt svänga sin filosofi mot en mer traditionell stil, samtidigt som han ställde om skötseln av vingårdarna till ekologisk. Idag, tio år senare, är alla små ekfat borta i källaren hos Principiano och fokus har flyttats från modern teknik till tradition och respekt för naturen. Ferdinando Principianos resa har gjort honom till frontfigur och inspiratör för många nya traditionalister i Barolo, en rörelse mot naturliga viner framställda utan bekämpningsmedel, med respekt för områdets traditioner och med mindre svavel. Allt för att vinerna verkligen ska förmedla druvornas mest delikata sida från Barolos unika terroir.


Terroir

Som ”wine of kings and king of wines” är Barolo Italiens mest berömda vin. Distriktet ligger i Piemonte i nordvästra hörnet av landet och har unika förutsättningar för stora viner. Det kontinentala klimatet präglas av de omgivande Alperna i norr och väster, Medelhavet i söder och floden Tanaro som löper rakt igenom distriktet. Jordmånen i Barolo är komplex och varierad. I de västra delarna ger kompakta och fertila jordar med sandiga inslag viner med generös frukt. I de östliga kommunerna, i synnerhet Serralunga d’Alba, är jordarna betydligt äldre och kargare med inslag av kalksten som ger stramare viner med utpräglad mineralitet. Druvan bakom Barolos berömmelse heter nebbiolo, namngiven efter den i Piemonte mycket vanligt förekommande dimman, nebbia. Nebbiolodruvan behöver en lång växtsäsong och skördas ofta långt in i oktober för optimal mognad. Sina rustika vardagsviner gör Barolobönderna på druvorna dolcetto och barbera som oftast odlas på de platser som är för svala för nebbiolodruvan.


Filosofi

Ferdinando älskar naturen. Att inte rubba vinodlingarnas naturliga växt- och djurliv är centralt i Ferdinando Principianos vinfilosofi. Han anser sig lyckligt lottad som får arbeta med vingårdar omgivna av skog och ängar vilket skapar unika, helt naturliga förutsättningar för vinodlingarna. Ferdinandos inställning till kemikalier i odlingarna faller långt under gränserna för ekologiskt och biodynamiskt regelverk men han låter sig inte övertygas av att certifiering är rätt väg för honom. Han menar bestämt att vinerna måste klara av att stå på egna ben, baserat på sin kvalitet, snarare än en ekologisk logotyp på etiketten. En viktig del i Ferdinandos filosofi är hans syn på vilken jäst som används för vinifiering. Att vinerna får jäsa spontant, utan tillsats av kommersiell jäst, är mycket viktigt för vinernas möjlighet att uttrycka sitt ursprung. Väl omhändertagna, obesprutade vinodlingar gör att de naturliga jäststammar som följer med druvorna till källaren vid skörd är fullt tillräckligt för att druvmusten ska jäsa till vin. I den skinande rena källaren står traditionella jäskar och lagringsbehållare prydligt uppställda. Efter jäsningen lagras Dolcetto- och Barberavinerna i ståltankar innan de buteljeras inom något år. Nebbiolodruvan föredrar en syrerik miljö för att de kraftiga tanninerna ska tämjas, därför mognadslagras Barolovinerna, på traditionellt vis, minst två år i stora botti av slavonsk ek. Vinerna varken klarnas eller filtreras inför buteljeringen och Ferdinando är mycket återhållsam med svavel, något han menar krävs för att vinerna ska kunna nå sin fulla potential.


CAV0093

CAV0093 innehåller tre olika viner från Ferdinando Principiano, gjorda på de tre viktigaste druvorna i Piemonte. Dolcetto d’Alba Sant’ Anna (2 flaskor) är namngiven efter området där druvorna växer, en sval, naturskön dal perfekt för Dolcettodruvan. Dolcetto är känd för att vara krävande att odla men ger underbart charmiga viner med mörk körsbärsfrukt i lätt och drickvänlig stil. Barbera d’Alba Laura (2 flaskor) kommer från barberadruvor odlade i områdets sydöstra del. Barberavinerna är omtyckta för sin användbarhet. Den saftiga frukten gör det till ett utmärkt sällskapsvin samtidigt som friska syror och mineralsälta utgör perfekt partner till en mängd olika maträtter. Principianos Barolo del Comune di Serralunga d’Alba (2 flaskor) har allt man önskar sig i en traditionell Barolo. Nyanserad, mycket komplex doft, intensiv och elegant smak och en uppfriskande, kalkstensmineralisk eftersmak. Principianos försiktighet med svavel i vinerna gör att de sällan upplevs som knutna utan kan njutas direkt ur flaskan. Den charmiga Dolcetton är som gjord för enkel njutning till charkuterier eller den hembakade pizzan. Ett ypperligt terassvin för den som kan spara till nästa sommar. Barberan förgyller, gärna i sällskap av en vällagad lasagne, vilken vardagskväll som helst. Även perfekt till en svampmatad, krämig risotto toppad med parmesan. Till Barolon, som öppnar upp sig fint efter någon timme i karaff, rekommenderar vi höstens svenska råvaror som viltkött och Karljohansvamp. Till den som har tur att få tag i en bit fin vit albatryffel uppmanas att vara generös med rivjärnet när det serveras Barolo.


CAV0093 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor 2017 Ferdinando Principiano Dolcetto d’Alba Sant’ Anna – 115 kr/st [.pdf]

Rött vin. DOC Dolcetto d’Alba. 100% dolcetto från 2 hektar sydvästsluttande vingårdar i området Sant’ Anna söder om Monforte d’Alba. Jäsning utan tillsatt jäst eller svavel följt av två veckor på druvskalen. Mognadslagrat på ståltank i 9 månader. Buteljerat i juni 2018. Odlat helt utan kemikalier. 12% alkohol. Drick 2018-2021. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.
Ren och friskt bärig doft med ljusröda körsbär, björnbär, röda vinbär, viol, nymalen svartpeppar och krossad mörk sten. Smaken är lätt, frisk och välbalanserad med strama fruktsyror. Röda körsbär, lingon, saltlakrits och grus. Lång och frisk eftersmak med strama, matvänliga tanniner. Perfekt att servera svalt till antipasti, vardagspastan eller den hembakade pizzan.

2 flaskor 2016 Ferdinando Principiano Barbera d’Alba Laura – 145 kr/st [.pdf]

Rött vin. DOC Barbera d’Alba. 100% barbera från upp till 40 år gamla stockar i Boscareto och Sant’ Anna. Jäsning utan tillsatt jäst eller svavel följt av två veckor på druvskalen. Mognadslagrat på ståltank i 10 månader. Buteljerat i augusti 2017. Odlat helt utan kemikalier. 13,5% alkohol. Drick 2018-2022. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Djup och komplex doft med mörkröda körsbär, hallon, rosor, tjära, mineralsälta. Smaken är saftig och uppfriskande med mjuk textur. Röda körsbär, blåbär, plommon och salt havsbris. Balanserad eftersmak med lakrits, viol och krossad sten. Ett mycket användbart vin som passar med eller utan mat i de flesta sammanhang. Prova till svamprisotto ”al dente”.

2 flaskor 2014 Ferdinando Principiano Barolo del Comune di Serralunga d’Alba – 285 kr [.pdf]

Rött vin. DOCG Barolo. 100% nebbiolo från samtliga Principianos vingårdar i Boscareto, Ravera di Monforte, Baudana och Lirano. Jäst med skalen i 30 dagar och mognadslagrat på 20 till 100 hl stora botti (10-40 år gamla) i två år. Ytterligare nio månaders lagring på tank. Buteljerat i augusti 2017. Odlat helt utan kemikalier. 13% alkohol. Drick 2018-2028. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Finstämd och mycket komplex doft med söta mogna körsbär, viol, torkade rosor, färsk tryffel, tjära, fuktig skog och en salt, stenig mineralitet. Smaken är elegant och nyanserad med gott om underliggande struktur. Söta röda körsbär, tranbär, lakrits, torkade rosor och mineralsälta. Eftersmaken är mycket lång och fullmatad med strama, matvänliga tanniner. Ett suveränt matvin i förtjusande elegant tappning. Passar utmärkt till det mesta från skogens skafferi, som viltkött och svamp, men också anka och vildfågel.