CAV0150

1 490 kr

CAV0150 innehåller

2 fl 2021 Sancerre Silex Rosé (195 kr/st)
2 fl 2021 Sancerre Chavignol Blanc (235 kr/st)
1 fl 2020 Sancerre Silex Blanc (295 kr)
1 fl 2020 Sancerre Les Monts Damnés Blanc (335 kr)

Leverans vecka 19-20

Slutsåld

Följ oss

Domaine Delaporte

I byn Chavignol, i hjärtat av vindistriktet Sancerre, har familjen Delaporte odlat vin sedan 1600-talet. Egendomen har gått i arv från generation till generation där det senaste skiftet skedde 2010, när unge Matthieu Delaporte tog över från sin far Jean-Yves. Matthieu tar fortfarande tacksamt emot hjälp från både far och mor, och även till viss del farfar Vincent Delaporte, men är tydlig med att det är han själv som leder arbetet. Matthieu har styrt Domaine Delaporte i ekologisk riktning och låtit egendomens källare genomgå en grundlig upprustning, allt för att ytterligare höja kvaliteten på vinerna. Tack vare tidigare generationers hårda arbete och tillskottet av Matthieus passion och energi har Domaine Delaporte etablerats som ett framtidens namn i Sancerre.


Terroir

I Sancerre har det odlats vin i 2000 år. Redan på medeltiden blev vinerna hyllade som de bästa i hela Frankrike. Det svala klimatet ger långa växtsäsonger men det är i jordarna vi hittar nyckeln till Sancerres framgång. Det handlar om kalksten av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler, som ger vinerna dess distinkta mineralitet. Exakt samma jordmån återfinns i Chablis, vilket anses förklara varför de två vintyperna kan smaka så lika trots helt olika druvsorter. I Sancerre domineras odlingarna av den gröna druvsorten sauvignon blanc men appellationen tillåter även röda viner och rosévin på druvsorten pinot noir. Vindistriktet Sancerre breder ut sig runt den pitoreska byn med samma namn och innefattar ett flertal mindre byar i området. Den tveklöst högst ansedda av dessa är Chavignol, där familjen Delaporte är baserad, och som även är hem till den berömda getosten Crottin de Chavignol. Kalkstensjordarna runt Chavignol kallas lokalt Caillottes och övervakas ständigt av den mäktiga sluttningen Les Monts Damnés, där namnet kommer av den extremt branta lutningen. Platsen har en unik ljusfärgad jordmån, Terres Blanches, och här plockas alltid druvor med mycket hög mognad. I Delaportes egendom ingår även en viktig plats i norra delen av Sancerre, nära Loirefloden, med den ovanliga jordmånen flinta – Silex.

 


Filosofi

Arbetet i vingårdarna är helt centralt för Matthieu Delaporte. Alla typer av kemikalier mot ogräs och insekter är strikt uteslutet, istället plogar man mellan raderna av vinrankor för att skapa naturlig eko-balans i jordarna. Matthieu är mycket noga med att hans druvor måste uppnå fullständig mognad innan de plockas, vilket gör att han varje år är en av de sista i hela området att skörda. Det är inte ovanligt att grannarna har plockat sina druvor och hunnit jäsa musten till vin innan Matthieu samlar sitt team för att inleda skörden. Samtliga vingårdar plockas för hand och druvorna transporteras i små backar skyndsamt till vineriet i Chavignol där de pressas direkt. Jäsningen får ske vid låg temperatur utan att varken svavel eller kommersiell jäst tillsätts. När vinet jäst helt torrt lagras det på sin jästfällning, antingen på ståltank eller stora ekfat, vid låg temperatur. Detta förhindrar den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra, en gammal lokal tradition som ger Sancerre-vinerna dess karaktäristiskt krispiga friskhet och energi. Någon månad innan buteljering skiljs vinet från sin jästfällning och får se en liten dos svavel för första gången, det handlar bara om att säkerställa att vinet klarar av transport och sitt vidare liv i flaska.


CAV0150

CAV0150 innehåller ett exklusivt rosévin och samtliga tre vita viner som Domaine Delaporte producerar. Efter att den ansedda vintidskriften Decanter utsåg Delaportes rosévin till världens bästa rosé, har efterfrågan slagit i taket. Med årgång 2021 bestämde sig Matthieu för ett småskaligt rosé-experiment på en del av sina pinot noir-druvor som växer i flintajordar. Efter lagring i tank, ekfat och rund glasbehållare resulterade projektet i en helt unik tappning på flaska – Sancerre Silex Rosé (2 flaskor). Matthieu har med denna skapelse lyckats höja den redan högt upplagda ribban för vad Sancerre Rosé kan smaka. Från sauvignon blanc-druvor i vingårdar runt hemmabyn Chavignol, kommer Delaportes vita Sancerre Chavignol Blanc (2 flaskor). Här är målet ett fruktigt och balanserat vin, ursprungstypiskt och tillgängligt för omedelbar njutning. Från en sluttning i norra utkanten av Sancerre-distriktet kommer Sancerre Silex Blanc (1 flaska). Här växer sauvignon blanc-stockarna i den ovanliga jordmånen flinta, som lokalt kallas silex. Den steniga jorden ger druvor som mognar långsamt och som kan skördas sent utan att tappa sin friskhet. Matthieu jäser och lagrar Sancerre Silex Blanc 12 månader delvis i 2000 liter stora ekfat för att locka fram vinets fulla potential. CAV0150 kulminerar med mäktiga Sancerre Les Monts Damnés Blanc (1 flaska). Den branta sydsluttningen på ljus kalksten är konstant dränkt i solsken och producerar sauvignon blanc-druvor av exceptionell kvalitet. En unik tolkning av Sancerre – komplext med imponerande fyllighet och kraft utan att bli tungt. Sammanfattningsvis bjuder CAV0150 på fyra helt olika uttryck av Sancerre, med harmoni och friskhet som gemensam nämnare. Varför inte bjuda över några vänner att prova Sancerre till en försommarmiddag. Rosén får vara välkomstdrink medan laxsnittar, oliver och rostade mandlar ställs fram. Till förrätt föreslås krispig, vit sparris med citronmatad hollandaisesås ihop med Sancerre Chavignol Blanc. Sancerre Silex och Sancerre Les Monts Damnés serveras i parallella glas till marulk på grillen och finns det, mot förmodan, något kvar i flaskorna när tallrikarna är tomma så avrundas det hela perfekt med getosten Crottin de Chavignol.


CAV0150 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2021 Sancerre Silex Rosé – 195 kr/st [.pdf]

Torrt rosévin. AOC Sancerre. 100% pinot noir från 50-åriga stockar i vingården Les Chailloux du Moulin Grangier där jordmånen består av flinta (silex). Skördat för hand och pressat direkt utan urlakning. Jäsning utan tillsatt jäst vid låg temperatur (15°C) i ståltank. Mognadslagrat i 6 månader på jästfällningen i ståltank, stort ekfat och stor sfärisk glasbehållare (Wineglobe). Buteljerat i april 2022. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2022-2024. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej.
Ren och mycket frisk doft med ljusröda syrliga körsbär, nypressad blodapelsin, granatäpple, rabarber och mörk sten. Smaken är frisk och intensiv. Röd citrus, röda vinbär, nyskördad rabarber och granatäpple inlindat i stenig mineralitet. En komplex och läckert uppfriskande rosé, oemotståndlig som apéritif i sommar och utmärkt på bordet till allt från enklare sallader till en kryddig paella.

2 flaskor 2021 Sancerre Chavignol Blanc – 235 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Sancerre. 100% sauvignon blanc från i genomsnitt 35-åriga stockar i kalkstensjordar, caillottes, runt Chavignol. Skördat för hand, pressat och jäst utan tillsatt jäst vid sval temperatur (18°C) i ståltank. Mognadslagrat i 6 månader på jästfällningen i ståltank. Buteljerat i april 2022. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2022-2026. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och nyanserad doft med vita sommarblommor, nyskuret granny smith-äpple, färskpressad lime, honungspomelo, mynta och knallpulver. Smaken är generös med strama fruktsyror. Lime, passionsfrukt, grönt äpple, grapefrukt och krossad sten. Eftersmaken är frisk och välbalanserad med stram kalkstensmineral. Gott på egen hand för att få fart på aptiten och helt suveränt till skaldjur.

1 flaska 2020 Sancerre Silex Blanc – 295 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Sancerre. 100% sauvignon blanc från minst 50-åriga stockar i vingården Les Chailloux du Moulin Grangier där jordmånen består av flinta (silex). Skördat för hand, varsamt pressat och jäst utan tillsatt jäst i ståltank och 2000-liter stora ekfat. Mognadslagrat 18 månader på jästfällningen. Buteljerat i april 2022. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2022-2027. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och djup doft med vita blommor, honungsmelon, grön citrus, aprikos, grönt äpple och mängder av rökig flintasten. Smaken är intensivt frisk och stram. Grönt äpple, nyskuren lime, melon, akacia och fuktig kalksten. Eftersmaken är suveränt balanserad och fullpackad med uppfriskande kalkstensmineral. Förtjusande Sancerre som förtjänar en stunds uppmärksamhet, gärna i sällskap med halstrad pilgrimsmussla och jordärtsskockspuré.

1 flaska 2020 Sancerre Les Monts Damnés Blanc – 335 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Sancerre. 100% sauvignon blanc 40-åriga stockar på den branta sluttningen Les Monts Damnés där jordmånen består av karg, ljus kalksten. Skördat för hand, varsamt pressat och jäst utan tillsatt jäst i 600-liter stora ekfat (demi-muids). Mognadslagrat 12 månader på jästfällningen på samma ekfat följt av tre månader i ståltank. Buteljerat i december 2021. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2022-2030. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren, djup och komplex doft med gula blommor, söt persika, honungsmelon, aprikos, grapefrukt och fuktig kalksten. Smaken är fyllig och frisk med läckert krämig textur. Gult äpple, honungsmelon, vit persika, rosa grapefrukt och mineralsälta. Eftersmaken är lång och generöst fullpackad med frukt och kalkstensmineralitet. Stor Sancerre som smakar utmärkt ihop med hel piggvar på grillen med smakrika tillbehör.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 50 × 30 × 10 cm