CAV0021

1 490 kr

Slutsåld

Följ oss

Patrick Piuze

Patrick Piuze, född 1973 i Quebec, har gjort en imponerande karriär i vinvärlden. Det började på 90-talet med tillfälliga anställningar på vingårdar världen runt. År 2000 fortsatte äventyret i Bourgogne med anställning hos Olivier Leflaive där intresset för att arbeta med chardonnay växte sig allt starkare. Han visade snabbt vad han var kapabel till och fick redan efter ett år ansvaret för Leflaives produktion i Chablis. Ryktet om Patricks talang spred sig snabbt och ledde till att han 2005 blev erbjuden det prestigefulla jobbet som ansvarig vinmakare hos regionens största producent, J-M Brocard. Redan efter ett par år hos Brocard kände sig Patrick frustrerad över att inte få fullt utrymme att styra framställningen på sitt sätt hos denna kommersiella jätte och började fundera på att gå sin egen väg. 2008 blev drömmen verklighet då han skapade firman Patrick Piuze och lämnade in sin avskedsansökan till Brocard. 2008 blev officiellt första egna årgången för Patrick Piuze och ett år senare såg han till att rekrytera sin före detta vinmakarkollega från Brocard som sin högra hand, den talangfulla Sylvie Quittot, som idag också är partner i firman. Vinerna från Patrick Piuze har på rekordtid fått stor uppmärksamhet med enorm efterfrågan i hela världen.


Terroir

Chablis ligger i den allra nordligaste delen av Bourgogne. Det svala klimatet ger en lång växtsäsong men också risk för frost långt in på våren. Jordmånen är det som gör Chablis unikt i vinvärlden. Kalkstensjordar av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler ger vinerna den mineralitet som gjort dem berömda. Området är geografiskt indelat i fyra kvalitetsnivåer, Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Denna indelning är baserad på densiteten av fossiler i jorden och vingårdens läge. Rakt igenom Chablis rinner floden Serein som delar distriktet i en högra och en vänstra del. Generellt så tenderar vinerna från högra sidan att vara mer kraftfulla medan vänstra sidan ger viner med mer finess och mineralitet. Piuze kontrollerar totalt 15 hektar vingårdar på närmare 20 olika växtplatser som alla buteljeras separat. Patrick är noga med att vinerna återspeglar en så specifik växtplats som möjligt och han är ensam i Chablis med att, genom sin serie ”Terroir”-viner, visa de olika växtplatsernas unika egenskaper redan på Chablis-nivån.


Filosofi

Patrick Piuze idé är att hyra vingårdar av kvalitetsmedvetna odlare för att skörda och vinifiera under egen etikett. Han jobbar med så mycket gamla vinstockar som möjligt och enbart med odlare som tar hand om sina vingårdar på ett förnuftigt sätt. När det drar ihop sig till skörd är Patrick ute i vingårdarna hela dagarna och smakar på druvorna för att avgöra exakt vilken dag respektive vingård ska plockas. Allt skördas för hand och efter sorteringen pressas druvorna. Man har sedan ett par år tillbaka gjort försök med en traditionell vertikal press istället för den moderna pneumatiska pressen. Vinerna från den vertikala pressen har varit så övertygande att Patrick från och med årgång 2012 helt gått över till den vertikala pressen. Musten jäser med sin naturliga jäst på gamla 225-liters ekfat som har använts i upp till åtta år för att inte ge vinerna ekfatsaromer. Sedan ligger vinerna kvar på samma ekfat med jästfällningen på botten utan bâtonnage tills Patrick tycker det är tid för buteljering, ofta under följande sommar. Denna élevage med jästfällningen ger vinerna fyllighet och smakrikedom och Patrick tycker att den framhäver vingårdens terroir bättre. Användningen av svaveldioxid hos Piuze är absolut minimal då han anser att svavel suger livet ur vinerna och gör dem tråkiga och ointressanta.


CAV0021

Årgång 2012 var utmanande för vinbönderna i Chablis. Några frostnätter i april gjorde att skörden redan från början såg ut att bli betydligt mindre än normalt. Inledningen av sommaren var blöt och kall och blomningen ojämn. Augusti var varm och helt torr vilket hjälpte till att koncentrera smaken i druvorna. Risken för regn var överhängande när det drog ihop sig till skörd under andra halvan av september. Patrick Piuze valde att trotsa regnet och plocka tidigt för att inte riskera att druvorna tappade den fina koncentrationen. Hans team plockade åtta av de 11 dagarna i regnkläder. Patrick använde för första gången en vertikal, mekanisk press till samtliga viner. Piuze viner från 2012 har hög syra som är perfekt inbäddad i koncentrerad frukt. Terroir de Chablis, från en vingård som ligger ett stenkast från Premier Cru Les Forêts, har perfekt balans för att drickas ung. Av de två Premier Cru-vinerna i CAV0021 är Vaillons ”Les Minots” det lite rikare vinet, med tropiska drag i frukten. Premier Cru Les Forêts är, som alltid, citrusdominerad och väldigt energifylld med en påtagligt mineralisk karaktär. Tack vare vinernas unikt krämiga textur är de väldigt användbara i matsammanhang. Alla tre vinerna är goda redan nu men vinner mycket på att karafferas och serveras i stora glaskupor. Terroir de Chablis passar utmärkt till räkor eller musslor, till Vaillons ”Les Minots” väljer vi en matig fisksort som marulk eller piggvar, som serveras med vitvinssås. Les Forêts är det självklara valet till säsongens första hummer.


Vad andra tycker om Patrick Piuze

”What’s exciting about his wines is that you really can see precise differences between the bottlings labelled, for instance, Terroirs de Chablis, Chichée, Courgis and Fleys, all villages within the Chablis appellation – and these terroir- driven examples of Chardonnay at its purest (and relatively long- lived) are not expensive.”

Jancis Robinson 2010-10-29

”Canadian-born Piuze’s wines are crystalline and deeply pleasurable”

Jon Bonne, San Francisco Chronicle 2011-12-25


CAV0021 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2012 Patrick Piuze Chablis Terroir de Chablis – 155 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från en vingård sydväst om byn Chablis. I genomsnitt 55-åriga stockar i lerig kalkstensjord. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank i sju månader. Buteljerat i april 2013. 12% alkohol. Drick: 2013-2018. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 tim.
Frisk och ren doft med massor av blommor, citrus, grönt äpple, kryddor och rökig mineral. Mjuk, krämig och lite fet i smaken med helt inbäddade syror. Citron, grapefrukt och mineral. Perfekt balans med en liten matvänlig bitterhet i eftersmaken. Skaldjur är det självklara matvalet men klarar att matcha de flesta fiskrätter utmärkt.

2 flaskor 2012 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Vaillons ”Les Minots” – 295 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. 100% chardonnay från 0,29 hektar sydsluttande Les Minots längst in i Vaillonsdalen. 70-åriga stockar i fossilrik kalkstensjord. Jäst och lagrat med jästfällningen på åtta år gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i juli 2013. 13% alkohol. Drick: 2013-2020. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, frisk och gulblommig doft med citrus, tropisk frukt, lite smör och rökig mineral. Smaken är relativt rik med frisk syra och strålande balans. Blommor, ananas och grädde med en liten rökighet. Eftersmaken lämnar en uppfriskande mineralitet efter sig. Matcha med hummersoppa eller piggvar med vitvinssås.

2 flaskor 2012 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Forêts – 295 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. 100% chardonnay från sydostsluttningen Les Forêts, klassad Chablis Premier Cru. 70-åriga stockar i mycket fossilrik kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på åtta år gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i juli 2013. 12,5% alkohol. Drick: 2013-2022. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och komplex doft med solmogen citron, vita blommor, kryddor och frisk havsbris. Djup, frisk och koncentrerad smak som är full av energi. Nektarin, lemon curd, moget grönt äpple, lite anis och salt mineral. Lång eftersmak fullpackad med uppfriskande kalkstensmineralitet. Utmärkt till hummer, naturell eller gratinerad.

 

 

Mer information

Vikt 10 kg