CAV0097

1 190 kr

CAV0097 innehåller

1 fl 2017 Colombera & Garella Vispavola Vino Rosso (135 kr)
2 fl 2016 Colombera & Garella Coste della Sesia (155 kr/st)

2 fl 2015 Colombera & Garella Bramaterra (245 kr/st)
1 fl 2015 Colombera & Garella Lessona (255 kr)

Leverans vecka 5-6

Slutsåld

Följ oss

Colombera & Garella

1992 var ett händelsrikt år för Carlo Colombera. Han fick sonen Giacomo samtidigt som familjen köpte och flyttade in på den lilla vingården Cascina Cottignano i Masserano, i norra Piemonte. Efter att i åratal ha arbetat på risfälten i norra Italien kände Carlo att han var redo för ett ny omgivning, utan konstant närvaro av kemiska växtmedel. Nästan 20 år senare stod sonen Giacomo redo att ansluta vid sidan av sin far till vinodlingen men de två kände att de behövde en partner för att nå absolut toppnivå. Giacomo vände sig till sin gode vän Cristiano Garella som redan hunnit göra sig berömd som områdets skickligaste vinmakare. Cristiano tvekade inte en sekund och årgång 2010 markerade egendomens nystart, under namnet Colombera & Garella. På bara några år har vännernas gemensamma övertygelse om potentialen i Alto Piemontes unika terroir och deras imponerande fingerspetskänsla i källaren gjort att Colombera & Garella seglat upp som ett av de starkast lysande stjärnorna på den norditalienska vinhimlen.


Terroir

Vid alpernas fot, nordväst om Milano, ligger Alto Piemonte. Området är historiskt mycket viktigt för vinodling. Druvan nebbiolo, som blivit världskändis i Barolovinerna från Langhe, har sitt ursprung i Alto Piemonte och är här lokalt känd som spanna. På 1800-talet var vinerna från Alto Piemonte mycket kända i Italien men den ödesdigra vinlusen phylloxera och senare textilindustrin runt Milano slog hårt mot vinproduktionen under förra seklet. Tack vare drivande frontfigurer som Christiano Garella har området sedan något årtionde börjat återuppbygga sin position som unik plats för vinodling. Alto Piemonte består av sju små specifika appellationer samt den övergripande DOC Coste della Sesia. Nebbiolo är fortfarande den överlägset viktigaste druvan i vingårdarna men blandas gärna med druvsorterna croatina och vespolina som trivs bra i den svala terroiren på 350-400 meters höjd över havet. Jordmånen härstammar från en supervulkan som skapat ett lapptäcke av olika vulkaniska, sura jordtyper som ligger till grund för de specifika appellationerna. Colombera & Garella odlar sina druvor i de två västligaste av dessa sju appellationer. I DOC Bramaterra är det rödbrun porfyrisk sand medan jordarna i DOC Lessona består av gammal havsbotten med gulaktig sand, skillnader som ger distinkt olika viner, trots att det bara skiljer några kilometer mellan platserna.


Filosofi

När familjen Colombera flyttade in på Cascina Cottignano var de två hektaren omgivande vingårdar i stort sett övergivna. Mycket av Carlos arbete de första tio åren handlade därför om att återställa och plantera om vinstockar. Det lilla vin man framställde delade man med sig av till vänner och familj. När Giacomo och Cristiano tillsammans med Carlo skapade Colombera & Garella år 2010 köpte man ytterligare fem hektar 30-årig vingård i en närliggande by för att öka produktionen och kunna livnära sig som vinbönder. Hela odlingen har sedan starten skötts på naturlig väg, helt utan användning av kemiska bekämpnings- och växtmedel men Giacomo och Cristianos låga förtroende för dagens ekologiska certifiering i Italien gör att man valt att stå utanför certifiering. Man är övertygade om att sanningen måste finnas i vinerna, inte på etiketten. I källaren fortsätter den naturliga filosofin. Kommersiell jäst är strikt uteslutet och svavel används mycket sparsamt. När druvorna kommer in i vineriet har de redan genomgått sortering ute i vingården. Jäsningen sker långsamt på tankar av stål och cement innan druvorna pressas och de olika druvsorterna blandas och dras över på ekfat av olika storlek och ålder. De enkla vinerna lagras ett år på fat medan toppvinerna får ligga minst två år. Någon månad före buteljering dras vinerna varsamt tillbaka till tankarna innan de tappas på flaska utan klarning eller filtrering. Resultatet blir parfymerade, eleganta och ärliga tolkningar av Alto Piemonte unika terroir.


CAV0097

CAV0097 innehåller fyra olika röda viner från Colombera & Garella. Först ut är sällsynta Vispavola (1 flaska), ett lekfullt nytillskott bland vinerna från egendomen. Vinet är gjord på druvsorten vespolina som fått jäsa och lagrats på ståltank. Saftig och krispig frukt med en distinkt svartpepparton. Coste della Sesia (2 flaskor) kommer från de yngre stockarna vid Cascina Cottignano och ett område i Bramaterra som man relativt nyligen förvärvat. Vinet skulle kunna bära DOC Bramaterra men Giacomo och Cristiano tycker att vingårdarna ännu inte riktigt nått upp till sin fulla potential och har valt den enklare ursprungsmärkningen DOC Coste della Sesia för vinet. Den svala årgången 2016 har gett vinet stram frukt och höga syror. Colombera & Garellas två toppviner från årgång 2015 bjuder på en fascinerande jämförelse mellan de två grannkommunerna Bramaterra och Lessona. Bramaterra (2 flaskor), från gamla stockar i de vulkaniska jordarna runt Cascina Cottignano, är den lite kraftfullare av de två, med mörkare frukt och distinkt järnig mineralitet. Lessona (1 flaska) kommer från sandiga jordar med marint ursprung. Vinet är något slankare, läckert parfymerat och otroligt elegant. Här får mineralerna en klart saltare karaktär. Vispavola är som gjort för att drickas ungt, med läcker balans mellan frukt, syror och tannin. Coste della Sesia sparar vi till sommarens ljumna utekvällar, där vänner får samlas runt vin och mat. De två toppvinerna matchar fint till i stort sett vilken italiensk maträtt som helst, gärna med svamp och italienska örter. Lite mer kraft i Bramaterra passar bra med ett rödvinsbaserat långkok på nötkött medan elegansen i Lessona är perfekt till kalvrätter som Saltimbocca. Karaffera gärna en stund innan och servera vinerna svalt i stora kupor för att framhäva de finstämda dofterna.


CAV0097 innehåller 6 flaskor:

1 flaska 2017 Colombera & Garella Vispavola Vino Rosso – 135 kr [.pdf]

Rött vin. Vino Rosso. 100% Vespolina. Jäst med naturlig jäst i ståltank och lagrat 9 månader på tank. Buteljerat i juni 2018. 13% alkohol. Drick: 2019-2022. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Ren och öppen doft med ljusa körsbär, viol, nymalen svartpeppar och varm asfalt. Smaken är frisk och slank med utmärkt balans. Körsbär, plommon, slånbär och peppar. Eftersmaken är saftig med körsbärskärna och finkorniga tanniner. Ett enklalt och mycket användbart vin som är redo för njutning på egen hand till lite charkuterier eller som ett gott glas vin till söndagslasagnen.

2 flaskor 2016 Colombera & Garella Coste della Sesia – 155 kr/st [.pdf]

Rött vin. DOC Coste della Sesia. 70% nebbiolo, 15% vespolina & 15% croatina. Jäst med naturlig jäst i ståltank och lagrat 12 månader på 3-5 år gamla ekfat (225-500 liter). Buteljerat i juni 2018. 12,5% alkohol. Drick: 2019-2024. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Ren och mycket frisk doft med ljusröda söta körsbär, varma hallon, viol och rosor, färsk salvia, blodstänk och asfalt. Smaken är frisk och stram. Körsbär, lingon, torkade örter och järnig mineralitet. Eftersmaken är lång med friska fruktsyror och strama, matkrävande tanniner. Ett utpräglat matvin som vinner mycket på luftning. Servera till en vällagad pastarätt eller pizza med svamp.

2 flaskor 2015 Colombera & Garella Bramaterra – 245 kr/st [.pdf]

Rött vin. DOC Bramaterra. 80% nebbiolo, 10% vespolina & 10% croatina från 60-åriga stockar vid Cascina Cottignano. Jäst med naturlig jäst i stål- och cementtank och lagrat 2 år i ett 17 år gammalt 6000-liter stort ekfat (botti). Buteljerat juni 2018. 13% alkohol. Drick: 2019-2024. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Djup och komplex doft med mörka söta körsbär, viol, torkade jordgubbar, lite vitpeppar och mörk järndoftande mineralitet. Smaken är instensiv, med kraft och elegans i total harmoni. Bigarråer och moreller, viol, rosor och komplex, järnig mineralitet. Eftersmaken är både saftig och sval, med koncentration och uppfriskande mineralitet. Servera till ett långkok på kalv- eller nötkött kryddat med salvia och citron.

1 flaska 2015 Colombera & Garella Lessona – 255 kr [.pdf]

Rött vin. DOC Lessona. 100% nebbiolo. Jäst med naturlig jäst i cementtank och lagrat 2 år på 3-5 år gamla 500-liters ekfat i 2 år. Buteljerat juni 2018. 13% alkohol. Drick: 2019-2025. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Finstämd och djup doft med ljusröda körsbär, granatäpple, nypressad blodapelsin, moget rött äpple, rosor, nytjärat båtdäck och saltstänkt sten. Smaken är elegant och nyanserad med friska syror. Söta körsbär, slånbär, blodapelsin, kryddor och mineralsälta. Mycket lång, komplex och detaljrik eftersmak med perfekt balanserade, uppfriskande tanniner. Utmärkt till eleganta italienska rätter på kalv eller kyckling.

Mer information

Vikt 10 kg