CAV0052

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Vindemio

I Ventoux, i Rhônedalens sydöstra hörn och alldeles på gränsen till Provence, har Jean Marot tillsammans med sin son Guillaume skapat Domaine Vindemio. Egendomen startades 2006 efter att Marots tidigare egendom splittrats när Jean och hans dåvarande partner gått skilda vägar. Jean tog med sig hälften av vingårdarna och lade grunden till Domaine Vindemio som sedan långsamt växt till att idag bestå av 20 hektar ekologiskt certifierade vingårdar. Det stora genombrottet kom 2009 när världens mest inflytelserika vinkritiker, Robert Parker, hyllade Vindemio i tidskriften The Wine Advocate.


Terroir

Appellationen heter sedan 2008 Ventoux (tidigare Côtes de Ventoux) och består av 6000 hektar vingårdar nedanför det mäktiga Mont Ventoux. Berget har stort inflytande både på klimat och jordmån i vingårdarna. Över den 1912 meter höga toppen smiter varje natt en sval bris som följer sluttningen ner till vingårdarna, som ligger på en platå på cirka 300 meters höjd. Brisen, tillsammans med den ständigt närvarande mistralvinden, gör att druvorna mognar betydligt senare i Ventoux än på andra platser i södra Rhônedalen. Skörden kan här börja upp till en månad senare än i Châteauneuf-du-Pape som ligger bara tre mil rakt västerut. Erosion från Mont Ventoux har skapat ett lapptäcke av olika jordmåner och kullar i Ventoux. Domaine Vindemios vingårdar finns i kommunerna Villes-sur-Auzon och Mormoiron i hjärtat av appellationen där den järnrika jordmånen huvudsakligen består av grus, lera och kalksten men på några platser hittar man även en unik, röd ockrasand.


Filosofi

Jean Marot har odlat vin i Ventoux sedan 1995 och har från början varit övertygad om att kemikalier måste uteslutas från vingårdarna. Jorden plogas och eventuellt ogräs rycks upp för hand medan lokala örter tillåts växa fritt i vingården för att bidra till balansen och rikedomen i jorden. Insektsmedel är uteslutet eftersom de små krypen är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jean älskar grenachedruvan för dess förmåga att visa terroiren den växer i men druvan är mycket känslig och måste skördas vid exakt rätt tidpunkt. Som komplement odlar man också syrah som ger vinerna finess och struktur. Vinmakningen är okomplicerad och bygger helt och hållet på det hårda arbete man lägger ner i vingårdarna under växtsäsongen. Efter skörd transporteras druvorna snabbt till källaren där en noggrann sortering följs av jäsning utan tillsatt jäst. I källaren finns inte ett enda ekfat utan man använder enbart tankar för jäsning och lagring av vinerna. Det är viktigt för Jean att terroiren får utrymme att uttrycka sig utan att maskeras av ekfatsaromer. Beroende på årgången väljer Jean att buteljera vinerna någon gång under året efter skörd. Jean strävar efter att skapa viner som berättar om sin terroir och som är goda att dricka unga och inte måste lagras flera år.


CAV0052

Efter två mycket svåra år, 2013 gav en minimal skörd och 2012 buteljerades inget vin alls på egendomen, kommer årgång 2014 som en stor lättnad för Jean Marot. Han placerar årgången, utan att tveka, som den bästa han gjort på sina 20 år i Ventoux. En fin vår gjorde att blomningen inträffade två veckor tidigare än normalt. Soliga och torra sommarmånader fick till följd att mognaden saktade ner i vingårdarna. I augusti och september blandades strålande sommarväder med regelbundna regnskurar, precis vad vinrankorna behöver under den viktiga, sista mognadsfasen. Skörden inleddes 3 oktober, en helt normal tidpunkt för Jean. Den utdragna växtsäsongen gav druvorna möjlighet att långsamt mogna och utveckla sina aromer. Redan vid skörd anade man druvor av exceptionell kvalitet och sällsynt bra balans. Nyckelordet för de färdiga vinerna från 2014 är även det balans. 2014 Ventoux Regain (2 flaskor) kommer från egendomens yngre stockar där druvblandningen domineras av grenache. Regain är det av Jeans viner som, tack vare sin lite rundare och saftigare frukt, är bäst att dricka ungt. 2014 Ventoux Imagine (2 flaskor) är en 50/50-blandning av syrah och grenache från gamla rankor. Frukten har stor komplexitet och djup med en påtaglig, stenig mineralitet. Från Jeans allra bästa vingård, planterad på 60-talet med grenache, kommer Vindemios sällsynta toppvin 2014 Ventoux Amadeus (2 flaskor). De gamla stockarna ger alltid små, koncentrerade druvor av enastående kvalitet. Jean brukar blanda i lite (max 0,5%) av sin bästa syrah i Amadeus, något han beskriver som den där nypan salt som ger matlagningen perfekt balans. Amadeus är ett mäktigt vin, fullpackat med tät frukt och djup mineralitet, som helt klart mår bäst av att lagras några år. Den självklara kandidaten i CAV0052 för omedelbar konsumtion är Regain. Alldeles nybuteljerat kan någon månads tålamod vara bra för vinet men lagom till grillsäsongens första karrékotletter kommer Regain att vara redo för glasen. Imagine är något mer knuten i dagsläget men vaknar långsamt till liv under ett par timmar i karaff. De strama tanninerna gör Imagine till en utmärkt partner när det ska grillas fint kött med smakrika tillbehör och såser. Ungefär samma recept gäller för Amadeus, minst två timmar i karaff och smakrika kötträtter på matbordet. Varför inte prova första flaskan till mustiga grytan i höst och sedan stoppa undan och glömma den andra i några år.


CAV0052 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2014 Domaine Vindemio Ventoux Regain – 105 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 70% grenache och 30% syrah från yngre stockar. Jordmånen består av grus och lera. Jäst och lagrat på tank i 18 månader. Buteljerat i februari 2016. Skördeuttag 30 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 14% alkohol. Drick 2016-2019. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: nej.
Ren och öppen doft med söta björnbär, hallon, saltlakrits, nymalen svartpeppar och dammig grusväg. Smaken är fruktig och intensiv. Björnbär, hallon, kryddor och kött med salt mineralitet. Uppfriskande eftersmak med perfekt drickvänlig balans och mjuka tanniner. Utmärkt till sommarens ljumna grillkvällar, med eller utan mat.

2 flaskor 2014 Domaine Vindemio Ventoux Imagine – 155 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 50% syrah och 50% grenache från järnrik jordmån med inslag av röd ockrasand. Jäst och lagrat på tank i 10 månader. Buteljerat 19 augusti 2015. Skördeuttag 30 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certififierat. 14,5% alkohol. Drick 2016-2021. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Djup, komplex doft med körsbär, björnbär, plommon, viol, peppar, charkuteri och blöt sten. Smaken är balanserat tät och kraftfull. Mogna mörka körsbär, vildhallon, salmiak, timjan, kött och krossad sten. Mycket lång, frisk och komplex eftersmak med strama, matkrävande tanniner. Servera till entrecôte på grillen eller spara till höstens mustiga grytor.

2 flaskor 2014 Domaine Vindemio Ventoux Amadeus – 235 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Ventoux. 99,5% grenache och 0,5% syrah från järnrik jordmån med inslag av röd ockrasand. Jäst och lagrat på tank i 10 månader. Buteljerat 20 augusti 2015. Skördeuttag 20 hl/ha. Ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter) certififierat. 14,5% alkohol. Drick 2017-2024. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Nyanserad, mycket djup och komplex doft med söta hallon, violer och rosor, rått kött, svartpeppar och salt havsbris. Smaken är koncentrerad med stor detaljrikedom. Röda körsbär, skogshallon, lite söt lakrits, sydfranska örter och salt mineral. Eftersmaken är mycket nyanserad med strålande längd och silkeslena tanniner. Lufta ordentligt och prova till rosastekt ankbröst med örtkryddad potatisgratäng och smakrik rödvinssås.