CAV0112

1 690 kr

CAV0112 innehåller

2 fl 2018 Patrick Piuze Chablis Terroir de la Chapelle (225 kr/st)
2 fl 2018 Patrick Piuze Chablis Terroir Découverte (225 kr/st)
2 fl 2018 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Séchets (395 kr/st)

Leverans vecka 3-4 2020

Slutsåld

Följ oss

Patrick Piuze

Kanadafödde Patrick Piuze karriär i vinvärlden började på 90-talet med tillfälliga anställningar på vingårdar världen runt. År 2000 fortsatte äventyret i Bourgogne med anställning hos Olivier Leflaive där intresset för att arbeta med chardonnay växte sig starkt. Han visade snabbt vad han var kapabel till och fick redan efter ett år ansvaret för Leflaives produktion i Chablis. Ryktet om Patricks talang spred sig snabbt och ledde till att han 2005 blev erbjuden det prestigefulla jobbet som ansvarig vinmakare hos områdets största producent, J-M Brocard. Redan efter ett par år hos Brocard kände sig Patrick frustrerad över att inte få fullt utrymme att styra framställningen på sitt sätt hos denna kommersiella jätte och började fundera på att gå sin egen väg. 2008 blev drömmen verklighet då han skapade firman Patrick Piuze och lämnade in sin avskedsansökan till Brocard. 2008 blev officiellt första egna årgången för Patrick Piuze och ett år senare såg han till att rekrytera sin före detta vinmakarkollega från Brocard, Sylvie Quittot, som sin högra hand. Vinerna från Patrick Piuze har på snabbt fått stor uppmärksamhet med enorm efterfrågan i hela världen.


Terroir

Chablis ligger i den allra nordligaste delen av Bourgogne. Det svala klimatet ger en lång växtsäsong men medför också risk för frost långt in på våren. Jordmånen är det som gör Chablis unikt. Kalkstensjordar av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler ger vinerna den mineralitet som gjort dem berömda. Området är geografiskt indelat i fyra kvalitetsnivåer, Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Denna indelning är baserad på mängden fossiler i jorden och vingårdens läge. Rakt igenom Chablis rinner floden Serein som delar distriktet i en högra och en vänstra del. Generellt så tenderar vinerna från högra sidan att vara mer strukturerade medan vänstra sidan ger viner med mer finess och mineralitet. Piuze kontrollerar totalt 15 hektar vingårdar på närmare 20 olika växtplatser som alla buteljeras separat. Patrick är noga med att vinerna återspeglar en så specifik växtplats som möjligt och han är ensam i Chablis med att, genom sin serie ”Terroir”-viner, visa de olika växtplatsernas unika egenskaper redan på Chablis-nivån.


Filosofi

Patrick Piuze idé är att hyra vingårdar av kvalitetsmedvetna odlare för att skörda och vinifiera under egen etikett. Han jobbar med så mycket gamla vinstockar som möjligt och enbart med odlare som tar hand om sina vingårdar på ett förnuftigt sätt. När det drar ihop sig till skörd är Patrick och Sylvie ute i vingårdarna hela dagarna och smakar på druvorna för att avgöra exakt vilken dag respektive vingård ska plockas. Allt skördas för hand och efter sorteringen pressas druvorna. Man använder uteslutande en traditionell mekanisk press istället för den moderna pneumatiska pressen. Musten jäser utan tillsatt jäst i tankar och på gamla 228-liters ekfat som har använts i upp till åtta år för att inte ge vinerna ekfatsaromer. Sedan ligger vinerna kvar på samma ekfat med jästfällningen på botten utan omrörning, bâtonnage, till dess Patrick och Sylvie tycker det är tid för buteljering, ofta under följande sommar. Denna élevage, med jästfällningen ger vinerna fyllighet och smakrikedom och framhäver vingårdens terroir. Användningen av svavel hos Piuze är absolut minimal då han anser att svavel suger livet ur vinerna och gör dem tråkiga och ointressanta.


CAV0112

Efter efter ett par utmanande år i följd fick äntligen vinodlarna i Chablis full utdelning med årgång 2018, som gav en rekordstor skörd. Det handlar om en årgång dränkt i sol och värme, och där avsaknaden av nederbörd fick de törstiga vinstockarnas rötter att söka sig djupt ner i kalkstenen för näring och vatten. Patrick Piuze har, i vanlig ordning, lyckats producera strålande kvalitet med årgången. Vinerna karaktäriseras av oemotståndlig, fruktdriven charm och suverän balans, utan att de kräver alltför lång lagring. CAV0112 innehåller tre olika viner från Patrick Piuze i årgång 2018. Chablis Terroir de la Chapelle (2 flaskor), från 60-åriga stockar på en platå i norra delen av Chablis, bjuder frisk frukt och distinkt kalkstensmineralitet. Från andra sidan Sereinfloden, i en sval och blåsig dalgång kommer druvorna till Chablis Terroir Découverte (2 flaskor). Vingården är klassad AOC Chablis men snuddar vid Premier Cru Vaulorent, ett av områdets bästa Premier Cru-lägen. Det svala mikroklimatet ger långsam mognad, Patrick avslutar alltid skörden här, och vinerna blir klart stenigare i stilen med stram struktur. Chablis Premier Cru Les Séchets (2 flaskor), från ett av vänstra strandens finaste Premier Cru-lägen, är en klassiskt stöpt Chablis, med krämig textur och distinkt mineralitet som påminner om ostronskal. Vinerna från Patrick Piuze är, tack vare sin friska frukt och krämiga textur, väldigt uppskattade i matsammanhang. Alla tre vinerna går att njuta av redan nu men framförallt Premier Cru-vinet belönar rikligt den som har tålamod att spara några år. Generellt gäller att servera i stora glaskupor till noga utvalda råvaror från havet.


CAV0112 innehåller 6 flaskor:

 

2 flaskor 2018 Patrick Piuze Chablis Terroir de la Chapelle – 225 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från stockar planterade 1959 i norra delen av Chablis, nära byn La Chapelle-Vaupelteigne på västra stranden. Lerig jordmån på kalkstensgrund. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank i 10 månader. Buteljerat i juli 2019. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2024. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och ren doft av vita blommor, citrus, grönt äpple, vaniljdrömmar och rökig sten. Frisk, krämig och välbalanserad smak. Lime, honung, grapefrukt och salt havsbris. Ursprungstypisk mineralsälta och uppfriskande syror i eftersmaken. Ett självklart val till ostron men matchar de flesta fisk- och skaldjursrätter utmärkt.

2 flaskor 2018 Patrick Piuze Chablis Terroir Découverte – 225 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från stockar planterade 1970 i vingården De Couverte, alldeles intill Premier Cru Vaulorent på högra stranden. Sval växtplast med karg jordmån av kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank i 10 månader. Buteljerat i juli 2019. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2024. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och frisk doft med solmogen citrus, honungsmelon, vita blommor, lite kryddor och rökig mineral. Smaken har fin struktur med friska fruktsyror. Blommor, mogen grapefrukt, stenfrukt och rökig sten. Eftersmaken är balanserad med strama syror. Servera till smakrika fiskrätter som piggvar med vitvinssås.

2 flaskor 2018 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Séchets – 395 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. 100% chardonnay från sydostsluttningen Séchet på vänstra stranden, klassad Chablis Premier Cru. Stockar planterade 1961 i mycket fossilrik kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i juli 2019. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2026. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och komplex doft med solmogen citron, gula blommor, söt vit persika, kryddor och frisk havsbris. Smaken är djup, koncentrerad och full av energi. Nektarin, citronkräm, moget grönt äpple, lite anis och salt mineral. Lång eftersmak fullpackad med uppfriskande kalkstensmineral. Utmärkt till alla former av skaldjur, men kanske framförallt hummer.

Mer information

Vikt 10 kg