CAV0004

850 kr

Slutsåld

Följ oss

Ludovic Chanson

Loiredalen i Frankrike är utan tvekan ett av Frankrikes främsta vinområden. Här gör Ludovic Chanson vita viner med fokus och precision på en av Frankrikes mest ädla druvor, chenin blanc. Ludovic håller till i en anspråkslös gammal bondgård i byn Montlouis-sur-Loire någon mil öster om Tours och inte långt från den mer berömda grannkommunen Vouvray. Efter att ha blivit avskedad från jobbet som bio-kemist då traktens stora arbetsgivare Pfizer bommade igen valde Ludovic att göra verklighet av drömmen att bli vinbonde. Ludovic gick i vinskola och spenderade mycket tid med vinmakande vänner innan han köpte den nergångna Domaine Alex Mather 2008 och gjorde sin första helt egna årgång 2009. Sedan 2009 är hela odlingen certifierat ekologisk (AB). Han har under de första åren arbetat hårt med att återupprätta vingårdarnas organiska tillstånd och omplanterat de sjuka vinstockarna. Med totalt sex hektar mark och mycket låga skördeuttag blir det inte mycket vin, men det som blir är riktigt bra.


Chansons vinproduktion bygger på att hårt arbete från grunden är en förutsättning för att lyckas göra bra vin. Ludovic älskar att arbeta ute i vingårdarna och föredrar rått, kallt väder som gör att grannodlarna håller sig inomhus så han får vara ensam ute bland vinrankorna. Ludovic är en passionerad och kvalitetsdriven vinbonde. Under växtsäsongen och skörden 2010 fick han sortera bort och slänga druvor så att produktionen nästan halverades för det året. I ett fall under sommaren 2010 hade grannodlaren till en av Chansons vingårdar besprutat sina ägor med bekämpningsmedel vilket delvis landat på Chansons mark. Han berättar att han inte hade något val utan var tvungen att klippa bort och kasta klasarna från de berörda vinstockarna, ”Jag kan inte göra vin på druvor som blivit behandlade med gift”.


Ludovic skördar i flera etapper, tries, och tar bara in perfekt mogna druvor. Terroiren, och därmed den stil vinerna får, skiljer sig mycket mellan hans olika vingårdar, trots att det inte är mer än någon kilometer emellan. Druvorna till det mousserande vinet Les Pions hämtas från en terroir med jordmånen argilo siliceux, en kiselhaltig lera som är väldigt typisk för Montlouis. Det torra vinet Les Cabotines kommer från gamla stockar i liknande jordmån, fast med högre andel lera i jorden, vilket ger vinet lite mer kraft. I Vingården Les Pêchers är jordmånen rik på silex (flinta) och druvorna mognar alltid två veckor senare än i de andra vingårdarna. Platsen är perfekt för att göra ett elegant vin med några gram restsocker som Ludovic namngett efter vingården. I källaren är Ludovic försiktig med att ingripa när vinet jäser och lagras. Hans filosofi är att på naturlig väg låta druvmusten bli vin, det får ta den tid det tar helt enkelt. Han provar ständigt vinerna för att se vart de är på väg och när han är nöjd med resultatet förbereds de för buteljering, vanligtvis 10-12 månader efter skörd. Metoden att framställa mousserande vin utan tillsats av socker eller jäst är för övrigt lite av en specialitet i regionen och kallas ofta av vinmakarna för Petillant Naturel eller Pet’Nat. Man låter helt enkelt det stilla vinet jäsa färdigt i flaska under kapsyl för att på så sätt få ett kolsyrat vin med ungefär hälften av det tryck en vanlig Champagne har.


Vad andra tycker om Ludovic Chanson

”Sammanfattningsvis, tre mycket goda viner på Chenin Blanc!”

Red Scream & Riesling 2012-03-07


CAV0004 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor NV Ludovic Chanson Montlouis-sur-Loire Les Pions

Mousserande torrt vitt vin. AOC Montlouis-sur-Loire Petillant Originel. 100% chenin blanc från årgång 2009. Från vingårdarna La Taille Douziller och Les Pions. 30-åriga stockar i genomsnitt. Skördeuttag 40hl/ha. Jäst och lagrat på tank. Andra jäsningen på flaska under 18 månader innan degorgering i december 2011. 13% alkohol.
Fint integrerad och mjukt krämig mousse. Äppelblommig doft full med mineral. Ren och frisk smak med gula äpplen, kvitten och smultron med tydliga inslag av mineral och anis. Massor av grapefrukt och rökig mineral i avslutningen. Ett perfekt tapasvin. Drick 2012-2015. (125kr/st)

2 flaskor 2010 Ludovic Chanson Montlouis-sur-Loire Les Pêchers

Halvtorrt vitt vin. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från gamla stockar i vingårdarna Les Pêchers, Les Batisses och Les Epinais. Skördeuttag 22hl/ha. Jäst och lagrat på ekfat som använts 2 till 5 gånger tidigare. 12.5% alkohol. 14g/l restsocker. Buteljerat i juni 2011.
Ren och mineraldriven doft med mängder av vita och gula blommor, aprikos, ananas och smultron. Smaken har en tydlig druvsötma som balanseras av frisk syra som ger ett elegant uttryck. Solmogen citron, vit persika och honung med bra längd. Gott att dricka på egen hand men testa gärna att matcha den lilla sötman mot något asiatiskt med lite hetta eller varför inte en chèvre chaud. Drick 2012-2020. (145kr/st)

2 flaskor 2010 Ludovic Chanson Montlouis-sur-Loire Les Cabotines

Torrt vitt vin. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från vingårdarna Les Epinais, La Taille Douziller och Les Pions. Hög andel gamla stockar (60+ år). Skördeuttag 37hl/ha. Jäst och lagrat på ekfat som använts 2 till 7 gånger tidigare. 13% alkohol. Buteljerat i aug 2011.
Ren doft med mycket mineral, äpple, vita blommor och honung. Knastertorr med hög frisk syra och djup intensitet. Gröna äpplen (Granny Smith), mineral och en anis-ton som påminner om stensöta. Energifylld avslutning med honung och äppelskal. Gott att skölja ner ostron med eller till moules marinières. Drick 2012-2020. (155kr/st)

 

Mer information

Vikt 10 kg