CAV0122

2 190 kr

CAV0122 innehåller

2 fl NV Champagne Huré Frères Invitation (325 kr/st)
2 fl NV Champagne Huré Frères Rosé Insouciance (345 kr/st)
2 fl 2013 Champagne Huré Frères Instantanée Blanc de Noirs (425 kr/st)

Leverans vecka 37-38

Slutsåld

Följ oss

Champagne Huré Frères

Med utgångspunkt i en halv hektar vingård de ärvt från sina föräldrar grundade bröderna Raoul, Marc och Jean-Marie 1970 champagnefirman Huré Frères. Bröderna uppförde på egen hand byggnader och grävde, till stora delar för hand, lagringskällaren som sträcker sig 12 meter under jord, samtidigt som man successivt utökade vingårdsarealen till 10 hektar. Efter oenologistudier i Dijon och flera års resande med praktik hos vinproducenter världen runt anslöt sig Raouls son François till verksamheten 2003. Fem år senare fick François möjligheten att ta ett större ansvar för firman medan hans yngre bror Pierre studerade till ingenjör i vinodling. 2012 tog François och Pierre tillsammans formellt över familjeegendomen och deras mycket höga kvalitetsambitioner har sedan dess börjat visa resultat. Trots att bröderna endast arbetat ihop några år räknas den nya generationen Champagne Huré Frères redan som ett av framtidens stora namn i Champagne.


Terroir

Familjen Hurés vingårdar är uppdelade på fyra olika platser i champagnedistriktet och det är möjligheten att blanda vinerna från dessa distinkt olika platser som skapar den balans som kännetecknar Huré Frères olika champagner. Runt hemmabyn Ludes på Montagne de Reims består terroiren av leriga kalkstensjordar på nordsluttningar i relativt svalt mikroklimat där de blå druvorna pinot noir och pinot meunier trivs utmärkt. Västerut på Montagne de Reims, i Ville-Dommange, skiftar jordmånen till en berggrund av krita som täcks av ett tunt lager sandiga jordar. Bröderna äger även vingårdar i områdena Vitryat och Vallée de l’Ardre. Vitryat ligger i östra utkanten av Champagne där hård kalksten utgör den karga jordmånen, perfekt terroir för chardonnay. I den svalare och blåsigare Vallée de l’Ardre odlar man pinot noir och pinot meunier i lerhaltig och sandig kalksten som alltid skördas sist, ofta en vecka efter de andra platserna.


Filosofi

Den största förändringen som François och Pierre har infört är att lägga tonvikten på skötseln av marken och vinstockarna. Brödernas olika inriktning har medfört en naturlig uppdelning av sysslorna på egendomen. Pierre har ansvaret för odlingarna medan François sköter vinmakningen och källararbetet. I vingårdarna har ogräsmedel helt uteslutits och man arbetar istället jordarna med plog samtidigt som man successivt låter sig influeras av biodynamiska metoder. Det övergripande målet är att arbeta så naturligt som möjligt inom rimliga gränser. I källaren har François infört en pragmatisk filosofi där syftet är att lyfta fram varje vins fulla potential. Bröderna medger att det är en ständigt pågående process att få grepp om hur respektive vin bäst ska hanteras i källaren. Idag används en kombination av ståltankar, ekfat och stora foudres för mognadslagringen. François har på senare år fattat tycke för 600-liters ekfat, demi-muids, som han tycker syresätter vinerna på ett intressant sätt. En viktig del i Huré-brödernas filosofi är lång lagring sur latte, på jästfällningen i flaska. De djupa, handgrävda källarna håller en konstant temperatur på 10.5 grader året runt vilket ger vinerna en långsam kolsyrejäsning för större komplexitet och den krämiga textur som utmärker Hurés viner. De färdiga champagnerna degorgeras efter minst tre år i flaska, undantaget rosén som får kortare tid på jästfällningen för att bevara fruktigheten. Pierre och François försöker dessutom alltid hålla flaskorna minst sex månader efter degorgering innan de släpps till försäljning för att de ska vara balanserade och redo att dricka direkt.


CAV0122

CAV0122 innehåller tre av bröderna Hurés viner. Startpunkten är den årgångslösa Invitation (2 flaskor). Basen i denna utgåva är vin från 2016 som kompletterats med 40% reservvin. Reservvinet kommer från en tank som startats 1995 och som kontinuerligt fylls på med senaste årgången efter att man tappat av det man behöver till årets produktion. Med Invitation vill man skapa ett vin som är inbjudande, uppfriskande och okomplicerat och där druvsammansättningen speglar egendomens druvproportioner i vingårdarna (20% chardonnay/40% pinot noir/40% pinot meunier). Huré Frères roséchampagne heter Insouciance (2 flaskor), även denna utan årgång. Basvin från 2017 i kombination med lite kortare tid på jästfällningen ger ett fruktig och tillgänglig uttryck med mycket fin balans. Toppvinet i CAV0122 är årgångsvinet Instantanée 2013 (2 flaskor), en blanc de noirs, gjord på endast blå druvor, från byarna Ludes och Rilly-la-Montagne. Årgång 2013 har skrivits upp som en mycket fin årgång i Champagne. En ovanligt lång, relativt sval växtsäsong där druvorna på många platser kunde skördas först i oktober. Så sent har man inte plockat druvor i Champagne på en generation. Hurés karaktäristiskt krispiga frukt och krämiga textur ger årgångsvinet läcker balans som klarar många års lagring. Stilen på Huré Frères champagner kännetecknas av balans och frisk fruktighet. Invitation serveras bäst som apéritif när man, precis som namnet antyder, har gäster inbjudna på middag. Roséchampagnen Insouciance går att använda på samma sätt som Invitation men den krispiga, ljusröda frukten gör att den också fungerar utmärkt till mat. Prova till snittar med lax eller skagenröra före maten eller varför inte till sushi mitt i veckan. Instantanée med sin skärpa och struktur är som gjord för att matchas med mat. Prova till jordärtskockssoppa toppad med halstrad pilgrimsmussla eller ett ståtligt skaldjursfat. Huré Frères viner blir alltid bättre av att öppnas i god tid före servering så att de får luft och ska inte serveras för kalla.


CAV0122 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor NV Champagne Huré Frères Invitation – 325 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 20% chardonnay, 40% pinot noir & 40% pinot meunier. 90% jäst och lagrat på ståltank, 10% på stora ekfat. 60% från basåret 2016, 40% reservvin från ett solerasystem startat 1995. Degorgerad i mars 2020. Dosage 5 g/l (Brut). 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2024. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och nyanserad doft med nyskuret gult äpple, solmogen citrus, rabarber, vaniljbakelse, kryddor och rökig flintasten. Smaken är intensivt uppfriskande och fullmatad med energi. Gula och gröna höstäpplen, gråpäron, mogen röd grapefrukt och salt sten. Mycket lång och finstämd avslutning med salivframkallande kalkstensmineralitet. Ett utmärkt vin att inleda middagsbjudningen med för att sätta fart på aptiten.

2 flaskor NV Champagne Huré Frères Rosé Insouciance – 345 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 30% chardonnay, 30% pinot meunier, 40% pinot noir (inkl 4,5% rött vin). 90% jäst och lagrat på ståltank, 10% på stora ekfat. 70% från basåret 2017, 30% reservvin från solerasystem startat 1995. Degorgerad i mars 2020.  Dosage 5 g/l (Brut). 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2024. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med rött äpple, smultron, nyskuren rabarber, sommarblommor och rökig mineral. Smaken är lättsamt frisk och elegant med balanserade fruktsyror. Jordgubbar, rabarber, röda äpplen, nypressad blodgrape och granatäpple. Lång och elegant eftersmak med röda bär och stenig mineral. En uppfriskande roséchampagne som passar utmärkt till laxtartar eller sushi.

2 flaskor 2013 Champagne Huré Frères Instantanée Blanc de Noirs – 425 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 80% pinot noir och 20% pinot meunier. 100% årgång 2013 från fyra olika vingårdar i Ludes och Rilly-la-Montagne. 65% jäst och lagrat på ståltank, 35% på ekfat. 100% blockerad malolaktisk jäsning. Lagrad 6 år på jästfällningen i flaska. Degorgerad i mars 2020. Dosage 3 g/l (Extra-Brut). 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2030. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup och mycket komplex doft med äpplen i alla färger, grillad citron, sommaräng, orientaliska kryddor, brioche och krutrök. Smaken är intensiv och uppfriskande med krämig textur. Solmogen citrus, gula och röda äpplen, röda krusbär, bröd och stenig mineralsälta. Lång och intensivt uppfriskande eftersmak med åtstramande mineralitet. Ett ungt, mycket välbalanserat vin som matchar finstämda fiskrätter eller skaldjur perfekt.

Mer information

Vikt 10 kg