CAV0012

1 390 kr

Slutsåld

Följ oss

Patrick Piuze

Patrick Piuze, född 1973 i Quebec, har gjort en imponerande karriär i vinvärlden. Det började på 90-talet med tillfälliga anställningar på vingårdar världen runt. År 2000 fortsatte äventyret i Bourgogne med anställning hos Olivier Leflaive där intresset för att arbeta med chardonnay växte sig allt starkare. Han visade snabbt vad han var kapabel till och fick redan efter ett år ansvaret för Leflaives produktion i Chablis. Ryktet om Patricks talang spred sig snabbt och ledde till att han 2005 blev erbjuden det prestigefulla jobbet som ansvarig vinmakare hos regionens största producent, J-M Brocard. Redan efter ett par år hos Brocard kände sig Patrick frustrerad över att inte få fullt utrymme att styra framställningen på sitt sätt hos denna kommersiella jätte och började fundera på att gå sin egen väg. 2008 blev drömmen verklighet då han skapade firman Patrick Piuze och lämnade in sin avskedsansökan till Brocard. Piuze idé är att hyra vingårdar av kvalitetsmedvetna odlare för att skörda och vinifiera under egen etikett. 2008 blev officiellt första egna årgången för Patrick Piuze och ett år senare såg han till att rekrytera sin före detta vinmakarkollega från Brocard som sin högra hand, den talangfulla Sylvie Quittot, som idag också är partner i firman. Vinerna från Patrick Piuze har på rekordtid fått stor uppmärksamhet med enorm efterfrågan i hela världen.


Terroir

Chablis ligger i den allra nordligaste delen av Bourgogne. Det svala klimatet ger en lång växtsäsong men också risk för frost långt in på våren. Jordmånen är det som gör Chablis unikt i vinvärlden. Kalkstensjordar av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler ger vinerna den mineralitet som gjort dem berömda. Området är geografiskt indelat i fyra kvalitetsnivåer, Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Denna indelning är baserad på densiteten av fossiler i jorden och vingårdens läge. Rakt igenom Chablis rinner floden Serein som delar distriktet i en högra och en vänstra del. Generellt så tenderar vinerna från högra sidan att vara mer kraftfulla medan vänstra sidan ger viner med mer finess och mineralitet. Piuze kontrollerar totalt 15 hektar vingårdar på närmare 20 olika växtplatser som alla buteljeras separat. Patrick är noga med att vinerna återspeglar en så specifik växtplats som möjligt och han är ensam i Chablis med att, genom sina Terroir-viner, visa de olika växtplatsernas unika egenskaper redan på Chablis-nivån.


Filosofi

Patrick jobbar med så mycket gamla vinstockar som möjligt och enbart med odlare som, enligt Patrick, tar hand om sina vingårdar på ett förnuftigt sätt. När det drar ihop sig till skörd är Patrick ute i vingårdarna hela dagarna och smakar på druvorna för att avgöra exakt vilken dag respektive vingård ska plockas. Allt skördas för hand och efter sorteringen pressas druvorna. Man använder sedan ett par år tillbaka två olika pressar beroende på vingård, en modernare pneumatisk press och en traditionell vertikal press som ger must med en aning mer kraft. Musten jäser med sin naturliga jäst på gamla 225-liters ekfat som har använts i upp till åtta år för att inte ge vinet ekfatsaromer. Sedan ligger vinet kvar på samma ekfat med jästfällningen på botten utan bâtonnage tills Patrick tycker det är tid för buteljering, ofta under följande sommar. Denna élevage med jästfällningen ger vinerna fyllighet och smakrikedom och Patrick tycker att den framhäver vingårdens terroir bättre. Användningen av svaveldioxid hos Piuze är absolut minimal då han anser att svavel suger livet ur vinerna och gör dem tråkiga och ointressanta.


CAV0012

Patrick är mycket nöjd med sina viner från årgång 2011. Han håller årgången som bättre än den mer allmänt hyllade 2010 och går så långt som att säga att vinerna från 2011 är hans bästa hittills. Året började med en tidig vår med nästan sommarliknande förhållanden. Efter en sval juni och juli återkom sommaren på allvar under andra halvan av augusti och september. Patrick inledde skörden av sina första vingårdar i början av september. Patricks viner från 2011 utmärker sig med en fantastisk balans direkt som unga (redan från fat under våren 2012 var de makalöst goda) med Piuze sedvanliga energi och mjuka, krämiga textur. Med CAV 0012 har vi valt att hålla oss på vänstra stranden av floden Serein, där vi tycker Patrick har fått till det allra bäst 2011. Terroir de Chablis kommer från en tre hektar stor vingård alldeles nedanför Premier Cru Fôrets. ”Les Minots” är namnet på den sydsluttande, bästa delen av Premier Cru-klassade Vaillons som ofta bjuder på lite rikare frukt och där de 69-åriga stockarna bidrar med fin mineral. Les Fôrets anses som ett av Chablis allra bästa Premier Cru-lägen med perfekt sydostlig exponering och mängder av fossiler i jorden. Patrick Piuze 2011 Les Fôrets, från 70-åriga stockar, är en av de godaste unga Chablisviner vi provat med en distinkt mineralitet och otrolig finess.


Vad andra tycker om Patrick Piuze

”What’s exciting about his wines is that you really can see precise differences between the bottlings labelled, for instance, Terroirs de Chablis, Chichée, Courgis and Fleys, all villages within the Chablis appellation – and these terroir- driven examples of Chardonnay at its purest (and relatively long- lived) are not expensive.”

Jancis Robinson 2010-10-29

”Canadian-born Piuze’s wines are crystalline and deeply pleasurable”

Jon Bonne, San Francisco Chronicle 2011-12-25


CAV0012 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2011 Patrick Piuze Chablis Terroir de Chablis

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från en vingård sydväst om byn Chablis. 64- respektive 38-åriga stockar i lerig kalkstensjord. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank i sex månader. Buteljerat 23 mars 2012. Skördeuttag 58 hl/ha. 12% alkohol.
Ren och mycket frisk doft av nyskuren grapefrukt, grönt äpple och nyöppnat ostron. Vit persika, citron och en liten rökighet som ger visst djup i doften. Smaken är frisk och finessrik med frukt och mineral i fin balans. Eftersmaken hänger kvar med grapefrukt, mandel och kalkstensmineral. Perfekt till ostron. Drick 2013-2017. (135 kr/st)

2 flaskor 2011 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Vaillons ”Les Minots”

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. 100% chardonnay från 0,29 hektar sydsluttande Les Minots längst in i Vaillonsdalen, klassad Chablis Premier Cru. 69-åriga stockar i fossilrik kalkstensjord. Jäst och lagrat med jästfällningen på åtta år gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat 8 juli 2012. Skördeuttag 49 hl/ha. 13% alkohol.
Intensiv och djup doft med komplexitet. Mogen saftig persika, vita blommor, honung, smör och nötter med en underliggande lite rökig mineralitet. Relativt fyllig smak med krämig textur. Mango, persika, citrus och smörkola balanseras med frisk skaldjursmineral. Lång, balanserad eftersmak packad med mineral och frisk citrus. Karaffera gärna en timme innan och drick till eleganta fiskrätter. Drick 2013-2019. (275 kr/st)

2 flaskor 2011 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Fôrets

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. 100% chardonnay från sydostsluttningen Les Fôrets, klassad Chablis Premier Cru. 70-åriga stockar i mycket fossilrik kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på åtta år gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat 1 juli 2012. Sködeuttag 50 hl/ha. 12,5% alkohol.
Ren och sval doft av citrus, aprikos, blommor och mineral. Djup och komplex med lite smör och orientaliska kryddor. Mineraliteten är påtagligt ren och påminner om en havsbris. Intensiv och energirik smak med Piuze typiska krämiga textur. Clementin, äpple och mogen stenfrukt samsas med kryddor och mineral i smaken. Eftersmaken har enorm längd med grapefrukt, kalkstensmineral och en liten ton av bittermandel. Prova till Moules marinière eller skaldjur. Drick 2013-2021. (285 kr/st)

 

Mer information

Vikt 10 kg