CAV0029

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Georges Descombes

Alldeles utanför byn Villié-Morgon, mitt i vindistriktet Beaujolais, hittar vi Domaine G. Descombes. I sin ungdom arbetade Georges Descombes vid sin fars sida på familjens egendom samtidigt som han var anställd på en lokal buteljeringsfirma. 1988 fick han chansen att ta över från sin far och styrde direkt vingårdsarbetet i ekologisk riktning samtidigt som ambitionsnivån i vinmakningen skärptes ordentligt. Hans filosofi om tillsatsfria viner har gjort ett stort avtryck i vinvärlden. Idag är Georges Descombes ett mycket respekterat namn och hans viner tillhör det absoluta toppskiktet i Beaujolais.


Terroir

Med sitt läge mellan Bourgogne i norr och Rhônedalen i söder är klimatet i Beaujolais perfekt för regionens stora druva, gamay. Gamay har tack vare naturligt hög fruktsyra och relativt tunt skal förmågan att ge saftiga viner i drickvänlig stil. Jordmånen i Beaujolais är komplex och varierad. Olika former av granit dominerar i de södra delarna runt Brouilly och Régnié medan det i Morgon handlar mer om sandiga lerjordar. Beaujolais som vinregion är geografiskt indelat i tre kvalitetsnivåer; vanlig Beaujolais, lite mer seriösa Beaujolais-Villages och högsta möjliga kvalitet i tio prestigefulla Crus du Beaujolais. Dessa tio crus har alla egen appellationsstatus med charmiga namn tagna från närliggande byar som Fleurie, Morgon och Juliénas. Det är i Cru Beaujolais vi hittar de riktigt intressanta vinerna och det är på denna nivå som Georges Descombes har sina 13,5 hektar vingårdar.


Filosofi

Inspirationen till sin filosofi fick Georges Descombes i sin ungdom under arbetet med buteljeringen av vin hos många av regionens främsta vinmakare. Han fick här chansen att tidigt prova mycket vin från de främsta odlarna och fann snabbt att de viner han tyckte bäst om var de som var gjorda enligt naturliga principer och utan tillsatser. Georges värdesätter sina gamla vinstockar vars produktion är naturligt lägre men de ger anmärkningsvärd kvalitet och mineralitet till vinerna. Samtliga av Descombes vingårdar är ekologiskt certifierade sedan länge och arbetet i källaren präglas av respekt för de druvor vingårdarna producerat. Georges framställer sina viner med lokalt traditionell kolsyrejäsning, macération carbonique. Efter den manuella skörden kyls de hela klasarna ned under natten och flyttas sedan försiktigt till förslutna jäskar. Druvorna i botten mosas av vikten ovanifrån och druvmusten börjar jäsa med hjälp av den naturliga jäst som finns i druvmusten. Trycket från den kolsyra som bildas startar en intern jäsningsprocess inuti de fortfarande intakta druvorna som ger vinerna karaktäristiskt bäriga aromer. Efter några veckor pressas alltihop mycket varsamt och musten får sedan fortsätta sin jäsning i jäskar och ekfat. Georges föredrar lång mognadslagring för sina viner, något som han utmärker sig med i Beaujolais. Kolsyran från jäsningen skyddar vinet under hela lagringen och först vid buteljering används en minimal dos svavel för att försäkra att vinerna klarar transport och lagring i flaska. Descombes filosofi resulterar i rena och seriösa viner med både ungdomlig charm och utmärkt lagringspotential.


CAV0029

Descombes äger vingårdar i fyra av de tio kommuner som får betecknas Cru Beaujolais. Tre av de fyra kommunerna finns representerade i CAV0029, samtliga från årgång 2012. Årgången bjöd odlarna i Beaujolais på alla tänkbara utmaningar. Sen vårfrost och ojämn blomning gjorde att man tidigt förstod att skördevolymerna skulle bli mindre än normalt. När sedan hagel stora som pingisbollar slog till i augusti försvann ytterligare en stor del av den potentiella skörden. Andra halvan av augusti och hela september bjöd dock på strålande väder vilket gjorde att de återstående druvorna var av mycket god kvalitet när man inledde skörden i mitten av september. 2012 i Beaujolais bjuder på ett stramt och mer mineraliskt uttryck än vad vi minns från förra årets viner från årgång 2011. 2012 Brouilly får stå för den omedelbara drickglädjen i CAV0029. Mikroklimatet och den granitrika jordmånen i Brouilly har gett ett lätt vin med silkeslena tanniner och ren, saftig frukt. 2012 Régnié Vieilles Vignes är betydligt stramare och tuffare idag och mår bra av en rejäl vända i karaff för att öppna sig. Spara gärna till nästa sommar. 2012 Morgon Vieilles Vignes kommer från sandiga jordar i kommunens västra delar. Här samsas söt frukt och seriös struktur som uppmanar till något års tålamod. Kan man inte hålla sig så är det några timmar i karaff som gäller. 2012 Brouilly passar utmärkt att dricka redan i sommar medan Vieilles Vignes-cuvéerna kommer bli bättre av att sparas något år. Självklart ska det grillas en fin fågel när det väl blir dags att öppna dessa.


Vad andra tycker om Georges Descombes

”En sak är säker – det här är så långt från nidbilden av kommersiell beaujolais som det går att komma!”

Magnus Ericsson för HD.se 2013-05-01


CAV0029 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2012 G. Descombes Brouilly – 135 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Brouilly. 100% gamay från yngre stockar i Quincié-delen av Brouilly. Karga granitjordar med inslag av kalksten.  Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och lagrat i tank. Buteljerat i juli 2013. 12,5% alkohol. Drick: 2014-2017. Serveringstemp: 14-15°C. Karafferas: Nej.
Frisk och ren doft med söta röda bär, nykokt jordgubbssylt, peppar och nykrattad grusväg. Elegant och saftig smak med balanserad friskhet. Jordgubbar, körsbär, svartpeppar, salmiak och mineral. Uppfriskande mineralsälta i eftersmaken. Servera svalt som apéritif till enklare tilltugg och gott sällskap.

2 flaskor 2012 G. Descombes Régnié Vieilles Vignes – 175 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Régnié. 100% gamay från gamla vinstockar från vingårdar runt byn Régnié-Durette. Mineralrik jordmån av sand och rosa granit. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2013. 12,5% alkohol. Drick: 2015-2022. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 3 timmar.
Frisk och komplex doft med jordgubbar, körsbärslikör, örter, violer, peppar, saltlakrits och krossad sten. Stram och frisk smak med kraft och elegans. Jordgubbar, körsbär, lakrits, kött, örter och dammig grusväg. Energifylld och lång eftersmak med strama, matkrävande tanniner. Bör karafferas 2-3 timmar och passar perfekt till örtkryddad, tam eller vild fågel på grillen.

2 flaskor 2012 G. Descombes Morgon Vieilles Vignes – 185 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Morgon. 100% gamay från gamla stockar i två sektorer av Morgon, Corcelette och Charmes. Jordmånen består av ett ytskikt sandig jord ovanpå vittrad skiffer. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2013. 13% alkohol. Drick: 2015-2022. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 3 timmar.
Sval och djup doft med vildhallon, jordgubbar, peppar, örter och mineral. Smaken är frisk och elegant med skinande ren och saftig frukt. Hallon, jordgubbar, viol och stenig mineral. Frisk, lakritssalt eftersmak med markerade tanniner. Karaffera 3 timmar och servera till rosastekt lamm.

Mer information

Vikt 10 kg