CAV0064

1 090 kr

Slutsåld

Följ oss

Clos Puy Arnaud

Familjen Valette etablerade sig som framgångsrika vinhandlare i Bordeaux redan före andra världskriget och Alexandre Valette förvärvade på 1940-talet två av högra strandens idag mest berömda vinslott, Château Troplong-Mondot och Château Pavie. Alexandre lät de båda egendomarna gå i arv till sina barnbarn men ett av dem, Thierry Valette, var inte intresserad utan valde istället att följa sin stora passion för musik och dans. Först senare vaknade Thierrys intresse för den vinmakande familjetraditionen och han skolade om sig till vinmakare med praktik hos kusinerna på deras vinslott. År 2000 var Thierry redo att stå på egna ben och förvärvade egendomen Château Pervenche i Côtes-de-Castillon som han döpte om till Clos Puy Arnaud efter platsens historiska namn. Sedan dess har Thierrys kompromisslösa kvalitetssträvan gjort Clos Puy Arnaud till en av områdets ledande egendomar.


Terroir

Appellationen som sedan 2009 heter Castillon-Côtes-de-Bordeaux ligger alldeles öster om den berömda byn Saint-Émilion på Dordogneflodens högra strand. Egendomen Clos Puy Arnaud hittar vi bara ett par kilometer från appellationsgränsen till Saint-Émilion i byn Belvès-de-Castillon. Här består jordmånen av calcaire à astéries, en hård typ av kalksten med små fossiler, som täcks av ett mycket tunt lager lerig jord. Atlanten har stort inflytande på Bordeauxs maritima klimat. Växtsäsongerna är ofta utdragna tack vare de atlantiska vattenströmmarnas förmåga att reglera temperaturerna. Druvsorterna som trivs bäst i Bordeaux är cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Thierry är särskilt förtjust i cabernet franc och låter alltid druvan spela en avgörande roll i Clos Puy Arnauds viner.


Filosofi

När Thierry förvärvade Clos Puy Arnaud var egendomen konventionellt odlad och jordarna kompakta och relativt livlösa. Thierrys första uppgift blev att återställa balansen i odlingarna och återge jorden dess liv, en uppgift som tar tid och som först efter flera års intensiv arbetsinsats ger märkbara resultat både i jorden och i vinerna. Det handlar om att ge druvorna så bra förutsättningar som möjligt att växa i en naturlig miljö utan kemikalier eller bekämpningsmedel och där biologisk mångfald är en självklarhet.  För Thierry handlar jobbet i källaren mest om att behålla de fina druvornas egenskaper. Manuell skörd, noggrann sortering och avstjälkning följs av en sval och varsam maceration innan jäsningen tillåts sätta igång efter någon dag. Druvmusten jäser utan tillsatt jäst och vid högst 26 graders temperatur för mjuk urlakning av färg och tanniner. Thierry använder noggrant utvalda ekfat och aldrig mer än 25 procent ny ek för mognadslagringen. Målet är fruktiga och mineraliska viner med strukturen att utvecklas med många års lagring.


CAV0064

CAV0064 innehåller tre av Thierry Valettes viner, allt från ett enkelt och saftigt bistrovin upp till ett av områdets flaggskepp, Clos Puy Arnaud. la Cuvée Bistrot de Puy Arnaud (2 flaskor) från 2015 är Thierry Valettes charmiga och drickvänliga bistrovin med tydlig inspriation från Beaujolais. Den fina årgången har gett vinet bra stuns och saftig karaktär med utmärkt balanserade syror. Clos Puy Arnaud Cuvée Les Ormeaux (2 flaskor) heter Thierrys helt nya andravin, som är gjort på de något yngre stockarna och bara delvis lagrats i ekfat. Resultatet är ett elegant och stramt vin som idag kräver mat på bordet. Med sitt Grand Vin Clos Puy Arnaud (2 flaskor) i årgång 2012 har Thierry skapat ett mästerverk i elegans och balans. Årgången har gett vinet en relativt tillgänglig stil, som redan efter ett par timmar i karaff visar upp mycket av sin prakt. Sammanfattningsvis tre unika och kakrtärsfullaviner från en och samma savsändare. Prova Cuvée Bistrot, svalt serverad  till lite charkuterier eller plockmat, för att locka fram aptiten. Cuvée Les Ormeaux behöver karafferas någon timme och serveras till finstämda kötträtter. Till den mäktiga Clos Puy Arnaud kan inte rekommenderas något annat än den finaste entrecôte, perfekt grillad och serverad med bearnaisesås. Var noga med att vinet får ett par timmar i karaff före servering.


CAV0064 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2015 la Cuvée Bistrot de Puy Arnaud – 115 kr/st [.pdf]

Rött vin. Vin de France. 80% merlot och 20% cabernet franc från egendomens yngre stockar. Jordmånen består av calcaire à astéries. Jäst och lagrat på tank i 4 månader. Buteljerat i februari 2016. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 13,5% alkohol. Drick 2017-2019. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och fruktig doft med blommor, små röda bär, lite svartpeppar och kalkstensmineralitet. Smaken är lekfull med saftig textur och uppfriskande syror. Röda körsbär, svarta vinbär, jordgubbe och lite nyskördade örter. Finstämd, frisk eftersmak med bra längd och angenäma tanniner. Ett uppfriskande och charmigt vin som omedelbart framkallar ett behov av finskurna charkuterier.

2 flaskor 2014 Clos Puy Arnaud Cuvée Les Ormeaux – 165 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Castillon Côtes de Bordeaux. 75% merlot och 25% cabernet franc. Jäst i cementtank och lagrat på cementtank (67%) och 1 och 2 år gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i september 2015. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Biodyvin) certifierat. 13% alkohol. Drick 2017-2022. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Ren, finstämd doft med mörka körsbär, saftiga blå plommon, svarta vinbär, violer och barrskog. Smaken är stram, elegant och saftig med fint balanserad friskhet. Plommon, vildhallon, svarta vinbär, saltlakrits och fuktig jord. Eftersmaken är lång och frisk med finslipat tanninbett. Ett utpräglat matvin som kan serveras till allehanda kötträtter, men kanske allra bäst en söndagkväll till en saftig kalvstek med hasselbackspotatis.

2 flaskor 2012 Clos Puy Arnaud – 265 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Castillon-Côtes de Bordeaux. 70% merlot och 30% cabernet franc. Jäst och lagrat på franska ekfat varav 25% nya i 15 månader. Buteljerat i februari 2014. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Biodyvin) certifierat. 14% alkohol. Drick 2017-2027. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Stor, öppen och mycket komplex doft med mogna blå plommon, svarta vinbär, nyskuret kött, svart tryffel och en mineralitet som påminner om multna löv och fuktig jord. Smaken är intensiv och mjukt silkeslen med perfekt balans. Saftiga vilda hallon, plommon, körsbär och krossad mörk sten. Ett stort vin som förtjänar sällskap av en perfekt tillagad entrecôte med klyftpotatis och hemslagen bearnaise.