CAV0024

1 790 kr

Slutsåld

Följ oss

Champagne Savart

Champagnefirman Savart Lemoine skapades efter andra världskriget av René Savart i Écueil. Från början var egendomen mycket liten och René vinifierade och buteljerade produktionen helt själv. Hans son Daniel tog successivt över under 70-talet och egendomen bytte så småningom namn till Daniel Savart. Under 80-talet växte firman till fyra hektar genom att Daniel köpte flera små vingårdslägen. I början av 90-talet fick Daniel hjälp av sin son Frédéric i vingårdarna och 2001 anslöt Frédéric till verksamheten på heltid. Sedan 2005 är Frédéric ansvarig för hela framställningen från vingård till källare och firman har återigen fått nytt namn, Champagne Savart. Frédéric har tagit Champagne Savart till en nivå som gjort vinerna mycket eftertraktade, och den mycket begränsade produktionen gör att de nu inte kan ta emot fler nya kunder.


Terroir

Savart äger totalt fyra hektar vingårdar i de små byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds på norra delen av Montagne de Reims i Champagne. Av de fyra hektaren är tre planterade med pinot noir och en hektar med chardonnay. Savarts ägor är spridda på närmare 50 olika små vingårdslägen runt byarna vilket gör arbetet i vingårdarna tidskrävande, på vissa platser rör det sig om endast några rader vinrankor som tillhör egendomen. Montagne de Reims är en stor och varierande del av Champagneregionen med sluttningar i olika väderstreck. Sluttningen svänger mot öst vid Écueil där odlingarna bildar en amfiteater av perfekt exponerade vingårdar i ett relativt varmt mikroklimat. Jordmånen består av kiselhaltig lera på kalkstensgrund. Tre kilometer österut från Écueil, vid byn Villers-aux-Noeuds, har Savart sin största vingård, drygt en hektar planterad i karg jordmån av ljus kalksten.


Filosofi

Familjen Savart har från början varit vad man i Champagne kallar odlare, ägare av vingårdar som de själva framställer sina viner från, till skillnad från champagnehusen vilka ofta köper in skördade druvor till sin produktion. Frédéric har således full kontroll över sina vingårdar året runt och kan själv styra kvaliteten och sätta sin prägel på vinerna. Flera av Frédéric Savarts vingårdar planterades av hans farfar René utan omplanteringar sedan dess. De gamla stockarna är en viktig faktor i Frédérics strävan efter koncentrerade och mineraliska viner. Hård beskärning på våren och noggrann sortering av skörden hjälper till att hålla skördeuttaget långt under regionens generöst tillåtna. I källaren fanns inte ett enda ekfat på Daniels tid men Frédéric har experimenterat med nya och begagnade ekfat med olika ursprung för jäsning och lagring. Det senaste tillskottet är ett ekfat från ek i skogen ovanför byn Écueil. Frédéric föredrar låg dosage i de färdiga vinerna för att framhäva mineraliteten.


CAV0024

NV Brut L’accomplie (2 flaskor) är baserad på årgång 2010 med reservvin från de två föregående åren. 2010 var ett utmanande år som krävde noggrann sortering vid skörd. En relativt sval växtsäsong har gett vinerna från 2010 hög syra och bra koncentration. L’accomplie är tappat på flaska för kolsyrejäsning på våren 2011 och har fått vila på jästfällningen i 30 månader innan degorgering i september 2013. NV Brut Bulle de Rosé (2 flaskor) är helt baserad på vin från årgång 2011 utan reservvin. Vinet är blandat med en liten andel (8%) rött vin på pinot noir, även det från 2011. Frédéric gör alltid det röda vinet från en liten isolerad vingård med gamla stockar i varmt mikroklimat på sluttningen i Écueil. Rosén är tappad på flaska i mars 2012 och har fått ligga lite kortare tid, 18 månader, på jästfällningen innan degorgering för att ge ett fruktigt och mineraliskt vin. 2009 Extra Brut L’Année (2 flaskor) är namnet på Frédérics årgångsvin från 2009. En varm årgång i Champagne som gett vinet en lite rundare karaktär med solmogen frukt. Tre och ett halvt års lagring på jästfällningen i flaska har bidragit till komplexitet och smakrikedom. Tack vare den låga dosagen (4 gram per liter) har vinet en stram och mineralisk eftersmak. Alla tre vinerna kommer passa utmärkt i de flesta sammanhang där det finns mat eller tilltugg förberett, gärna med markerad sälta. L’accomplie är i sin uppfriskande stil ett bra val till apéritif, varför inte med rostade mandlar som tilltugg. Bulle de Rosé fungerar synnerligen bra som aptitretande fördrink tillsammans med en bricka laxsnittar. 2009 L’Année är ett utmärkt matvin till hummer eller fina fiskrätter med salta tillbehör. Savarts viner blir bara bättre av att öppnas i god tid före servering så att de får luft och av att inte serveras för kalla.


Vad andra tycker om Champagne Savart

”Det finns god anledning att tro att det är stor efterfrågan på den här releasen, för många gillar Savart. Jag är själv en av dem…”

Vintomas 2013-11-21


CAV0024 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor NV Champagne Savart Brut L’accomplie – 275 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 80% pinot noir, 20% chardonnay, 100% premier cru. 50% ekfatsjäst, resten på ståltank. 50% från basåret 2010, 50% reservvin från 2009 och 2008. Degorgerad i september 2013.  Dosage 5 g/l. 12% alkohol. Drick: 2013-2018. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren och mycket frisk doft med gröna äpplen, vita blommor, rostade mandlar och rökig mineral. Frisk, intensiv smak med elegant mousse. Gröna äpplen, krusbär och krossad sten. Lång, energifylld och krispig eftersmak med kalkstensmineral. Uppfriskande som apéritif med enklare tilltugg.

2 flaskor NV NV Champagne Brut Savart Bulle de Rosé – 295 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 82 % pinot noir, 10 % chardonnay och 8 % stilla rött vin från pinot noir. 100 % premier cru. 50% jäst och lagrat på ekfat resten på ståltank. Degorgerad i september 2013. Dosage 6 g/l. 12.5 % alkohol. Drick: 2013-2018. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk och mineralisk doft med blommighet, svarta och röda vinbär, smultron och färska örter. Elegant och mycket frisk smak med rabarber, nypressad blodgrape och kryddor. Lång, mineralstinn eftersmak med röda bär, granatäpple och grapefrukt. En frisk roséchampagne i elegant stil som passar före maten ihop med laxsnittar.

2 flaskor 2009 Champagne Savart Extra Brut L’Année – 325 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. 65 % pinot noir, 35 % chardonnay. 100 % premier från årgång 2009. 100 % jäst och lagrat på ekfat varav 15% nya. Degorgerad i september 2013. Dosage 4 g/l. 12.5 % alkohol. Drick: 2013-2019. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Komplex, djup doft med tydlig blommighet, solmogen persika, vaniljdrömmar och rostade nötter. Smaken är saftig och rik med krämig mousse. Gula äpplen, päron och stenfrukt med kryddor och mineral. Torr, uppfriskande eftersmak med fin blommighet och mineral. Ett matvin som passar till de flesta skaldjurs- och fiskrätter.

 

 

Mer information

Vikt 10 kg