CAV0136

1 190 kr

CAV0136 innehåller

2 fl 2019 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Petillant Originel Les Pions (195 kr/st)
3 fl 2019 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Les Cabotines (195 kr/st)
1 fl 2019 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Demi-Sec Les Pêchers (215 kr)

Leverans vecka 25-26

Slutsåld

Följ oss

Ludovic Chanson

Född och uppvuxen i Loiredalen har Ludovic Chanson alltid burit på drömmen att bli vinbonde. Men det var först långt senare, i samband med att han 2005 blev av med sitt jobb i läkemedelsindustrin, som han bestämde sig för att göra verklighet av drömmen. Efter två år i vinskola och gedigen praktik hos skickliga vinbönder i området fick han chansen att förvärva en nedgången egendom med sex hektar vingårdar i Montlouis-sur-Loire. Första egna årgången blev 2009 och sedan dess har ryktet om Chansons talang och hårda arbete spridit sig i vinvärlden, som nu efterfrågar mycket mer vin än vad Ludovic kan producera.


Terroir

Montlouis-sur-Loire ligger på Loireflodens södra sida strax öster om centralorten Tours. Klimatet här ger svala och utdragna växtsäsonger med hög risk för frost långt in på våren och tät dimma på sensommar och höst. I Montlouis dominerar druvsorten chenin blanc, som trivs utmärkt i områdets sandiga jordar. Chenin blanc har naturligt hög syra vilket gör att den kan skördas sent utan att tappa i friskhet. Jordmånen i Montlouis-sur-Loire handlar huvudsakligen om sand, med inslag av lera och flinta. Mycket sand i jorden ger vinmarkerna god dränering, och viner som ofta visar en lite mjukare sida.


Filosofi

Ludovic är övertygad om att vinet görs ute i vingården. Först och främst gäller det att vingårdarna odlas utan bekämpningsmedel eftersom insekter är en viktig del av den biologiska mångfalden. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Ludovic bestämmer skördedatum genom att smaka på druvorna och väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Ofta innebär det att skörden sker i två eller tre omgångar, för att endast plocka de fullmogna klasarna och ge övriga druvor chansen att hänga kvar någon vecka för att mogna. Vinifieringen genomförs utan att man tillsätter jäst eller svavel. Jäsningen sker i ekfat av varierande storlek och ålder och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. Normalt sett buteljerar Ludovic sina viner strax innan nästa skörd startar, den exakta tidpunkten beror på hur vinerna smakar.


CAV0136

CAV0136 innehåller tre olika viner från Ludovic Chanson i årgång 2019, ännu en mycket lyckad årgång för Ludovic. Les Pions (2 flaskor) är Ludovics Petillant Naturel, ett mousserande vin som görs på helt naturlig väg. Kortfattat kan man beskriva det som att man stoppar alkoholjäsningen med en liten mängd socker kvar i vinet och tappar på flaska med kapsyl. När sedan jäsningen fortsätter i flaska blir vinet helt torrt och kolsyra bildas i vinet. När Ludovic bedömer att vinet är färdigt, normalt cirka 12 månader efter skörd degorgeras vinet och förseglas med naturkork och grimma. Det torra vinet Les Cabotines (3 flaskor) är en inbjudande och harmonisk chenin blanc, med saftig frukt i mjuk och tillgänglig stil. Balansen är suverän för njutning på egen hand, före eller efter maten, eller till enklare sommarmiddagar på terrassen. Till Les Pêchers (1 flaska) har Ludovic valt ut druvorna från den senare delen av skörden och låtit stoppa jäsningen med en liten mängd socker kvar. Ett sällskapligt vin där den markerade, delikata sötman gärna får skapa ett lekfullt samspel med smakrik asiatisk mat, gärna med lite hetta. Sammanfattningsvis tre briljanta sommarviner, fullpackade med drickglädje och personlighet.


CAV0136 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2019 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Petillant Naturel Les Pions – 195 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Montlouis-sur-Loire Pétillant Originel. 100% chenin blanc från vingårdarna La Taille Douzillers och Les Pions. 100% årgång 2019. Jäst och lagrat på ekfat och tank i fem månader före buteljering i april 2020 med 13 gram restsocker som fått jäsa ut i flaska. Degorgerat i maj 2021. Ekologiskt certifierad (AB). 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2023. Serveringstemp: 8-10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft av moget gråpäron, röda höstäpplen, kvitten, melon, örter, sommarblommor och rökig mineral. Smaken är frisk och fyllig med mjuk mousse. Röda äpplen, söta gråpäron, kvittenmarmelad, anis och grapefrukt samsas med kalkstensmineral. Harmonisk eftersmak med bra längd och en liten angenäm grapebeska. Ett inbjudande och sprudlande sommarbubbel som kan serveras med eller utan tilltugg. Utmärkt i kvällssolen till oliver och rostade mandlar.

3 flaskor 2019 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec Les Cabotines – 195 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin, Sec. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från Husseau-delen av Montlouis-sur-Loire. Jordmånen består av sand med inslag av flinta och lera. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters gamla ekfat i 11 månader. Buteljerat i september 2020. Ekologiskt certifierad (AB). 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2024. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk doft med gråpäron, vita blommor, kvitten, gula äpplen, stjärnanis och saltstänkt sten. Smaken är frisk och fyllig med mjukt, krämig textur. Röda äpplen, saftigt päron, kvittenfrukt, honungsmelon, citrus och krossad sten. Lång eftersmak med mästerlig balans. Ett aptitretande vin i total harmoni som passar till enklare sommarmat, som en välgjord caesarsallad toppad med kycklingspett eller halloumi från grillen.

1 flaska 2019 Ludovic Chanson Montlouis sur Loire Sec tendre Les Pêchers – 215 kr [.pdf]

Halvorrt vitt vin, Demi-Sec. AOC Montlouis-sur-Loire. 100% chenin blanc från vingårdarna Les Batisses och Les Pêchers. Jäst och lagrat på 400 och 228-liters gamla ekfat i 9 månader. Buteljerat i juli 2020. Restsötma 20 g/l. Ekologiskt certifierad (AB). 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2024. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk doft av söta gula päron, honung, kvittenmarmelad, stjärnanis och mineralsälta. Smaken är mjuk och fyllig, med intresseväckande och lekfull balans mellan syra och sötma. Röda höstäpplen, inlagda päron, grillad citron, honung och krossad sten. Eftersmaken balanserar frisk syra med läckra honungstoner och salt mineralitet. Vill man göra det enkelt så sätter man flaskan i ishinken och lutar sig tillbaka i solstolen men prova gärna till asiatiskt inspirerad mat, gärna med lite chilihetta.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 22 × 18 cm