CAV0095

2 690 kr

CAV0095 innehåller

2 fl 2016 Le Grappin Saint Aubin l’Ebaupin Blanc (395 kr/st)
1 fl 2016 Le Grappin Santenay Premier Cru Les Gravières Blanc (455 kr)
1 fl 2016 Le Grappin Savigny-lès-Beaune Rouge (395 kr)
2 fl 2016 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes (525 kr/st)

Leverans vecka 51-52

Slutsåld

Följ oss

Le Grappin

Året var 2006, när australiensaren Andrew Nielsen en morgon lämnade in sin avskedsansökan på jobbet i reklambranschen för att sätta av på sitt livs äventyr. Efter några års oenologistudier och praktik hos hantverksmässiga vinodlare i Kalifornien, Australien och på Nya Zeeland landade Andrew 2009 i Bourgogne, som anställd hos Domaine Simon Bize i Savigny-les-Beaune. Här fick han chansen att lära sig om den lokala terroiren och fann att många underskattade vingårdsplättar har enorm potential. Efter två år hos Bize lyckades Andrew övertyga en av byns odlare att sälja druvorna från några av sina vingårdar till honom för att för första gången göra sitt eget vin. Andrew döpte firman till Le Grappin och med endast en handfull årgångar buteljerade har vinerna redan dragit till sig stor uppmärksamhet. Andrew Nielsen, som i trakten går under smeknamnet Obelix, har tack vare sin hängivelse även vunnit de lokala odlarnas respekt.


Terroir

I La Côte d’Or, den gyllene sluttningen i  hjärtat av Bourgogne, finner vi några av världens mest berömda vinodlingar. Ingen annanstans kan druvorna pinot noir och chardonnay ta sig de förfinade uttryck som de gör i denna terroir. Vingårdarna upptar sluttningar och dalgångar väster om floden Saône på väg upp mot centralmassivets norra utkant. Totalt sträcker sig vinodlingarna ungefär 40 kilometer från norr till söder där Beaune fungerar som huvudort, både geografiskt och historiskt. Côte d’Or ligger på gränsen mellan tempererat och kontinentalt klimat men den komplexa terroiren, med många små dalgångar och geologiska fickor längs sluttningen, gör att mikroklimaten skiljer sig mycket från by till by. Med Le Grappin har Andrew fokuserat på att hitta små bortglömda vingårdslägen i den södra halvan av Côte d’Or, huvudsakligen runt byarna Beaune, Savigny-les-Beaune och Saint Aubin. I Beaune och Savigny-les-Beaune består jordmånen av brunröd kalkstensgrund med varierande inslag av lera och märgel medan det längre söderut, i kommunen Saint Aubin, handlar om karga kalkstensjordar.


Filosofi

Andrew Nielsen tillhör den kategori vinproducenter som benämns mikro-negociant, där vinmakaren själv inte äger odlingarna utan istället köper druvor från utvalda odlare, ofta på mycket liten skala. Grunden i Andrews filosofi är hans övertygelse att unika vingårdar producerar unika viner. Visionen med Le Grappin är att hitta dessa förbisedda, underskattade vingårdar längs Côte d’Or och ge vinerna chansen att uppnå sin sanna potential. En förutsättning är att odlaren av vingården jobbar utan kemikalier och är villig att anpassa vingårdsarbetet efter Andrews direktiv. Obelix tar själv över i vingårdarna några veckor före skörd och för att säkerställa att druvorna plockas vid optimal mognad gäller det att smaka på dem varje dag. Andrews fokus på detaljer fortsätter i källaren som han hyr i den gamla ringmuren i Beaune. Den långsamma jäsningen sker utan tillsatt jäst och med så lite ingrepp som möjligt. Mognadslagringen sker i ekfat en trappa ner, där källaren är som svalast. Andrew lämnar ingenting åt slumpen och allt arbete sker för hand, till och med buteljering och etikettering.


CAV0095

CAV0095 innehåller de fyra olika viner som Andrew producerat i årgång 2016 och ger en heltäckande bild av vad Andrew har lyckats åstadkomma med denna mycket fina årgång. De vita vinerna från 2016 är generösa och friska med utmärkt balans. Årgång 2016 för de röda vinerna hyllas som en toppårgång. Solmogen och generös frukt balanseras av friska fruktsyror och strama tanniner. Saint Aubin En L’Ebaupin (2 flaskor) kommer från kalkrika jordar på en västsluttning ovanför byn Saint Aubin som mognar sent. Resultatet är ett karaktärsfullt, citrusfriskt vin med läckert rökig mineralitet. Nästa vita vin, Santenay Premier Cru Les Gravières (1 flaska) kommer från chardonnaydruvor odlade i karg och stenig jordmån i södra änden av Côte d’Or. Ett perfekt balanserat vin med utpräglad mineralitet och strama, precisa syror. Av de två röda vinerna kommer Savigny-les-Beaune Rouge (1 flaska) från vingården Aux Fournaux, Andrews favoritvingård och den vingård som får symbolisera hela hans vision med Le Grappin. Det utmärkta läget, långt ner på sluttningen där lera blandats med kalksten, ger ett stramt vin med stenig mineralitet. Sist men inte minst, Beaune Premier Cru Boucherottes (2 flaskor). I Boucherottes får pinot noir-druvan ett komplext och solmoget uttryck med saftig frukt och helt mogna tanniner. Andrews vita och röda bourgogneviner är njutbara redan som unga och med fin lagringspotential. Av de vita är det Santenay-vinet som gärna får sparas, åtminstone något år. Samma gäller för den röda Savigny-les-Beaune som är i yngsta laget idag. För samtliga av dessa sällsynta viner gäller en stunds luftning i karaff och, för bästa upplevelse, lite vällagad mat på tallriken. Prova de vita med allt från smakrika fiskrätter till kyckling och svamp. Till röd bourgogne passar självklart en Boeuf Bourguignon perfekt men prova även elegant tillagad vildfågel eller anka, gärna med örter eller svamp.


CAV0095 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor 2016 Le Grappin Saint Aubin En L’Ebaupin – 395 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint Aubin. 100% chardonnay från gamla stockar i den västsluttande vingården En l’Ebaupin bakom byn Saint Aubin. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat i 9 månader följt av en månad i tank. Buteljerat i augusti 2017. 13% alkohol. Drick: 2019-2024. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och mineralstinn doft med mogen gul och vit stenfrukt, päron, stekt äpple, sommaräng och krutrökig stenighet. Smaken är energifylld, med krämig textur och friska fruktsyror. Vit persika, moget gult äpple, citrus och våt sten. Eftersmaken är lång och frisk med stram kalkstensmineralitet. Karaffera en timme och prova till grillade skaldjur eller fransk ostbricka.

1 flaska 2016 Le Grappin Santenay Premier Cru Les Gravières – 455 kr [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Santenay Premier Cru. 100% chardonnay från 40-åriga stockar i vingården Les Gravières med jordmån rik på kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på ekfat i 10 månader följt av två månader i tank. Buteljerat i augusti 2017. 13% alkohol. Drick: 2019-2025. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och djup doft med mogen gul stenfrukt, grillad citron, blyerts och mörk, rökig mineralitet. Smaken är intensiv med rik, saftig frukt och krämig textur. Persika, moget gult plommon, citrus och våt sten. Eftersmaken är lång och smakrik med stram citrus och kalkstensmineralitet. Karaffera en timme och prova till smakrika fiskrätter eller en pasta carbonara.

1 flaska 2016 Le Grappin Savigny-les-Beaune Rouge – 395 kr [.pdf]

Rött vin. AOC Savigny-les-Beaune. 100% pinot noir från 60-åriga stockar i vingården Aux Fournaux. 80% avstjälkat, resten hela klasar uppepå för jäsning i öppet träkar under 15 dagar. Därefter 11 månaders lagring i ekfat, 1-3 år gamla. Buteljerat i oktober 2017. 13% alkohol. Drick: 2020-2026. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 2 tim.
Frisk och komplex doft med solmogna skogshallon, körsbär och granatäpple, peppar, torkade örter, varm tjära och stenig mineral. Smaken är intensiv med mogna tanniner och silkeslen textur. Mogna röda vinbär, mosade jordgubbar, körsbär, nyskördade örter och rökig mineral. Lång, stram eftersmak med matvänliga tanniner och uppfriskande mineralitet. En komplex och elegant röd Bourgogne som serveras svalt till vild fågel eller saftiga kycklingrätter med svamp.

2 flaskor 2016 Le Grappin Beaune Premier Cru Boucherottes – 525 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Beaune Premier Cru. 100% pinot noir från gamla stockar i vingården Boucherottes. 75% avstjälkat, resten hela klasar uppepå för jäsning i öppet träkar under 15 dagar. Därefter 11 månaders lagring i ekfat, 1-4 år gamla. Buteljerat i oktober 2017. 13,5% alkohol. Drick: 2019-2028. Serveringstemp: 15°C. Karafferas: 2 tim.
Djup och komplex doft med solmogna, mörka körsbär, mosade jordgubbar, viol, orientaliska kryddor och krossade, mörka stenar. Smaken är packad med saftig frukt och friska syror inbäddad i krämig textur. Saftiga körsbär, skogshallon, viol, en liten örtighet och rökig mineral. Eftersmaken är lång och saftig med mogna, markerade tanniner. Perfekt balanserat och oemotståndligt gott redan nu men garanterat ännu bättre om något eller några år. Prova till rosastekt anka med apelsinsås eller till kökets bästa Boeuf Bourguignon.

 

Mer information

Vikt 10 kg