CAV0057

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris-le-Vineux där vi hittar familjen Goisot och deras egendom. Familjen Goisot har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder unge Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi samtidigt som egendomens viner fortsätter att dra till sig uppmärksamhet internationellt.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Utöver dessa är det tillåtet att odla druvan aligoté och skriva AOC Bourgogne Aligoté på etiketten. Aligoté var för länge sedan den dominerande druvan för vita viner i Bourgogne men har under det senaste seklet successivt ersatts av chardonnay. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna, skapad så sent som 2003. För AOC Saint-Bris handlar det om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne där detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De flesta sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd.


Filosofi

Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och så fort druvorna transporterats till källaren hjälps åtta personer åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdarnas naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får mogna ostört till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är rena och svala viner med personlighet och fina uttryck från sin terroir.


CAV0057

CAV0057 innehåller tre olika vita viner, från tre olika appellationer gjorda på tre olika druvsorter och med den kalkstensrika jordmånen som gemensam nämnare. De två första vinerna kommer från årgång 2014, en strålande skörd i norra Bourgogne. Växtsäsongen förlängdes av tidig blomning och varma och torra väderförhållanden under sommarmånaderna. Druvorna till 2014 Bourgogne Aligoté (2 flaskor) odlas i fem olika vingårdar runt byn Saint-Bris. När många av byns producenter ryckte upp sin aligoté för att istället plantera chardonnay eller körsbärsträd var familjen Goisot envist övertygade om druvans potential. Tack vare det har man idag en stor andel gamla stockar aligoté i vingårdarna, vilket ger ett mineraliskt djup till vinet. 2014 Saint-Bris Exogyra Virgula (2 flaskor) kommer från två nordsluttande vingårdar planterade med sauvignon blanc och en jordmån med urgamla fossila ostronskal (på latin Exogyra virgula). Här finns tack vare jordmånen mycket likheter med vinerna från grannkommunen Chablis, trots att det är olika druvsorter. Biaumont (2 flaskor) är namnet på en sydsluttande vingård på hög höjd öster om byn Saint-Bris. Jordmånen här är karg av typen kimmeridgien med mycket fossiler. De gamla chardonnaystockarna och det sydsluttande läget ger ett vin med generös frukt och mörk, stenig mineralitet. Goisots Aligoté och Saint-Bris är perfekta sommarviner i sin uppfriskande och svala stil medan Biaumont är ett matvin som passar utmärkt till smakrika fiskrätter eller varför inte gräddstuvade sommarkantareller.


CAV0057 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2014 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté – 125 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Aligoté. 100 % aligoté från gamla stockar, upp till 85 år, i fem olika vingårdar. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten. Lagrat på ståltank 8 månader. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i maj 2015. 12,5% alkohol. Drick: 2016-2020. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och djup doft med päron, kvitten, stjärnanis, blommor och fuktig, mörk sten. Smaken är fruktig och packad med energi. Päron, gula äpplen, vit persika, citron och rökig sten. Välbalanserad eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet. Ett utmärkt sommarvin som är gott på egen hand eller till räksalladen.

2 flaskor 2014 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula – 145 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint-Bris. 100 % sauvignon blanc från upp till 40 år gamla stockar i vingårdarna Cornevin och La Ronce. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med hög koncentration av fossil. 11 månaders lagring på ståltank. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i augusti 2015. 12,7% alkohol. Drick: 2016-2020. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och mineralisk doft med grönt äpple, krusbär, pressad lime, vita blommor, mynta och krutrök. Smaken är fruktig, frisk och perfekt balanserad. Äpple, citrus, krusbär, kalk, örter och rökig mineral. Frisk och stram eftersmak med en liten matvänlig grapebeska. Ett friskt sommarvin, utmärkt som apéritif eller till getosten på ostbrickan.

2 flaskor 2013 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Biaumont – 225 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från upp till 80-åriga stockar i vingården Biaumont. Karg jordmån som består av kimmeridgien kalksten med mycket fossil. Jäst och lagrat 15 månader på ekfat, varav 10% nya. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i januari 2015. 13% alkohol. Drick: 2016-2023. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: 2-3 tim.
Komplex och djup doft med vita och gula blommor, saftig gul persika, citrus, orientaliska kryddor och krossad sten. Smaken är kraftfull, generös och krämig. Blommor, persika, ananas, grillad citron, kryddor och kalkstensmineral. Lång, fyllig och smakrik avslutning med läskande mineralitet. Ett matvin som serveras till grillad fisk med smakrika tillbehör, kantarelltoast eller fisksoppa med aioli.