CAV0132

1 290 kr

CAV0132 innehåller

3 fl 2019 Domaine Binet Jacquet Faugères (155 kr/st)
2 fl 2018 Domaine Binet Jacquet Faugères Réserve (235 kr/st)
1 fl 2017 Domaine Binet Jacquet Faugères Grande Réserve (355 kr)

Leverans vecka 14-15

Slutsåld

Följ oss

Domaine Binet Jacquet

Vännerna Olivier Binet och Pierre Jacquet startade 1999 tillsammans sitt livs äventyr, Domaine Binet Jacquet. De köpte några hektar oplanterad mark i utmärkta lägen, med övertygelsen att de här skulle kunna odla druvor och skapa vin av högsta kvalitet. Efter två års hårt arbete med jordarna kunde man på våren 2001 plantera sina första vinstockar. Från rankornas femte växtsäsong skördades druvorna till Domaine Binet Jacquets allra första vin, som man fick hjälp att vinifiera hos grannen Didier Barral. Sedan dess har Olivier och Pierre lyckats komma över ytterligare några hektar vingårdar och en egen källare i utkanten av byn Faugères. Egendomen uppgår idag till totalt nio planterade hektar, en storlek som gör att Pierre med assistans av sin fru Peggy klarar den dagliga driften medan Olivier försöker vara på plats så mycket som möjligt vid sidan av sitt heltidsjobb i Schweiz.


Terroir

Faugères är en liten appellation med totalt 1900 hektar planterade vingårdar som hör till regionen Languedoc i södra Frankrike. Jordmånen i Faugères är unik med sitt torra och steniga skiffer, en av Europas äldsta jordmåner. Liknande jordar finns bland annat i berömda vinområden som Côte Rôtie, Priorat och Moseldalen. Det porösa skiffret ger vinstockarnas rötter möjlighet att söka sig djupt ner i marken där de alltid kan hitta fuktighet under de torra sommarmånaderna, en avgörande detalj för vinets kvalitet. Binet Jacquets vingårdar är spridda på 17 olika platser inom appellationen och består av de traditionella sydfranska druvsorterna grenache, syrah, mourvèdre som kompletteras med carignan och cinsault. Det intensiva solskenet ger perfekta förutsättningar för druvorna att mogna och värmer upp skifferjordarna. Under de svala sommarnätterna, på 350 meters höjd över havet, koncentreras aromerna samtidigt som skiffret släpper ifrån sig sin absorberade värme. Faugères ligger öppet både för svala vindar från Cevennerna i norr och den friska medelhavsbrisen i söder. Vindarna ger vingårdarna en naturlig ventilation och är en viktig faktor som håller sjukdomar och skadliga insekter borta.


Filosofi

Olivier och Pierres delade övertygelse att jordarna måste brukas enligt naturliga metoder fick dem att redan från första spadtaget arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer. Duon är noga med att biodynamiska principer måste handla om djup förståelse för balansen i jordarna och plantorna, aldrig om ett sätt att marknadsföra vinerna. Kemikalier och tunga maskiner leder till livlös, kompakt jord, sjuka vinstockar och erosion. Sedan 2008 är egendomen certifierad ekologisk och 2010 fullföljdes den biodynamiska certifieringen. Vingårdarna är tätt planterade för att vinrankornas rotsystem ska konkurrera mot varandra om näring och fukt, vilket ger färre druvor men betydligt högre kvalitet. Med hård och mycket noggrann beskärning på våren ser man till att skörden aldrig ger högre avkastning än 35 hektoliter per hektar, en bit under vad som är tillåtet i t.ex. Bourgogne Grand Cru. Arbetet med jordarna i vingården är helt avgörande för Pierre och Olivier. De biodynamiska principerna och låga skördeuttagen ger en naturlig friskhet och framhäver mineraliteten i vinerna. När druvorna uppnått perfekt mognad kallas vänner och familj in för att hjälpa till med skörden. Sortering och avstjälkning följs av långsam jäsning på tank och gamla ekfat med manuell nedtryckning av skalmassan, pigeage, en gång per dag. Mot slutet av mognadslagringen, som tar mellan 10-24 månader, sker blandningen där målet är viner med finess och elegans. Normalt räcker det svavel som jästen naturligt producerar för att skydda vinet under hela mognadslagringen så först vid buteljering tillsätts en liten mängd svavel för ge vinet ytterligare stabilitet inför sitt fortsatta liv i flaska.


CAV0132

CAV0132 innehåller tre av Domaine Binet Jacquets viner, från de tre senast släppta årgångarna. Först ut är den charmiga Faugères (3 flaskor), där alla de fem lokalt förankrade druvsorterna får vara med och skapa en harmonisk samklang. Vinet jäser och mognadslagras på cementtank i ett år där målet är ett balanserat och tillgängligt vin som ska vara användbart i många olika sammanhang. 2019 års version av detta vin går i Binet Jacquets sedvanligt friska stil, med sval frukt som är inlindad i den ursprungstypiska mineralsältan. I Faugères Réserve (2 flaskor) låter man druvsorten grenache ta större plats, vilket ger en fyllig och avrundad upplevelse som balanseras av friska fruktsyror och silkeslena tanniner. Den långa mognadslagringen, totalt två år, lockar fram komplexitet och ger vinet utmärkta förutsättningar för ytterligare lagring i flaska. Årgång 2018 av Réserve är lysande, med solmogen karaktär och distinkt stenig mineralitet. Toppvinet Faugères Grande Réserve (1 flaska) är en sällsynt skapelse som endast produceras i riktigt lyckade årgångar. Vinet imponerar redan idag, med stor komplexitet och stram, elegant textur, och den som sparar flaskan något år kommer att belönas ytterligare för sitt tålamod. Sammanfattningsvis så får det enklare Faugères-vinet stå för den spontana vardagsglädjen i CAV0132. Ett vin som kan öppnas till en mängd olika fågel- eller kötträtter, vilken dag i veckan som helst, men som också fungerar utmärkt som sällskapsvin. Faugères Réserve, med sin fylliga och smakrika stil, passar utmärkt till sommarens grillmiddagar eller höstens mustiga grytor. Grande Réserve levererar nu och i minst fem år framöver en stor vinupplevelse till den hängmörade köttbiten.


CAV0132 innehåller 6 flaskor:

3 flaskor 2019 Domaine Binet Jacquet Faugères – 155 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 25% carignan, 25% grenache, 20% cinsault, 20% syrah & 10% mourvèdre. Jäst utan tillsatt jäst och lagrat på tank i 12 månader. Buteljerat i september 2020. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2025. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med nyplockade blåbär, solmogna hallon, viol, björnbär, höstskog, örter och varm asfalt. Frisk och elegant smak med utmärkt balans och sammetslena tanniner. Saftiga körsbär, blåbär, mynta och saltstänkt sten. Uppfriskande eftersmak med utmärkt längd och frisk mineralsälta. Ett suveränt allround-vin som är gott på egen hand och i en mängd olika matsammanhang. Perfekt att förgylla en vardagkväll med till hjortfärsbiffar i gräddsås.

2 flaskor 2018 Domaine Binet Jacquet Faugères Réserve – 235 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 50% grenache, 20% syrah, 20% carignan, 10% mourvèdre. Jäst utan tillsatt jäst och lagrat på cementtank och gamla ekfat i 22 månader. Buteljerat i september 2020. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2027. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Djup och frisk doft med hallon, körsbär, vildvuxen rosmarin, saltlakrits, viol, vitpeppar och våt, salt skiffersten. Smaken är intensiv med suverän balans och silkeslen textur. Hallon, björnbär, lakrits, sydfranska örter, peppar och nyskuret kött. Lång, elegant och komplex eftersmak med uppfriskande, salt mineralitet. Ett läckert matvin som gjort för sommarens grillmiddagar. Prova till rosmarinkryddade lammkotletter med salade provençale.

1 flaska 2017 Domaine Binet Jacquet Faugères Grande Réserve – 355 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOP Faugères. 40% carignan, 40% syrah, 10% mourvèdre & 10% grenache. Jäst utan tillsatt jäst och lagrat på ståltank, äggformad cementtank och franska ekfat i 24 månader. Buteljerat i september 2019. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. 14% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2029. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Komplex, tät doft med söta körsbär, mogna blåbär, blå plommon, viol, orientaliska kryddor, tjära och mörk, varm sten. Smaken är fyllig, rund och krämig med både kraft och finess. Mörka körsbär, plommon, nyvässad blyertspenna, kryddor och örter, havssälta och rökig sten. Eftersmaken är kraftfull med strama tanniner och läskande mineral. Ett stort vin som är mycket gott redan nu till en fin köttbit medium rare med smakrika tillbehör.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 30 × 25 × 18 cm