CAV0114

1 290 kr

CAV0114 innehåller

2 fl 2017 Arbois Chardonnay Arces (185 kr/st)
2 fl 2017 Arbois Les Moulins (205 kr/st)
2 fl 2017 Arbois Savagnin Terres Bleues (255 kr/st)

Leverans vecka 8-9

Slutsåld

Följ oss

Domaine de la Touraize

Familjen Morin har i åtta generationer odlat vin i Arbois, i norra delen av Jura. Under större delen av 1900-talet var familjen ansluten till det lokala kooperativet i Arbois, där medlemmarnas druvor framställs till vin under kooperativets etikett. Först när André-Jean, senaste generationen Morin, anslöt vid sin fars sida på 80-talet, väcktes tanken om att fullborda vinodlingen med egen, helt självständig vinproduktion – från odling till flaska. Efter många års funderande och med en väl genomarbetat plan, fattade så André-Jean 2009 det stora beslutet att lämna kooperativet för att ge liv till Domaine de la Touraize. Namnet togs efter en vingård, la Touraize, som varit i familjen Morins ägo sedan 1700-talet och som symbol valdes en ammonit, en vanligt förekommande fossil i Juras vinmarker. 2016 lämnade André-Jeans hustru, Héléana, sitt jobb som sjuksköterska för att ansluta vid André-Jeans sida på heltid. Med till synes outtömlig passion och energi, har paret Morin på bara tio år gjort Domaine de la Touraize till ett namn att räkna med i Jura.


Terroir

Domaine de la Touraize består av 12 hektar vingårdar runt Arbois, som är centralort i vinregionen Jura och en av Frankrikes historiskt viktigaste vinbyar. AOC Arbois var en av endast fem appellationer som inkluderades i den ursprungliga klassificeringen 1936. Jordbruket i Jura präglas av mångfald. Här samsas boskap med spannmålsodlingar, vingårdar och stora arealer orörd skogsmiljö, vilket skapar utmärkta förutsättningar för naturlig balans i det lokala ekosystemet. Klimatet i denna del av östra Frankrike, inte långt från gränsen till Schweiz, är semikontinentalt och brukar ge något varmare och betydligt fuktigare växtsäsonger än Bourgognes sluttningar som ligger fem mil västerut. Jordmånen i området präglas av olika former av märgel med varierande halter kalksten och mängder av förhistoriska fossiler. För de vita vinerna gäller druvsorterna chardonnay och savagnin, medan röda Arbois-viner görs på trousseau, poulsard eller pinot noir.


Filosofi

Ett av André-Jeans första beslut var att successivt, i takt med att egendomen kommit på fötter ekonomiskt, certifiera hela odlingen för ekologiskt jordbruk. Under omställningen, som tar flera år, växte även intresset för biodynamiska metoder och det tog inte länge förrän man gick hela vägen till certifiering även där. Skörden sker för hand och efter den korta transporten till källaren vinifieras druvorna från varje vingård separat och endast en liten mängd svavel tillsätts i detta läge. André-Jean älskar begagnade stora ekfat, så kallade foudres, och målsättningen är att alla hans viner ska ligga på foudres över två vintrar. Den långsamma mognadslagringen gör vinerna stabila, komplexa och gör dem redo för konsumtion när de väl tappas på flaska. Ekfaten hålls påfyllda under hela lagringen, ouillé, som sker i den svala källaren utan att något tillsätts eller tas bort. Buteljeringen sker utan tillsatt svavel och, tack vare den långa lagringen, utan filtrering. Resultatet av André-Jeans träffsäkra filosofi är rena, ärliga och mycket välbalanserade viner, fullpackade med ursprungskänsla och personlighet.

 


CAV0114

CAV0114 innehåller tre olika viner från Domaine de la Touraize i den frostpräglade årgången 2017. Bortsett från förlusterna från frostnatten i april, som tog runt 60 procent av knopparna med sig, så var växtsäsongen 2017 mycket lyckad i Jura. Jordarna var lättarbetade hela sommaren och det ofta förekommande hotet från sjukdomar i vingårdarna lyste med sin frånvaro. Mot slutet av augusti började man uppnå full mognad och kunde planera för en fin skörd i septembersolen. Vinerna från 2017 utmärker sig med generös, solmogen frukt, balanserade syror och utpräglad mineralitet. Från stockar planterade 1983 i vingården Arces kommer vinet med samma namn, Arbois Chardonnay Arces (2 flaskor). Arces är en sval plats där stockarna ännu inte hunnit knoppa när frosten slog till, och klarade sig således utan förluster. Siltjordarna ger ett lite rundare vin med mogna citrus och äppeltoner. Från vingården Petit Curoulet kommer ett unikt vin, Arbois Les Moulins (2 flaskor). Med detta vin vill André-Jean hedra en familjetradition som startades av hans farfar, nämligen att låta chardonnay och savagnin växa tillsammans i vingården. Precis som tidigare generationer skördar han druvsorterna samtidigt, pressar och låter dem jäsa ihop. Resultatet är ett läckert uttryck med generös frukt från chardonnay balanserat med friska citrussyror från savagnin och en ursprungstypisk mineralitet. Från relativt unga stockar planterade 2005 i en av familjen Morins bästa vingårdar, Sur la Regole, kommer toppvinet Arbois Savagnin Terres Bleues (2 flaskor). Här är det gråblå märgel i jorden som skapar ett fascinerande uttryck. Märgeljordarna runt Arbois är hyllade som världens bästa växtplats för druvan savagnin. Solmogen citrusfrukt, läcker kryddighet och en mycket distinkt mineralitet gör vinet enastående komplext. Utmärkande för samtliga viner från Domaine de la Touraize är den tilltalande balansen mellan mogen frukt, friskhet och mineralitet. Till Chardonnay Arces lagar vi rustik mat, gärna på kyckling eller kalv och med krämiga, smakrika tillbehör. Både Les Moulins och Savagnin Terres Bleues passar utmärkt att servera till vårkycklingen, där vi inte snålar med grädde och svamp i såsen. Men frågan är om inte vinerna gör sig allra bäst i goda vänners lag, med en rejäl bit av Juras legendariska ost Comté på bordet.


CAV0114 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2017 Domaine de la Touraize Arbois Chardonnay Arces – 185 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Arbois. 100% chardonnay från stockar planterade 1983 i vingården Arces, en nordost-sluttning i Arbois västra utkant. Jordmånen består av silt och lera. Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i ett gammalt foudre (3000 liter) i 18 månader. Buteljerat 2 april 2019. Ekologiskt odlat (pågående certifiering). 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2023. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren, frisk doft gula och vita blommor, mogen citrus, vit persika, gult äpple, mandel, anis och rökig mineral. Smaken är harmonisk och balanserad med krämig textur. Mogna gula äpplen, röd grapefrukt, gul persika, grapefrukt, kryddor och jordig mineral. Välbalanserad, avrundad eftersmak med en liten matvänlig grapebeska. Gott till ungsgrillad kyckling med blomkålsgratäng.

2 flaskor 2017 Domaine de la Touraize Arbois Les Moulins – 205 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Arbois. 65% chardonnay planterat 1989 & 35% savagnin planterat 2001 i vingården Petit Curoulet, väster om Arbois. Jordmånen består av lera och märgel. Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i gammalt foudre (2000 liter) i 18 månader. Buteljerat 2 april 2019. Ekologiskt odlat (pågående certifiering). 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2024. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med gula blommor, citron och lime, grönt och gult äpple, stenfrukt, nymalen sötmandel, anis och mineral som påminner om lera. Smaken är generöst balanserad med mjukt, krämig textur. Moget gult äpple, krämig citronsorbet, orientaliska kryddor och jordig mineral. Lång eftersmak med utmärkt längd och uppfriskande mineralitet. Ett friskt och ursprungstroget Juravin som fungerar till smakrika fiskrätter eller en stekt kalvkotlett med gräddsås och potatispuré.

2 flaskor 2017 Domaine de la Touraize Arbois Savagnin Terres Bleues- 255 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin (ouillé). AOC Arbois. 100% savagnin från stockar planterade 2005 i vingården Sur la Regole. Jordmånen består av blågrå märgel och lera. Spontanjäst och lagrat med jästfällningen i gammalt foudre (3000 liter) i 18 månader. Buteljerat 2 april 2019. Ekologiskt odlat (pågående certifiering). 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2026. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Djup och komplex, mycket finstämd doft med gula och röda äpplen, gråpäron, aprikos, bakkryddor, fuktig höstskog, rostade valnötter och djup ursprungstypisk mineralitet. Smaken är perfekt balanserad med krämigt, silkeslen textur. Höstäpplen, gråpäron, söt citrus, orientaliska kryddor, nötter och blöt sten. Komplex och mineralisk eftersmak. Passar utmärkt till kyckling med svamp i gräddsås. Fulländat till 18-månader lagrad Comté eller varm Mont d’Or.

 

Mer information

Vikt 10 kg