CAV0141

1 190 kr

CAV0141 innehåller

2 fl 2020 Ferdinando Principiano Dolcetto d’Alba (125 kr/st)
2 fl 2019 Ferdinando Principiano Barbera d’Alba (155 kr/st)
2 fl 2017 Ferdinando Principiano Barolo del Comune di Serralunga d’Alba (315 kr/st)

Leverans vecka 44-45

Slutsåld

Följ oss

Ferdinando Principiano

När Ferdinando Principiano tog över familjens vinodlingar efter sin far i början av 90-talet var han starkt influerad av den moderna vinmakningsfilosofi som nyligen hade gjort sitt intåg i Piemonte. Syftet var att producera Baroloviner som tilltalade en bredare publik. Med hjälp av modern teknisk utrustning och nya franska ekfat i källaren skulle nebbiolodruvan tämjas att leverera tät och saftig frukt med kraftiga men mjuka tanniner. Ferdinando blev snabbt en framstående ambassadör för det nya Barolo men efter ett tiotal år började han, trots att hans viner blivit en kommersiell succé världen över, tvivla på att han valt rätt väg. Han upplevde att samtidigt som vinerna vunnit i omedelbar publikvänlighet hade de förlorat kontakten med sitt ursprung och sina traditioner. Ferdinando började därför långsamt svänga sin filosofi mot en mer traditionell stil, samtidigt som han ställde om skötseln av vingårdarna till ekologisk. Idag, tio år senare, är alla små ekfat borta i källaren hos Principiano och fokus har flyttats från modern teknik till tradition och respekt för naturen. Ferdinando Principianos resa har gjort honom till frontfigur och inspiratör för många nya traditionalister i Barolo, en rörelse mot naturliga viner framställda utan bekämpningsmedel, med respekt för områdets traditioner och med så lite tillsatt svavel som möjligt. Allt för att vinerna ska förmedla druvornas mest nyanserade sidor från Barolos unika terroir.


Terroir

Som ”wine of kings and king of wines” är Barolo Italiens mest berömda vin. Distriktet ligger i Piemonte i nordvästra hörnet av landet och har unika förutsättningar för stora viner. Det kontinentala klimatet präglas av de omgivande Alperna i norr och väster, Medelhavet i söder och floden Tanaro som löper rakt igenom distriktet. Jordmånen i Barolo är komplex och varierad. I de västra delarna ger kompakta och fertila jordar med sandiga inslag viner med generös frukt. I de östliga kommunerna, i synnerhet Serralunga d’Alba, är jordarna betydligt äldre och kargare med inslag av kalksten som ger stramare viner med utpräglad mineralitet. Druvan bakom Barolos berömmelse heter nebbiolo, namngiven efter den i Piemonte mycket vanligt förekommande dimman, nebbia. Nebbiolodruvan behöver en lång växtsäsong och skördas ofta långt in i oktober för optimal mognad. Sina rustika vardagsviner gör Barolobönderna på druvorna dolcetto och barbera som oftast odlas på de platser som är för svala för nebbiolodruvan.


Filosofi

Ferdinando älskar naturen. Att inte rubba vinodlingarnas naturliga växt- och djurliv är centralt i Ferdinando Principianos vinfilosofi. Han anser sig lyckligt lottad som får arbeta med vingårdar omgivna av skog och ängar vilket skapar unika, helt naturliga förutsättningar för vinodlingarna. Ferdinandos inställning till kemikalier i odlingarna faller långt under gränserna för ekologiskt och biodynamiskt regelverk men han låter sig inte övertygas av att certifiering är rätt väg för honom. Han menar bestämt att vinerna måste klara av att stå på egna ben, baserat på sin kvalitet, snarare än en ekologisk logotyp på etiketten. En viktig del i Ferdinandos filosofi är hans syn på vilken jäst som används för vinifiering. Att vinerna får jäsa spontant, utan tillsats av kommersiell jäst, är mycket viktigt för vinernas möjlighet att uttrycka sitt ursprung. Väl omhändertagna, obesprutade vinodlingar gör att de naturliga jäststammar som följer med druvorna till källaren vid skörd är fullt tillräckligt för att druvmusten ska jäsa till vin. I den skinande rena källaren står traditionella jäskar och lagringsbehållare prydligt uppställda. Efter jäsningen lagras Dolcetto- och Barberavinerna i ståltankar innan de buteljeras inom något år. Nebbiolodruvan föredrar en syrerik miljö för att de kraftiga tanninerna ska tämjas, därför mognadslagras Barolovinerna, på traditionellt vis, minst två år i stora botti av slavonsk ek. Vinerna varken klarnas eller filtreras inför buteljeringen och Ferdinando är mycket återhållsam med svavel, något han menar krävs för att vinerna ska kännas levande och nå sin fulla potential.


CAV0141

CAV0141 innehåller tre olika viner från Ferdinando Principiano, gjorda på de tre viktigaste druvorna i Piemonte. Både Dolcetto d’Alba (2 flaskor) och Barbera d’Alba (2 flaskor) kommer från områdena Sant’Anna och Montagliato, två svala, natursköna dalar söder om Monforte d’Alba, med perfekta sluttningar för druvorna dolcetto och barbera. Dolcetto är känd för att vara krävande att odla men ger underbart charmiga viner med mörk körsbärsfrukt i läskande lättsam och drickvänlig stil. Barberavinerna är omtyckta för sin användbarhet. Den saftiga frukten gör det till ett utmärkt sällskapsvin samtidigt som friska syror och mineralsälta utgör perfekt partner till en mängd olika maträtter. Principianos Barolo del Comune di Serralunga d’Alba (2 flaskor) har allt man önskar sig i en traditionell Barolo. Nyanserad, mycket komplex doft, intensiv och elegant smak och en uppfriskande, kalkstensmineralisk eftersmak. Principianos försiktighet med svavel i vinerna gör att de sällan upplevs som knutna utan kan njutas direkt ur flaskan. Den läskande Dolcetton är som gjord för enkel njutning till charkuterier eller vardagspastan. Ett ypperligt terassvin för den som kan spara till nästa sommar. Barberan förgyller, gärna i sällskap av hemmagjord pizza eller en väldoftande lasagne, vilken vardagskväll som helst. Till Barolon, som öppnar upp sig fint efter någon timme i karaff, rekommenderar vi höstens svenska råvaror som viltkött och Karljohansvamp. Till den som har tur att få tag i en bit fin vit albatryffel uppmanas att vara generös med rivjärnet när det serveras Barolo.


CAV0141 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2020 Ferdinando Principiano Dolcetto d’Alba – 125 kr/st [.pdf]

Rött vin. DOC Dolcetto d’Alba. 100% dolcetto från stockar planterade 1960, 1989 & 2011 i områdena Sant’ Anna och Montagliato söder om Monforte d’Alba. Jäsning utan tillsatt jäst eller svavel följt av två veckor på druvskalen. Mognadslagrat på ståltank i 9 månader. Buteljerat i juli 2021. Odlat helt utan kemikalier. 12% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2024. Serveringstemp: 14°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk, bärig doft med syrliga körsbär, björnbär, svarta vinbär, viol och örter, nymalen svartpeppar och varm asfalt. Smaken är läskande med friska fruktsyror och krispig textur. Ljusröda körsbär, syrliga lingon, slånbär, saltlakrits och stenig mineral. Uppfriskande eftersmak med nätta och matvänliga tanniner. Perfekt att servera svalt till antipasti eller vardagspastan.

2 flaskor 2019 Ferdinando Principiano Barbera d’Alba – 155 kr/st [.pdf]

Rött vin. DOC Barbera d’Alba. 100% barbera från stockar planterad 2011 i området Montagliato. Jäsning utan tillsatt jäst eller svavel följt av drygt två veckor på druvskalen. Mognadslagrat på ståltank i 9 månader. Buteljerat i juli 2020. Odlat helt utan kemikalier. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2025. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Djup och nyanserad doft med mörka körsbär, skogshallon, viol, kryddor, rosor, tjära och krossad sten. Smaken är frisk och saftig med mjuk textur. Röda körsbär, blåbär, rött äpple, färska örter och salt havsbris. Frisk och nyanserad eftersmak med mjuka tanniner. Ett utmärkt allround-vin som passar med eller utan mat i de flesta sammanhang. Prova till svamprisotto ”al dente” eller till husets hembakade pizza napoletana.

2 flaskor 2017 Ferdinando Principiano Barolo del Comune di Serralunga d’Alba – 315/st kr [.pdf]

Rött vin. DOCG Barolo. 100% nebbiolo från stockar i två vingårdar (Lirano & Boscareto) i södra delarna av Serralunga d’Alba, planterade 1970, 1993 & 2012. Jäst med skalen i 35 dagar och mognadslagrat på 20 till 100 hl stora botti (10-40 år gamla) i två år följt av ytterligare 6 månaders lagring på tank. Buteljerat i juli 2020. Odlat helt utan kemikalier. 13,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick 2021-2029. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 1 tim.
Finstämd och nyanserad doft med söta körsbär, viol, torkade rosor, tjära, skogspromenad och en markerat salt mineralitet. Smaken är komplex och elegant med underliggande kraft och struktur. Söta röda körsbär, viol, lingon, torkade rosor och mineralsälta. Eftersmaken är lång och intensiv med strama, matvänliga tanniner. Ett suveränt matvin med förtjusande elegans. Passar utmärkt till det mesta från skogens skafferi, som viltkött och svamp, men också anka och vildfågel.

Mer information

Vikt 9 kg
Dimensioner 32 × 23 × 18 cm