CAV0086

1 990 kr

CAV0086 innehåller

2 fl NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Brut Grand Cru (295 kr/st)
2 fl NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Brut Rosé Grand Cru (315 kr/st)
2 fl 2012 Champagne Pehu Simonet Fins Lieux No1 Verzenay Millésimé Grand Cru (385 kr/st)

Leverans vecka 20-21

Slutsåld

Följ oss

Champagne Pehu Simonet

I byn Verzenay i hjärtat av Champagne finns en liten familjeegendom som idag drivs av fjärde generationens vinmakare, David Pehu. När Davids föräldrar, Charly Pehu och Marie-Claire Simonet, gifte sig i början av 70-talet skapade de namnet Champagne Pehu Simonet. David började arbeta vid sina föräldrars sida redan 1988 och från 1995 har han på egen hand varit ansvarig för vinmakningen. Utan att försaka familjens traditioner har han sedan dess utvecklat arbetet och låtit sig influeras av ekologiska odlingsprinciper, vilket höjt kvaliteten ytterligare. Sedan flera år tillbaka har Davids framsteg uppmärksammats internationellt och idag är Pehu Simonet erkänd för sin Grand Cru Champagne.


Terroir

Pehu Simonets vingårdar är koncentrerade kring Grand Cru-byarna VerzenayVerzySillery och Mailly. Odlingarna består till 75 procent av druvan pinot noir och resterande 25% av chardonnay. Pinot noir tar fram områdets berömda mineralitet och chardonnaydruvorna ger vinerna sin friskhet och struktur. Området kring Verzenay på Montagne de Reims är unikt i Champagne med sin nordliga sluttning. Läget fördröjer druvornas mognad med några dagar och det svalare mikroklimatet gör vinerna från Verzenay påtagligt friska i sin karaktär. Berggrunden består av krita och ljus kalksten som ligger endast ett par decimeter under markytan här, vilket bidrar till den distinkta mineralitet vinerna från Verzenay är omtalade för.


Filosofi

I Davids filosofi finns tydliga influenser från tiden i vinskolan i Bourgogne, där växtplatsen och växtsäsongen är det viktigaste uttrycket i ett vin. Han värderar sina gamla vinstockar som planterades av hans farfar, Antonin Pehu, för mer än 40 år sedan. Fördelen med gamla stockar är att de ger frukt med betydligt högre koncentration, djup och mineralitet. Ambitionsnivån i källaren hos Pehu Simonet är mycket hög. För vissa vingårdar och för det röda vinet till rosén använder man gamla ekfat, men enbart då vinerna har tillräcklig koncentration. Den malolaktiska jäsningen som omvandlar äppelsyra i vinet till mjölksyra undviks kategoriskt enligt gammal familjetradition för ett ge Pehu Simonets viner dess karaktäristiskt krispiga friskhet och energi. Vinerna buteljeras för kolsyrejäsning under sommaren efter skörd och får vila på jästfällningen i minst två år, ofta betydligt längre. Vid degorgeringen tillsätter man koncentrerad druvmust istället för den sockerlösning som används traditionellt i Champagne. David tycker det gör stor skillnad i smaken på hans viner där den subtila sötman får en mer naturlig karaktär.


CAV0086

CAV0086 innehåller tre olika champagner från Pehu Simonet där alla tre tydligt visar både sitt ursprung och Davids skickliga handlag i källaren. Två av dem är egendomens årgångslösa champagner som går under samlingsnamnet Face Nord för att betona den unika nordliga sluttningen i Verzenay. Davids mål med dessa är att skapa charmiga, fruktiga champagner som ska vara goda att dricka redan när de lämnar hans källare. I Face Nord Brut Grand Cru (2 flaskor) är basårgången 2014, en bra årgång i champagne där syra och mineralitet skapar drickvänlig balans. Basvinet kompletteras med reservvin som lagrats enligt soleraprincip i en stor tank som efter att man tappat av det vin man behöver för årets produktion fylls på med lika mycket nytt vin från senaste årgången. Metoden gör att David alltid har ett reservvin med viss mognad som kan balansera det unga och friska basvinet. Samma princip gäller för Pehu Simonets roséchampagne Face Nord Rosé Grand Cru (2 flaskor), där basvinet blandas med en liten del ekfatslagrat rött vin. Basårgången i denna är soliga 2015, där generös frukt och uppfriskande syror i samspel skapar en lekfull harmoni. CAV0086 innehåller även Pehu Simonets sällsynta årgångschampagne från Verzenay. 2012 Fins Lieux No1 Verzenay Millésimé Grand Cru (2 flaskor) görs i mycket liten upplaga från 60-åriga stockar i vingården Les Perthois som ger naturligt låga skördeuttag. Årgång 2012 har hyllats som den bästa på länge i Champagne med imponerande koncentration och gnistrande, frisk frukt. Champagnerna från Pehu Simonet, med sin fruktdrivna stil och krispiga syra, är som gjorda för sommaren. Båda de årgångslösa Face Nord-vinerna passar perfekt till apéritif på ljumna sommarkvällar. Servera inte för kallt och välj gärna tilltugg som snittar på skagenröra eller lax.  Toppvinet Fins Lieux No1 från Verzenay är ett fantastiskt vin som belönar den som har tålamod att vänta något år eller två.


CAV0086 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Brut Grand Cru – 295 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 70% pinot noir och 30% chardonnay från Verzenay, Verzy och Sillery. 70% basår 2014, 30% reservvin. 30 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i februari 2018. Dosage 6 g/l (Brut). 12,5% alkohol. Drick: 2018-2022. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och fruktig doft med grönt äpple, mogen citrus, sommarblommor, rostade hasselnötter och jordig mineral. Frisk och fyllig smak med drickvänlig balans. Grönt och rött äpple, apelsin, passionsfrukt och en liten nötighet. Elegant, balanserad eftersmak med uppfriskande mineralitet. Perfekt som aptitretande fördrink under sommarmånaderna.

2 flaskor NV Champagne Pehu Simonet Face Nord Brut Rosé Grand Cru – 315 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt rosévin. AOC Champagne. 100% Grand Cru. 80% pinot noir (varav 6% rött vin från 2015) och 20% chardonnay från Verzenay, Verzy, Sillery och Mailly. 75% från årgång 2015, 25% reservvin. 20 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i februari 2018. Dosage 6 g/l (Brut). 12,5% alkohol. Drick: 2018-2022. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Frisk och blommig doft med vilda hallon, mogna röda körsbär, smultron, rabarber och krossad sten. Elegant och intensiv smak i perfekt balans. Syrliga körsbär, mogna röda äpplen, blodapelsin och kalkstensmineral. Stram och uppfriskande eftersmak med utmärkt längd. Servera till snittar på lax, skagenröra eller prova till sushi.

2 flaskor 2012 Champagne Pehu Simonet Fins Lieux No1 Verzenay Millésimé Grand Cru – 385 kr/st [.pdf]

Mousserande torrt vitt vin. AOC Champagne. 100% Grand Cru Verzenay . 100% pinot noir. 60% jäst och lagrat på ekfat, 40% på ståltank. Årgång 2012. 57 månader i flaska på jästfällningen. Degorgerad i april 2018. Dosage 1,5 g/l (Extra-Brut). 12,5% alkohol. Drick: 2019-2029. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Djup och nyanserad doft med gula äpplen, kvittenfrukt, mogen mango, kryddor och mängder av jordig mineral. Smaken är intensiv och krispig. Mogen trädgårdsfrukt, gula äpplen, rostade hasselnötter, kryddor och kalkstensmineral. Mycket lång, komplex och stram eftersmak. En ungt mästerverk som gärna sparas ett eller två år och serveras till grillad fisk eller en värmande fisksoppa.

Mer information

Vikt 10 kg