CAV0065

1 390 kr

Slutsåld

Följ oss

Patrick Piuze

Kanadafödde Patrick Piuze karriär i vinvärlden började på 90-talet med tillfälliga anställningar på vingårdar världen runt. År 2000 fortsatte äventyret i Bourgogne med anställning hos Olivier Leflaive där intresset för att arbeta med chardonnay växte sig starkt. Han visade snabbt vad han var kapabel till och fick redan efter ett år ansvaret för Leflaives produktion i Chablis. Ryktet om Patricks talang spred sig snabbt och ledde till att han 2005 blev erbjuden det prestigefulla jobbet som ansvarig vinmakare hos områdets största producent, J-M Brocard. Redan efter ett par år hos Brocard kände sig Patrick frustrerad över att inte få fullt utrymme att styra framställningen på sitt sätt hos denna kommersiella jätte och började fundera på att gå sin egen väg. 2008 blev drömmen verklighet då han skapade firman Patrick Piuze och lämnade in sin avskedsansökan till Brocard. 2008 blev officiellt första egna årgången för Patrick Piuze och ett år senare såg han till att rekrytera sin före detta vinmakarkollega från Brocard, Sylvie Quittot, som sin högra hand. Vinerna från Patrick Piuze har på snabbt fått stor uppmärksamhet med stor efterfrågan i hela världen.


Terroir

Chablis ligger i den allra nordligaste delen av Bourgogne. Det svala klimatet ger en lång växtsäsong men medför också risk för frost långt in på våren. Jordmånen är det som gör Chablis unikt. Kalkstensjordar av typen Kimmeridgien med hög koncentration av uråldriga skaldjursfossiler ger vinerna den mineralitet som gjort dem berömda. Området är geografiskt indelat i fyra kvalitetsnivåer, Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Denna indelning är baserad på mängden fossiler i jorden och vingårdens läge. Rakt igenom Chablis rinner floden Serein som delar distriktet i en högra och en vänstra del. Generellt så tenderar vinerna från högra sidan att vara mer strukturerade medan vänstra sidan ger viner med mer finess och mineralitet. Piuze kontrollerar totalt 15 hektar vingårdar på närmare 20 olika växtplatser som alla buteljeras separat. Patrick är noga med att vinerna återspeglar en så specifik växtplats som möjligt och han är ensam i Chablis med att, genom sin serie ”Terroir”-viner, visa de olika växtplatsernas unika egenskaper redan på Chablis-nivån.


Filosofi

Patrick Piuze idé är att hyra vingårdar av kvalitetsmedvetna odlare för att skörda och vinifiera under egen etikett. Han jobbar med så mycket gamla vinstockar som möjligt och enbart med odlare som tar hand om sina vingårdar på ett förnuftigt sätt. När det drar ihop sig till skörd är Patrick och Sylvie ute i vingårdarna hela dagarna och smakar på druvorna för att avgöra exakt vilken dag respektive vingård ska plockas. Allt skördas för hand och efter sorteringen pressas druvorna. Man använder uteslutande en traditionell vertikal press istället för den moderna pneumatiska pressen. Musten jäser utan tillsatt jäst i tankar och på gamla 228-liters ekfat som har använts i upp till åtta år för att inte ge vinerna ekfatsaromer. Sedan ligger vinerna kvar på samma ekfat med jästfällningen på botten utan omrörning, bâtonnage, till dess Patrick och Sylvie tycker det är tid för buteljering, ofta under följande sommar. Denna élevage, med jästfällningen ger vinerna fyllighet och smakrikedom och framhäver vingårdens terroir. Användningen av svavel hos Piuze är absolut minimal då han anser att svavel suger livet ur vinerna och gör dem tråkiga och ointressanta.


CAV0065

Årgång 2015 i Chablis inleddes med ideala förhållanden utan vårfrost. Blomningen ägde rum utan problem i början på juni och man började nu ana det skulle bli en tidigare skörd än vanligt. Sommarmånaderna var varma och soliga och mot slutet av augusti såg druvorna mycket fina ut, gyllene till färgen och helt mogna. Patrick planerade för skördestart 5 september men fyra dagar innan drog från ingenstans en våldsam hagelstorm in över Chablis. Haglet skadade stora delar av vingårdarna och risken var nu stor för att röta snabbt skulle sprida sig. Patrick kallade samman sina plockare samma dag och skyndade ut för att skörda de svårast drabbade vingårdarna. Efter en noggrann sortering i källaren kunde man konstatera att man hade skördat en mycket fin årgång med perfekt fruktmognad och balanserade syror. CAV0065 innehåller fyra olika viner från Patrick Piuze i årgång 2015. Terroir de Courgis (2 flaskor), från två vingårdar vid byn Courgis, är en klassiskt stöpt Chablis med den ursprungstypiska mineraliteten som påminner om ostronskal. Vinet har utmärkt balans och är tillgängligt redan nu. Från andra sidan Sereinfloden, längs vägen mot Tonnerre kommer druvorna till Terroir de Fyé (2 flaskor). Vingården är klassad AOC Chablis men snuddar vid Premier Cru Chapelots på Montée de Tonnerre, ett av områdets bästa Premier Cru-lägen. Vinet är klart stenigare i stilen med stramare struktur än syskonet från Courgis. Chablis Premier Cru Les Forêts (1 flaska) har djup och komplexitet på premier cru-nivå ihop med påtaglig mineralsälta. Chablis Premier Cru Les Roncières (1 flaska) är en nyhet i Piuze portfölj. Här kombineras kraft och elegans i perfekt balans med friska, matvänliga fruktsyror. Vinerna från Patrick Piuze är, tack vare hög syra och krämig textur, väldigt användbara i matsammanhang och alla fyra vinerna går att njuta av redan nu. Servera i stora glaskupor till noga utvalda råvaror från havet.


CAV0065 innehåller 6 flaskor enligt följande:

2 flaskor 2015 Patrick Piuze Chablis Terroir de Courgis – 175 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från 50-åriga stockar i två vingårdar nära byn Courgis, på vänstra stranden. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank i 7 månader. Buteljerat i april 2016. 12% alkohol. Drick: 2017-2020. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Frisk och ren doft av blommor, citrus, grönt äpple och ostronskal. Mjuk, krämig och välbalanserad i smaken med inbäddade syror. Lime, grapefrukt och salt havsbris. Ursprungstypisk mineralsälta och uppfriskande syror i eftersmaken. Ett självklart val till moules marinières men matchar de flesta fisk- och skaldjursrätter utmärkt.

2 flaskor 2015 Patrick Piuze Chablis Terroir de Fyé – 175 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis. 100% chardonnay från en västsluttande vingård vid Montee de Tonnerre på högra stranden. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank i 7 månader. Buteljerat i april 2016. Buteljerat i juli 2016. 12% alkohol. Drick: 2017-2020. Serveringstemp: 10°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med citrus, honungsmelon, vita blommor, lite kryddor och rökig mineral. Smaken har stadig struktur med friska fruktsyror. Blommor, mogen grapefrukt, stenfrukt och rökig sten. Eftersmaken är balanserad med matvänliga syror. Servera till smakrika fiskrätter som piggvar med vitvinssås.

1 flaska 2015 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Forêts – 345 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. 100% chardonnay från sydostsluttningen Les Forêts, klassad Chablis Premier Cru. 70-åriga stockar i mycket fossilrik kalksten. Jäst och lagrat med jästfällningen på åtta år gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i juli 2016. 12,5% alkohol. Drick: 2017-2021. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: Nej.
Ren och komplex doft med solmogen citron, gula blommor, vit persika, kryddor och frisk havsbris. Smaken är djup, koncentrerad och full av energi. Nektarin, citronkräm, moget grönt äpple, lite anis och salt mineral. Lång eftersmak fullpackad med uppfriskande kalkstensmineral. Utmärkt till alla former av skaldjur, framförallt hummer.

1 flaska 2015 Patrick Piuze Chablis Premier Cru Les Roncières – 345 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Chablis Premier Cru. 100% chardonnay från 35-åriga stockar i vingården Les Roncières i Vaillonsdalen, klassad Chablis Premier Cru. Jäst och lagrat med jästfällningen på åtta år gamla ekfat i 10 månader. Buteljerat i juli 2016. 12,5% alkohol. Drick: 2017-2021. Serveringstemp: 12°C. Karafferas: 1 tim.
Komplex, djup och krispig doft med citrus, gula blommor, kryddor, havssälta och krossad kalksten. Intensiv smak med balanserad kraft och friska syror. Vit persika, mogen lime, lite pepparmynta och mängder av mineralsälta. Mycket lång eftersmak med uppfriskande kalkstensmineralitet och matvänlig grapebeska. Karaffera en timme och servera till Skreitorsk med romsås.