CAV0118

1 390 kr

CAV0118 innehåller

2 fl 2017 Georges Descombes Chiroubles Vieilles Vignes (225 kr/st)
2 fl 2017 Georges Descombes Brouilly Vieilles Vignes (235 kr/st)
2 fl 2017 Georges Descombes Morgon Vieilles Vignes (235 kr/st)

Leverans vecka 22-23

Slutsåld

Följ oss

Georges Descombes

Alldeles utanför byn Villié-Morgon, mitt i vindistriktet Beaujolais, hittar vi Domaine G. Descombes. I sin ungdom arbetade Georges Descombes vid sin fars sida på familjens egendom samtidigt som han var anställd på en lokal buteljeringsfirma. 1988 fick han chansen att ta över från sin far och styrde direkt vingårdsarbetet i ekologisk riktning samtidigt som ambitionsnivån i vinmakningen skärptes ordentligt. Hans filosofi om tillsatsfria viner har gjort ett stort avtryck i vinvärlden. Idag är Georges Descombes ett mycket respekterat namn och hans viner tillhör det absoluta toppskiktet i Beaujolais.


Terroir

Med sitt läge mellan Bourgogne i norr och Rhônedalen i söder är klimatet i Beaujolais perfekt för regionens stora druva, gamay. Gamay har tack vare naturligt hög fruktsyra och relativt tunt skal förmågan att ge saftiga viner i drickvänlig stil. Jordmånen i Beaujolais är komplex och varierad. Olika former av granit dominerar i de södra delarna runt Brouilly och Régnié medan det i Morgon handlar mer om sandiga lerjordar. På hög höjd i Chiroubles växer vinstockarna i karga granitjordar. Beaujolais som vinregion är geografiskt indelat i tre kvalitetsnivåer; vanlig Beaujolais, något mer seriösa Beaujolais-Villages och högsta möjliga kvalitet i tio prestigefulla Crus du Beaujolais. Dessa tio crus har alla egen appellationsstatus med charmiga namn tagna från närliggande byar som Fleurie, Morgon och Juliénas. Det är i Cru Beaujolais vi hittar de riktigt intressanta vinerna och det är huvudsakligen på denna nivå som Georges Descombes odlar sina druvor.


Filosofi

Inspirationen till sin filosofi fick Georges Descombes i sin ungdom under arbetet med buteljeringen av vin hos många av regionens främsta vinmakare. Han fick där chansen att prova områdets bästa viner och upptäckte att de han gillade mest var de som var gjorda enligt naturliga principer och utan tillsatser. Georges värdesätter sina gamla vinstockar vars produktionsvolym är naturligt lägre men ger de betydligt högre druvkvalitet. Samtliga av Descombes vingårdar är ekologiskt odlade sedan länge och arbetet i källaren präglas av respekt för de druvor vingårdarna producerat. Georges framställer sina viner med lokalt traditionell kolsyrejäsning, macération carbonique. Efter den manuella skörden kyls de hela klasarna ned under natten och flyttas sedan försiktigt till förslutna jäskar. Druvorna i botten mosas av vikten ovanifrån och druvmusten börjar jäsa med hjälp av den naturliga jäst som finns i druvmusten. Trycket från den kolsyra som bildas startar en intern jäsningsprocess inuti de fortfarande intakta druvorna som ger vinerna karaktäristiskt bäriga aromer. Efter några veckor pressas alltihop mycket varsamt och musten får sedan fortsätta sin jäsning i jäskar och ekfat. Georges föredrar lång mognadslagring för sina viner, något som han utmärker sig med i Beaujolais. Kolsyran från jäsningen skyddar vinet under hela lagringen och först vid buteljering används en minimal dos svavel för att försäkra att vinerna klarar transport och lagring i flaska. Descombes filosofi resulterar i rena och seriösa viner med både ungdomlig charm och utmärkt lagringspotential.


CAV0118

Descombes äger vingårdar i fyra av de tio kommuner som får betecknas Cru Beaujolais. Tre av dessa fyra finns representerade i CAV0118, samtliga från årgång 2017 och samtliga betecknas Vieilles Vignes för att markera att druvorna kommer från egendomens äldsta vinstockar. Växtsäsongen 2017 fick en snabb start med varmt väder redan under den tidiga våren. När vårfrosten slog till mot stora delar av Frankrike i slutet av april kom man undan relativt oskadd i Beaujolais. Sommaren bjöd på perfekta väderförhållanden undantaget två svåra hagelstormar  som drabbade området i juli. Framförallt runt byarna Régnié och Morgon men även i Chiroubles fick man se en betydande del av den potentiella skörden förstöras. Efter en torr, varm och mycket solig augusti-månad kunde man inleda skörden tidigare än vanligt, i början av september. Vinerna från 2017 i Beaujolais är omtyckta för sin friska, krispiga frukt och utpräglade mineralitet, vilket gör dem synnerligen njutbara direkt. Chiroubles Vieilles Vignes (2 flaskor) är förtjusande elegant, med silkeslen frukt och perfekt balanserade fruktsyror. Här räcker det att dra korken och ställa fram charkbrickan för spontan vinglädje. Från Beaujolais sydligaste Cru kommer Brouilly Vieilles Vignes (2 flaskor).  Koncentrerad mörkröd frukt med saftiga tanniner och markerad mineralsälta gör detta till ett utmärkt matvin. Morgon Vieilles Vignes (2 flaskor) kommer från sandiga jordar i kommunens västra delar. Det djupaste vinet i syskontrion och med en förtrollande elegans. Sammanfattningsvis tre unika viner, fullpackade med charm och med olika personlighet, men med en och samma tydliga avsändare.


CAV0118 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2017 G. Descombes Chiroubles Vieilles Vignes – 225 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chiroubles. 100% gamay från en halv hektar 60-åriga vinstockar på 400 meters höjd i Chiroubles. Mineralrik jordmån av granit och sand. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2018. 13 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2025. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: Nej.
Frisk och bärig doft med röda hallon, saftiga körsbär, örter, nymalen svartpeppar, saltlakrits och krossad sten. Smaken är förtjusande elegant med silkeslen textur. Skogshallon, cassis, lakrits, viol, örter och krossad mörk sten. Perfekt balanserad och lång eftersmak med uppfriskande mineralitet. Ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan eller till örtmarinerad kyckling på grillen.

2 flaskor 2017 G. Descombes Brouilly Vieilles Vignes – 235 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Brouilly. 100% gamay från gamla stockar i västra delen av Brouilly. Karga granitjordar med inslag av kalksten. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2018. 13 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2025. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: Nej.
Komplex doft med mörkröda körsbär, skogshallon, viol, färska örter och varm asfalt. Saftig och koncentrerad smak med sammetslen textur. Mörkröda hallon, körsbär, viol, örter, salmiak och mineral. Eftersmaken är lång och intensiv med tydlig mineralsälta. Serveras svalt till grillade hantverkskorvar med fransk potatissallad.

2 flaskor 2017 G. Descombes Morgon Vieilles Vignes – 235 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Morgon. 100% gamay från gamla stockar i två sektorer av Morgon, Corcelette och Charmes. Jordmånen består av ett ytskikt sandig jord ovanpå vittrad skiffer. Jäst vid sval temperatur enligt macération carbonique och mognadslagrat på gamla ekfat av bourgognetyp. Buteljerat i september 2018. 13 % alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2027. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: Nej.
Djup och komplex doft med vildhallon, mörka körsbär, peppar, örter och dammig grusväg. Smaken är elegant och komplex med saftig frukt och strama tanniner. Hallon, körsbär, viol, rå köttbit och stenig mineral. Stram, salt eftersmak med lätt markerade tanniner. Servera till smakrika rätter på fågel eller kött.

Mer information

Vikt 10 kg