CAV0124

1 090 kr

CAV0124 innehåller

2 fl 2019 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté (135 kr/st)
2 fl 2019 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula (155 kr/st)
2 fl 2017 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Gondonne (255 kr/st)

Leverans vecka 43-44

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris-le-Vineux där vi hittar familjen Goisot och deras egendom. Familjen Goisot har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder unge Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi samtidigt som egendomens viner fortsätter att dra till sig uppmärksamhet internationellt.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Utöver dessa är det tillåtet att odla druvan aligoté och skriva AOC Bourgogne Aligoté på etiketten. Aligoté var för länge sedan den dominerande druvan för vita viner i Bourgogne men har under det senaste seklet successivt ersatts av chardonnay. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna, skapad så sent som 2003. För AOC Saint-Bris handlar det om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne där detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De flesta sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd.


Filosofi

Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och så fort druvorna transporterats till källaren hjälps åtta personer åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdarnas naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får mogna ostört till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är rena och svala viner med personlighet och fina uttryck från sin terroir.


CAV0124

CAV0124 innehåller tre olika vita viner, från tre olika appellationer gjorda på tre olika druvsorter och med den kalkstensrika jordmånen som gemensam nämnare. Årgång 2019 präglades i området av varierad väderlek där sol och värme varvades med kyla och nederbörd. I augusti stabiliserade sig vädret och odlarna kunde i mitten av september räkna hem en normalstor skörd av utmärkt kvalitet. Bourgogne Aligoté (2 flaskor) och  Saint-Bris Exogyra Virgula (2 flaskor), båda från 2019, är lysande exempel på hur två olika druvsorter, aligoté och sauvignon blanc, ger distinkt olika fruktuttryck i samma terroir, samtidigt som kalkstensmineraliteten är påtagligt likartad. Vinerna är balanserat friska, intensivt fruktiga och synnerligen goda att dricka redan som unga. Chardonnay-vinet i CAV0124 kommer från 2017, en årgång som bedöms som lysande i norra Bourgogne. Relativt odramatiska väderförhållanden med normala sommartemperaturer och tillräckligt med regnskurar gav jämn och fin mognad i vingårdarna. Gondonne (2 flaskor) är namnet på en sydvästsluttande vingård alldeles norr om byn Saint-Bris. Den karga jorden här har hög koncentration fossiler i kimmeridgien kalksten. De gamla chardonnaystockarna och det perfekta läget mitt på sluttningen ger ett vin med generös frukt och stram mineralitet. Familjen Goisots Aligoté och Saint-Bris är perfekta skaldjursviner i sin uppfriskande och direkta stil medan det ekfatslagrade toppvinet Gondonne är ett fenomenalt matvin. Listan på passande maträtter kan göras lång, smakrika fiskrätter, grytor på ljust kött eller ugnsstekt kyckling med svampstinn gräddsås. Prova även till karaktärsfulla franska kittostar i säsong som Epoisses, Mont d’Or och Langres.


CAV0124 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2019 Domaine Goisot Bourgogne Aligoté – 135 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Aligoté. 100 % aligoté från gamla stockar, upp till 85 år, i fem vingårdar runt byn Saint-Bris. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten och lera. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank 10 månader. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i juli 2020. 12,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2024. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med päron, vit persika, tropisk citrus, melon, blommor och rökig flintasten. Smaken är fruktig och intensivt uppfriskande. Päron, gula äpplen, stenfrukt, frisk citrus och mineralsälta. Välbalanserad eftersmak med grapefrukt och uppfriskande kalkstensmineralitet. Gott på egen hand och perfekt till färska skaldjur med en hemslagen aioli.

2 flaskor 2019 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula – 155 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint-Bris. 100 % sauvignon blanc från upp till 40 år gamla stockar i vingårdarna Cornevin och La Ronce. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med hög koncentration av fossil. Jäst och lagrat med jästfällningen på ståltank 10 månader. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i juli 2020. 12,7% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2024. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: Nej.
Ren och mineralpräglad doft med grönt äpple, krusbär, svarta vinbärsblad, pressad lime, vita blommor och krutrök. Smaken är fruktig och frisk med perfekt balans. Äpple, citrus, krusbär, kalk, pepparmynta och rökig mineral. Frisk eftersmak med markerad kalkstensmineralitet. Ett uppfriskande vin som passar utmärkt till ostron, musslor eller till getosten på ostbrickan.

2 flaskor 2017 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Gondonne – 255 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från gamla stockar i vingården Gondonne med sydvästlig exponering. Jordmånen är av typen kimmeridgien med mycket fossila ostronskal. Jäst och lagrat 16 månader på ekfat, varav 20% nya och övriga 1-4 år gamla. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i mars 2019. 13% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2020-2028. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: 1 tim.
Komplex och djup doft med mogen stenfrukt, gråpäron, grillad citron, vita och gula blommor, nyanserade fattoner och finstämd mineral som påminner om flintasten. Smaken är frisk, fyllig och välbalanserad. Blommor,  gul persika, citrus, orientaliska kryddor och rökig sten. Eftersmaken är frisk och stram med mängder av kalkstensmineralitet. Ett matvin som bäst serveras i stora vinkupor och passar perfekt till en mustig fiskgryta med saffransaioli.

Mer information

Vikt 10 kg