CAV0044

990 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Goisot

I norra Bourgogne, inte långt från Chablis, ligger den medeltida byn Saint-Bris-le-Vineux där vi hittar familjen Goisot och deras egendom. Familjen Goisot har odlat vin i området i mer än 8 generationer och deras vinkällare i byn är mer än tusen år gammal. Idag leder unge Guilhem Goisot arbetet på egendomen med hjälp av sin fru Marie och sina föräldrar Ghislaine och Jean-Hugues. Domaine Goisot har länge varit kvalitetsledande i Saint-Bris och Guilhem har med sin passion och övertygelse tillfört ny energi samtidigt som egendomens viner fortsätter att dra till sig uppmärksamhet internationellt.


Terroir

Kullarna söder om Auxerre kallas Grand Auxerrois och området, som en gång i tiden tillhörde Chablis, består idag av flera olika överlappande appellationer för vinodling. De viktigaste för vita viner är AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre och AOC Saint-Bris. Saint-Bris är den yngsta av appellationerna i området, skapad så sent som 2003. För AOC Saint-Bris handlar det om utvalda nordsluttningar på hög höjd där enbart druvan sauvignon blanc får odlas, de enda platserna i hela Bourgogne där detta är tillåtet. I AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre används druvan chardonnay för vita viner. De flesta sluttningarna är rika på en brunaktig kalksten av typen kimmeridgien, samma jordmån som gjort grannbyn Chablis världsberömd, men i området finns även intressant terroir på en kritvit kalksten av typen portlandian.


Filosofi

Guilhem Goisot förvaltar en tradition som betyder mycket för honom. Hans förfäder har alltid varit övertygade om att vinet görs i vingården och Guilhem bär vidare samma övertygelse. Under Jean-Hugues ledning uteslöt man tidigt bekämpningsmedel och i början av 2000-talet testade man biodynamiska metoder i några av vingårdarna. Experimentet gav övertygande resultat och sedan 2007 är hela egendomen både ekologiskt och biodynamiskt certifierad. September och vissa år även oktober är skördetid i denna nordliga vinregion. Skörden sker för hand och så fort druvorna transporterats till källaren hjälps åtta personer åt att sortera frukten. En försiktig pressning följs av långsam jäsning med enbart vingårdarnas naturliga jäst. De svala och fuktiga medeltidskällarna är perfekta för den efterföljande lagringen. Guilhem söker alltid efter respektive vingårds mest intressanta uttryck, vilket för vissa viner innebär att de enbart lagras på ståltank medan andra blir mer intressanta på ekfat. Vinerna får mogna ostört till dess de bedöms redo för buteljering, vilket innebär allt från 10 till 18 månader efter skörd. Resultatet är rena och svala viner med personlighet och fina uttryck från sin terroir.


CAV0044

CAV0044 innehåller tre av Domaine Goisots populära vita viner. Denna gång ligger fokus på de två appellationerna Saint-Bris och Bourgogne Côtes d’Auxerre. Aktuell årgång för Saint-Bris Exogyra Virgula (2 flaskor) är 2013. Vinet är hämtat från två nordsluttande vingårdar planterade med sauvignon blanc med en jordmån rik på urgamla fossila ostronskal (på latin Exogyra virgula). 2013 är kvalitetsmässigt en mycket fin årgång den lilla skörden till trots. Guilhem hade aldrig tidigare skördat sin sauvignon blanc i oktober men detta år fick man vänta till 2 oktober för att kunna plocka perfekt mogna druvor. Som vanligt med Saint-Bris-vinerna från Domaine Goisot är det mineralitet och mogen frukt som står i centrum. För de två chardonnay-vinerna är det årgång 2012 som gäller. Även denna skörd blev mindre än normalt men kvaliteten på druvorna var strålande. Det såg länge ut som att skörden skulle kunna ske i början av september men i augusti blev det så varmt att vinrankornas fotosyntes blockerades under några veckor. Detta fördröjde mognaden och man kunde till slut skörda druvorna senare än vanligt, i slutet av september. Corps de Garde (2 flaskor) kommer från flera olika av egendomens vingårdar. Vinet har fått sitt namn efter det gamla vakttorn i Saint-Bris-le-Vineux som familjen Goisot äger och som på medeltiden fungerade som inkörsport till byn. Generöst och fruktigt i stilen, drickvänligt redan nu om det luftas en timme innan. Biaumont (2 flaskor) är namnet på en sydsluttande vingård på hög höjd öster om byn Saint-Bris. Jordmånen här är karg av typen kimmeridgien med mycket fossiler. De gamla chardonnaystockarna och det sydsluttande läget ger ett vin med generös frukt och mörk, stenig mineralitet. Här finns tack vare jordmånen mycket likheter med vinerna från grannkommunen Chablis. Biaumont är ett imponerande vin som behöver ordentligt med luft eller sparas några år. Alla tre vinerna är, tack vare sina friska syror, utmärkta på matbordet. Exogyra Virgula fungerar perfekt att väcka aptiten med eller till getostarna efter maten, en klassisk kombination för sauvignon blanc. Corps de Garde passar i de flesta sammanhang där fin fisk spelar huvudrollen. Biaumont är kraftigast i trion och passar förträffligt till en mustig fisksoppa. Servera inte vinerna för kallt, ta ut dem ur kylskåpet en halvtimme innan servering.


Vad andra tycker om Domaine Goisot

”I have said this many times before but it bears repeating: No one but no one delivers more quality for the price than Goisot. The quality is flat out amazing particularly given the modest appellations with which he works. I highly recommend these wines.”

Allen Meadows, Burghound Issue #32


CAV0044 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2013 Domaine Goisot Saint-Bris Exogyra Virgula – 135 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Saint-Bris. 100 % sauvignon blanc från upp till 40 år gamla stockar i vingårdarna Cornevin och La Ronce. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med hög koncentration av fossil. 11 månaders lagring på ståltank. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i september 2014. 12,7% alkohol. Drick: 2015-2018. Serveringstemp: 10-12°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och mineralisk doft med granny smith-äpple, pressad lime, blommor, mynta, stjärnanis och krutrök. Smaken är fruktig och frisk. Äpple, citrus, syrlig ananas, örter och rökig mineral. Frisk och stram eftersmak med bra längd. Ett friskt sommarvin, utmärkt som apéritif, att skölja ner ostron med eller till chèvre chaud.

2 flaskor 2012 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Corps de Garde – 165 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från 30-70-åriga stockar i sex olika vingårdar. Jordmånen består av kimmeridgien kalksten med fossil. Jäst och lagrat 18 månader på ekfat, varav 10% nya. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i februari 2014. 13% alkohol. Drick: 2015-2020. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: 1 tim.
Ren och djup doft med mogen gul stenfrukt, vita blommor, mandel, smält smör och finstämd mineral. Smaken är elegant och frisk. Mogen gul persika, syrligt äpple, citrus och blöt sten. Eftersmaken är fullpackad med energi och uppfriskande kalkstensmineralitet. Ett friskt och elegant vin som passar till de flesta av havets läckerheter.

2 flaskor 2012 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre Biaumont – 195 kr/st [.pdf]

Torrt vitt vin. AOC Bourgogne Côtes d’Auxerre. 100% chardonnay från upp till 80-åriga stockar i vingården Biaumont. Karg jordmån som består av kimmeridgien kalksten med mycket fossil. Jäst och lagrat 18 månader på ekfat, varav 10% nya. Ekologiskt (AB) och biodynamiskt (Demeter) certifierat. Buteljerat i februari 2014. 13% alkohol. Drick: 2015-2022. Serveringstemp: 12-14°C. Karafferas: 2 tim.
Komplex och djupt mineralisk doft med vita och gula blommor, stenfrukt, citrus, orientaliska kryddor och krossad sten. Smaken är kraftfull och generös i elegant stil. Blommor, vit persika, grillad citron, kryddor och mineral. Lång, fyllig och smakrik avslutning med läskande mineralitet. Ett matvin som serveras till grillad fisk med smakrika tillbehör eller fisksoppa med aioli.

 

 

Mer information

Vikt 10 kg