CAV0020

890 kr

Slutsåld

Följ oss

Domaine Grosbois

En mil öster om byn Chinon i Loiredalen, på en plats som kallas Le Pressoir, hittar vi Domaine Grosbois. Egendomen består av en vacker 1500-talsbyggnad med nio hektar intilliggande vingårdar och har varit i familjen Grosbois ägo åtminstone sedan franska revolutionen. Vingårdarna planterades efter första världskriget och det finns fortfarande levande vinstockar kvar från den tiden. Idag driver den talangfulle Nicolas Grosbois egendomen efter att 2008 helt ha tagit över från sin far, Jacques. Nicolas har sedan dess styrt arbetet i vingårdarna med stor respekt för vad naturen ger honom och vinerna blir bara bättre och bättre för varje år.


Terroir

Byn Chinon har gett namn åt appellationen som omger den lilla floden Vienne, en biflod till Frankrikes längsta flod, den mäktiga Loirefloden. Vinodlingarna här består nästan uteslutande av druvan cabernet franc som i Chinons terroir ger delikata, röda viner med frisk syra och som är omtyckta för sin matvänlighet. Klimatet är svalt och de långa växtsäsongerna, där skörden ofta inleds i oktober, ger druvorna möjlighet att utveckla fin arom och intensitet. Jordmånen varierar från småsten, grus och sand närmare floden Vienne till sandiga lerjordar på kalkstensgrund högre upp på sluttningarna.


Filosofi

Efter att ha utbildat sig i vinskola spenderade Nicolas sju år som konsulterande vinmakare i fyra olika världsdelar. Under denna tid samlade han på sig erfarenheter från flera olika druvsorter och vitt skilda växtplatser. Lärdomarna tog han med sig tillbaka till Chinon där han under två år arbetade vid sin fars sida på familjeegendomen innan Nicolas helt tog över ansvaret 2008. Under Jacques ledning var det inte ovanligt med bekämpningsmedel i vingårdarna, något som Nicolas var stark motståndare till. Idag sköts hela odlingen utan kemikalier och sedan 2012 med ekologisk certifiering. Nicolas separerar vinerna från sina 16 olika vingårdslägen så länge som möjligt för att kunna anpassa vinifieringen och lagringen efter den typ av vin som årgången gett varje individuell jordplätt. Filosofin för jäsning, skalmaceration och lagring genomsyras av en enkel strävan efter bästa möjliga vin. Källaren är därför full av tankar och ekfat, både nya och gamla, i flera olika storlekar och fabrikat. Buteljering sker tidigast ett år efter skörd och ända upp till två år för de bästa vinerna.


CAV0020

CAV0020 innehåller tre olika röda viner på Chinons stolta druva, cabernet franc. La cuisine de ma mère (2 flaskor), från en vingård söder om floden Vienne, är i årgång 2012 charmigare än någonsin. En sval årgång med mycket regn gav en mindre skörd än vanligt och Nicolas var extremt noggrann vid sorteringsbordet där enbart de bästa druvorna fick gå med i jäskaret. Vinet är utmärkt att dricka ungt i sin delikata och väldigt drickvänliga stil. Årgång 2011 var helt annorlunda, där generöst solsken och precis lagom med regn gjorde att i stort sett varenda druva passerade sorteringsbordet. Växtsäsongen hade gett druvorna mycket saft och ett tunt skal, så Nicolas lät skalen ligga kvar i jäskaren upp till 50 dagar efter jäsningen för att varsamt ge vinerna mer struktur. 2011 Gabare (2 flaskor) kommer från vingårdar alldeles runt Le Pressoir och har huvudsakligen fått sin uppfostran i tankar, med en liten andel från nya ekfat. Friskt och elegant med ungdomlig charm gör detta till ett mycket användbart matvin. 2011 Clos du Noyer (2 flaskor) kommer från den 1,2 hektar stora vingården med samma namn. Tre fjärdedelar av vinet har legat i stora, nya ekliggare från den österrikiska firman Stockinger och resten på tank. Clos du Noyer är ett imponerande kraftigt, robust och komplext vin som bör sparas för att runda av de markerade tanninerna. La Cuisine de ma mère öppnas i goda vänners lag medan höstgrytorna puttrar på spisen. Blir det någon flaska kvar till jul så serveras den sval till den nygriljerade skinkan.  Till Gabare ser vi till att det står en tallrik med charkuterier på bordet och Clos du Noyer sparar vi till en köttbit tidigast på vårkanten 2014.


Vad andra tycker om Domaine Grosbois

”Suget efter enkla, lättdruckna, transparenta och ursprungstypiska viner bara växer. Den senaste upptäckten i skaran poppades i helgen och tog slut i ett nafs. Aldrig har jag ensam slukat en flaska vin med sådan fart utan att tänka på det.”

Alf Tumble om 2011 La Cusisine de ma mère, Popit.nu 2012-10-24


CAV0020 innehåller 6 flaskor:

2 flaskor 2012 Domaine Grosbois Chinon La Cuisine de ma mère – 115 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från 2 hektar vingårdar nedanför Panzoult, närmare floden Vienne. Jordmånen består av grus och sand. Jäst och lagrat på tank i 12 månader. Buteljerad i september 2013. Skördeuttag 45 hl/ha. Ekologiskt certifierat (AB). 11.5 % alkohol. Drick: 2013-2015. Serveringstemp: 14-16°C. Karafferas: Nej.
Ren och frisk doft med röda bär, jordgubbe och hallon. Violer, örter och lite grusiga mineraler. Stramt och elegant i smaken med röda vinbär, jordgubbar och örter. Lekfullt och läskande på egen hand och med strukturen för att passa till de flesta kötträtter.

2 flaskor 2011 Domaine Grosbois Chinon Gabare – 135 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från 6 hektar vingårdar runt Le Pressoir. Jordmånen består av sand och lera med sydlig exponering. Jäst och lagrat mestadels på tank i 24 månader. Buteljerad i september 2013. Skördeuttag 38 hl/ha. Ekologiskt certifierat (AB). 12,5% alkohol. Drick: 2013-2017. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: Nej.
Sval och örtig doft med svarta vinbär, körsbär, peppar och mineral. Seriöst med djup och komplexitet. Smaken är sammetslen och frisk med bra balans. Örter, körsbär och lite peppar. Stram avslutning med matvänlig strävhet i tanninerna. Serveras med tilltugg som charkuterier eller ostar.

2 flaskor 2011 Domaine Grosbois Chinon Clos du Noyer – 195 kr/st [.pdf]

Rött vin. AOC Chinon. 100 % cabernet franc från den 1.2 hektar stora vingården Clos du Noyer. Rakt sydlig exponering högst upp på sluttningen med inslag av järn och millarge i den leriga jorden. Jäst i tank och lagrat på både ekfat av varierande storlek och tank i 24 månader. Buteljerad i september 2013. Skördeuttag 32 hl/ha. Ekologiskt certifierat (AB). 12,5% alkohol. Drick: 2014-2020. Serveringstemp: 16°C. Karafferas: 2 tim.
Djup och komplex doft med mörka körsbär, svarta vinbär, kryddor och örter. Violer, snygga ekfat och massor av mineral. Smaken är elegant, koncentrerad och välbalanserad med kryddig frukt, viol och nyvässad blyertspenna. Lång eftersmak med uppfriskande kalkstensmineral. Perfekt till côte de boeuf eller ankbröst.

 

 

Mer information

Vikt 10 kg